Bölgede sebze tüketimi düşük
Araştırma bulgularına göre; Erzurum’da çok sayıda yöresel bitkinin insan beslenmesinde değerlendirildiği ifade edilirken, “Ülkemizde toplam sebze üretimi 17-18 milyon tona ulaşmış olup, kişi başına sebze üretimi 300 kg civarındadır. Ancak, bu değerler Erzurum'un içinde bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Türkiye ortalamasından oldukça düşüktür. Bölgede, kışların uzun ve sert geçmesi, yazların kısa olması sebze ihtiyacının daha çok başka yerlerden karşılanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yörede, sebze fiyatları ülkemizin diğer kısımları ile karşılaştırıldığında çoğu zaman oldukça yüksektir. Bu durum, yöre insanım doğal olarak yetişen yabani bitkileri sebze olarak değerlendirmeye teşvik etmektedir.” denildi.
Çaşır ve evelik ilk sırada geliyor
Araştırmada bu bitkilerin daha çok pişirilerek değerlendirildiği ancak, az da olsa baharat veya taze olarak da tüketildiği tespit edildiği hatırlatılarak, “ Solarak değerlendirilen bu bitkilerin yöresel adları bağa yaprağı (Plantago majör), ısırgan (Urtica dioica), (Sinapis arvensis), kuzu kulağı (Rumex acetocella), çaşır (Prangos uechritzii), çiriş (Asphodelus ramosus), (Rheum ribes), kuş ekmeği (Polygonum aviculare), yarpuz (Mentha pulegium), pirpirim (Portulaca oleraceçaşır maniası (Pleurotus eringii), çayır mantarı (Agaricus campestris)'dır. İncelemeler sonucunda, bu bitkilerin tüketim miktarı ve metodu da belirlenmiştir. Yöresel sebzelerin yaygın olarak pişirilerek tüketildiği saptanmıştı. Bu bitkiler arasında çaşır ve eveliğin tüketimlerinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Doğadan sofralara gelen lezzetler
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada Erzurum’da doğal olarak yetişen ve sebze olarak kullanılan yöre bitkileri ele alındı.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Atatürk Üniversitesi’nde ‘Mutlu Şehir Erzurum’ Projesinin açılışı gerçekleştirildiAtatürk Üniversitesi, Erzurum’un sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlamayı ve şehirdeki mutluluk seviyesini artırmayı hedefleyen, Erasmus Plus Uluslararası Eğitim Projesi kapsamındaki "Mutlu Şehir Erzurum" konulu projenin açılışını gerçekleştirdi.
Rektör Hacımüftüoğlu, birim ziyaretlerine başladıAtatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, birim ziyaretlerine Tıp ve Hukuk Fakülteleriyle başladı.
Atatürk Üniversitesinde Engelliler Günü Farkındalık Programı DüzenlendiAtatürk Üniversitesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlediği farkındalık programıyla engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
ETÜ KARPAM’da görev değişimiErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Kariyer Planlama, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KARPAM) devir teslimi yapıldı.
- 18:19 - Buhara Kalp Merkezi hayat veriyor
- 18:14 - Erzurum’da engelleri kaldırmak için buluştular
- 18:08 - Çakmur short trackçıları ödüllendirdi
- 14:53 - Jandarma ekipleri aranan 136 şahsı yakaladı
- 14:25 - Vali Çiftçi’den “Dünya Engelliler Günü” mesajı
- 14:21 - Tecrübelerini öğrencilere anlattı
- 14:16 - Erzurum'da kış için 500 mezar açıldı
- 14:13 - İzciler Allahuekber şehitlerini anmaya hazırlanıyor
- 14:09 - Atatürk Üniversitesi’nde ‘Mutlu Şehir Erzurum’ Projesinin açılışı gerçekleştirildi
- 14:05 - Nitelikli işgücü yetiştirme programı ile istihdamda dev adım
- 13:58 - Kotanlı; “Her insan bir engelli adayıdır”
- 11:39 - Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Efe; ‘Engelli olmak, engellerle yaşamak değildir’
- 11:34 - Tanfer: “En büyük engel sevgisizliktir”
- 11:31 - Taçsız kral memleketi Erzurum'da anıldı
- 11:28 - Rektör Hacımüftüoğlu, birim ziyaretlerine başladı
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.