• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Erzurum 15 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Bu evler tek tek yıkılacak

Bu evler tek tek yıkılacak

Bakan Bayraktar Kentsel Dönüşüm kapsamında hangi evlerin yıkılacağını açıkladı

Acaba benim binam da yıkılacak mı,sorusuna yanıtı Çevre  ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar verdi. Bayraktar,  6.5 büyüklüğündeki  depreme dayanamayacak tüm binaların yıkılacağını açıkladı.

"Kentsel Dönüşüm Yasamızın ruhu, lafzı, mantığı can güvenliğidir.  Vitrine yaşam hakkını koyuyoruz" diyen Bayraktar, mülkiyet hakkının  vazgeçilmez olduğunu ama ondan daha önce yaşam hakkı geldiğini söyledi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Trabzon'da yapılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu toplantısı sonrası bir grup gazeteciyle sohbet eden Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili  kafalardaki soru işaretlerine açıklık getirdi. Bakan Bayraktar, kentsel  dönüşümde hangi binaların yıkılacağına oluşturulacak bilimsel heyetin karar  vereceğini belirtti. Bayraktar "Heyet binanın tehlikeli olduğunu  raporlayacak. Yetkilendirilmiş kuruluşlar ölçecek, bina gerçekten örneğin 6,5 şiddetinde bir depreme dayanamayacaksa, mühendislik veya inşaat tekniği yönünden  kötüyse, malzeme hatası varsa yıkılmasına karar verecek" diye  konuştu.

Evlerin yıkımının illa idareler tarafından yapılması gerekmediğinin altını çizen Bayraktar, "Sel, yangın, deprem, çığ düşmesi gibi doğal afetler  kaçınılmazdır. Önemli olan afet yaşandığında insanların o çürük binalar yerine  sağlam binalarda yaşıyor olmasıdır. Düzenlemeyle çürükleri yıkalım, yenisini  yapalım, diyoruz. İsterse vatandaş kendi arasında anlaşıp, kendisi de yıkıp,  yenisini yaptırabilecek" dedi.

İSTANBUL'A EN AZ 400 KM METRO

Kentsel dönüşümle kentlerin altyapısının da yenileneceğini vurgulayan  Bayraktar, bütün kentleri kendi özelliklerini ön plana çıkaracak şekilde  taradıklarını anlattı. Bayraktar, "Şehirleşme olgusu geriye  döndürülemez. İstanbul, Ankara, İzmir'e göçü önleyemezsiniz. O halde kentlerdeki  büyümeyi iyi planlamak gerekiyor. Örneğin İstanbul'a 400 km metro yapmadan  olmaz" dedi.

VATANDAŞ ANLAŞAMAZSA
Bayraktar, kendi arasında  anlaşamayan olduğunda ise anlaşmaya yanaşmayan kişinin hissesinin başka şahıslara satılabileceğini; satılamıyorsa kamulaştırılacağını duyurdu. "Örneğin 10 daireli bir apartman, depreme dayanamayacağı bilimsel  raporla tespit edilmiş. 9 daire anlaşmış; bir dairenin sahibi 'yıktırmam' diyor.  Buna izin vermeyeceğiz" diyen Bayraktar, o kişinin hissesinin bir başka şahsa satılabileceğini, satılamazsa kamulaştırılacağını söyledi.

Vatandaşın bu dönüşümü destekleyeceğine inandığını belirten  Bayraktar, "Eğer sosyal anlayış içindeyseniz, siyasi görüşü ne olursa  olsun halk size inanıyorsa başarırsınız" dedi.

KÖRFEZ, KAPAROSUNU YATIRDI

Yabancılara mülk satışı önündeki sınırları kaldıran yasanın Türkiye'den  gayrımenkul almak isteyenleri harekete geçirdiğini anlatan Bayraktar, özellikle İran, Dubai ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen yatırımcıların alacakları ev ve arsaları seçtiklerini, hatta yasa çıkınca almak üzere kaparosunu bile  verdiklerini söyledi.


 


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25