• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Erzurum 6 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Bina Güçlendirme

Bina Güçlendirme
Bina Güçlendirme

Günümüzde binalar, çeşitli doğal afetlere karşı dirençli hale getirilir. Bina güçlendirme uygulamaları, yapıların dayanıklılığını artırmak ve olası riskleri en aza indirmek amacıyla yapılır. Peki, binalar nasıl daha verimli hale getirilir? Bu güçlendirme çalışması neden gereklidir?

 

Bina Güçlendirme Nedir?

Bina güçlendirme; bir yapının dayanıklılığını, direncini ve genel performansını artırmak için uygulanan bir mühendislik önlemidir. Bahsi geçen tedbirler binayı deprem, rüzgar, sel gibi durumlara karşı daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlar.

Bina güçlendirme işlemleri, mevcut yapıların tasarımını ya da malzeme özelliklerini iyileştirme konusunda da etkilidir. Bu şekilde mevcut yapıların ömrü uzatılabilir. Aynı zamanda bina güvenliği de artırılır.

Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Bina güçlendirme işlemleri içerisinde bina dayanıklılığını artırmak vardır. Meydana gelebilecek riskli durumlara karşı binanın daha sağlam hale getirilmesi için farklı yöntemlere başvurulabilir. Güçlendirme yolları arasında karbon fiber ve çelik takviyeler, temel ve mantolama güçlendirme, sismik izolasyon gibi yöntemler yer alır.

Dış cephede gerçekleştirilen uygulamalar da binayı güçlendirir. Çelik takviye ile de binalar güçlendirilebilir. Böylelikle yapısal dayanıklılık gözle görülür bir biçimde artmaya başlayacaktır.

Bina Güçlendirme Neden Gereklidir?

Bina güçlendirme, mevcut yapıların daha dayanıklı form kazanması amacı ile gerçekleştirilir. Deprem riskini en aza indirmek, yüksek dayanıklılık ve enerji sağlamak gibi faydalara sahiptir. Bu nedenle de sık sık uygulanır. Özellikle deprem riskine sahip bölgelerde yaşayanlar için deprem riskinin en aza inmesini sağlar.

Dayanıksız ve bir o kadar da yıpranmış binaları modern koşullara uygun hale getirir. Bina güçlendirme, binadaki erozyon ve çürüme gibi yapısal problemlerin de önüne geçer. Hava koşulları ve diğer dış faktörlere karşı korunan bir binada enerji verimliliği de artar. Güçlendirme projeleri sayesinde çevre dostu malzemelerin kullanımı da yaygınlaşır.

Deprem Riskini Düşürmek

Bina güçlendirme projelerinin asıl amaçları içerisinde deprem riskini düşürmek vardır. Deprem bölgelerinde yaşam süren bireyler için yaşamsal öneme sahip olan projelerdir. Bu projelerin binanın güçlendirilmesinden genel yapısındaki zayıflıkların yok edilmesine kadar birçok faydası vardır. Böylelikle herkes daha konforlu bir yaşam alanına sahip olur. Deprem bölgelerinde yapılan güçlendirme uygulamaları, deprem esnasında can ve mal güvenliğini korumak içindir. Binanın tamamen yıkılma ihtimali de azalmış olur.

Eski Binaları Güncelleştirmek

Eskimiş ve bir o kadar da yıpranmış binaların güçlendirilmesi bina güçlendirme projeleri ile mümkün olur. Eski bir binaya güncel özellikler kazandırmak o binanın modernleşmesine olanak tanır. Yeni trendlere uygun bir dış cepheye sahip olan binanın görünümü güzelleşir ve özelleşir. Bunun için alanında uzman bir firma çeşitli çalışmalar yapar. Binanın daha estetik görünmesi için türlü adımlar atılır. Sonuç olarak işlemin yapıldığı bina güncel hale getirilir.

Bu konuda birçok uzman kişi fikir beyan eder. En son ise bir karara varılır ve o karar uygulanır. Günümüzde birçok bina sahibi kişi, eski binasını güncelleştirmek ister. Böylelikle alanında gelişmiş bir yapı şirketinden yardım alır. Süreç başlatılır ve dayanıklı olduğu kadar ilgi çekici görünen bir bina oluşturulur. Herkesin yüzünü güldürecek işlemler yapılır. Bina, tüm bu detaylı işlemler sonucunda senelerce sorunsuzca kullanılır.

Yüksek Dayanıklılık Elde Etmek

Eski binaların dayanıklılık kazanması için de bina güçlendirme çalışmaları yapılabilir. Her bir güçlendirme uygulaması, ayakta zor duran binaların modern yöntemlerle düzenlenmesi evresini kapsar. Böylelikle yapıların ömrü de uzatılmış olur. Hava koşullarına bağlı oluşan sorunlar da önlenir. Bina sahipleri için etkili bir yatırımdır. Çünkü, güçlü bir bina her zaman daha fazla kişinin ilgisini çeker.

Enerji Verimliliğini Artırmak

Bina güçlendirme ile ilgili projeler, enerji verimliliğine ciddi anlamda katkı sunar. Bu tür uygulamalar çevre dostu tasarım malzemelerinin kullanılması konusunda herkesi teşvik eder. Böylelikle güçlü bir yalıtım sistemi meydana getirilir. Pencere ve çatılar daha sağlam hale gelir. Günümüzde birçok kişi, sırf bu amaçla bile güçlendirme uygulaması yaptırır.

Bina Yaşam Süresini Uzatmak

Bir binanın ömrü ne kadardır? Bazen 20 bazen 40 bazen ise 60 olabilir. Tamamen binaya yapılan bakıma göre değişecektir. Bina güçlendirme projelerinin temel amaçlarından bir diğeri de bina yaşam süresini uzatmaktır. Bu uygulama, mevcut binaların yapısal ve fiziksel hallerini iyileştirir.

Güçlendirmenin sonucunda binaların kullanım ömrü uzar. Eskimiş binaların korunması, kültürel mirasın devam etmesini de sağlar. İnşaat atıkları azalır. Çevre dostu bir yaklaşım benimsenmiş olur. Malzeme israfı konusunda da ciddi bir azalma görülecektir.

Bina Güçlendirme Uygulaması Nasıl Avantajlar Sağlar?

Bina güçlendirme projeleri, deprem ve doğal afetlere karşı binanın daha dayanıklı olması için uygulanır. Sunduğu avantajları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Güçlendirme çalışmaları, binaların boşaltılmasına ihtiyaç duyulmadan yapılabilen uygulamalardır. Bina sakinleri günlük yaşamlarına süreç boyunca devam edebilir. Herhangi bir şekilde evlerinden çıkmalarını gerektirecek durumlar yaşanmaz. İşler asla sekteye uğramamış olur.

  • Çevre kirliliği ve iş kazaları gibi riskli durumların oluşmasını engeller. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hiçbir detay tehlikeye atılmamış olur. Kimse bu süreçten zarar görmez. Aksine bu sürecin faydaları en iyi şekilde deneyimlenir.

  • Mevcut yapılar güçlendirildikçe yeni malzemelere olan ihtiyaç da hissedilir bir biçimde azalır. Çevresel sürdürülebilirlik de tam olarak bu şekilde sağlanmış olur. Doğal kaynaklar korunurken enerji tasarrufu yapmak da bir o kadar kolaylaşır.

  • Kentsel dönüşüme oranla daha az maliyetli bir uygulamadır. Kısa sürede tamamlanır. Bina sahipleri maliyetin yanı sıra zamandan da tasarruf sağlamış olur. Tabii işlemlerin kısa zamanda bitirilmesi firmanın ne denli uzman olduğuna göre değişiklik gösterecektir. İşini zamanında bitiren şirketler sayesinde herkes bina güçlendirmeyle alakalı projelerden memnun kalmaktadır. Proje sonuçlandığında ise gözle görülür bir değişim meydana gelir.

  • Sigorta maliyetleri de bu çalışmaların yardımı ile bir o kadar azalacak demektir. Sigorta şirketleri, güvenli ve dayanıklı binaları sigortalarken çoğu zaman daha düşük prim oranları uygular. Araştırıp buna göre bir şirket bulabilirsiniz.

  • Unutmayın ki işini gerçekten profesyonel şekilde yapan bir firma bu avantajlarla karşılaşmanızı sağlar. O nedenle bina güçlendirme çalışmaları konusunda ENS Deprem Performans Analizi bünyesine güvenebilirsiniz.

Kentsel Dönüşümün Bina Güçlendirmeye Katkısı Nedir?

Kentsel dönüşüm, depreme karşı dayanıklılığı olmayan ve ömrü azalmış binaların iyileştirilmesini içeren çalışmalar bütünüdür. Bina güçlendirme ise gerçekleşebilecek bir deprem anında yıkılma veyahut hasar görebilecek binaların güçlendirilmesidir.

Kentsel dönüşüm, bireylerin can ve mal güvenliğini korur. Herkesi memnun edecek sonuçlar alınmasını sağlayan bir işlemdir. Günümüzde birçok bölgede uygulanır. Böylelikle daha sürdürülebilir binalar sunmayı hedefler. Bu tür binalar sürdürülebilir bir gelecek sunar.

Risk taşıyan, eskimiş binaların güçlendirilmesi işlemlerini içerir. Kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme, deprem bölgelerindeki riskli yapıların modern form kazanması işlemlerini içerir. Bunun sonucunda binalar daha dirençli hale gelir ve senelerce sorunsuz şekilde kullanılabilir.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25