Erzurum Kültür Yolu Festivali’nde kültür ve sanat rüzgârı: Tezhipten Mukaddes Emanetler’e yoğun ilgi

Erzurum Kültür Yolu Festivali’nde kültür ve sanat rüzgârı: Tezhipten Mukaddes Emanetler’e yoğun ilgi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Erzurum Kültür Yolu Festivali, altıncı gününde de sanat, tarih ve kültürü bir araya getiren etkinliklerle devam etti.

Festival kapsamında geleneksel Türk sanatlarından Erzurum’un kültürel hafızasına, Osmanlı’nın Mukaddes Emanetleri’nden çocuk etkinliklerine kadar birçok program gerçekleştirildi.

Festivalin dikkat çeken etkinliklerinden biri olan Tezhip Atölyesi, geleneksel Türk sanatlarına ilgi duyan katılımcıları bir araya getirdi. Kübra Coşkun ve Havva Beyim Akar tarafından gerçekleştirilen atölyede katılımcılara, Selçuklu’dan Osmanlı’ya uzanan köklü geçmişiyle Türk bezeme sanatının önemli dallarından biri olan tezhip hakkında bilgiler verildi.

Özellikle Kur’an-ı Kerim ve el yazması eserlerin altın ve canlı renklerle süslenmesinde kullanılan tekniklerin anlatıldığı atölyede; simetri, bitkisel motifler ve ince işçilikle şekillenen tezhip sanatının estetik anlayışı ve Türk kültür mirasındaki yeri ele alındı.

Erzurum’un şehir kimliği kültürel değerleriyle ele alındı

Araştırmacı-yazar Murat Ertaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Erzurum Şehir Kimliğinin Kültürel Temelleri” söyleşisinde, kentin kültürel hafızası ve şehir kimliğini oluşturan temel unsurlar masaya yatırıldı.

Söyleşide Erzurum’un örf ve adetleri, geleneksel yaşam biçimi ve sosyo-kültürel yapısının şehir kimliği üzerindeki etkileri değerlendirildi. Katılımcılar da soru ve görüşleriyle programa dahil olarak Erzurum’un kültürel değerleri üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Osmanlı’nın Mukaddes Emanetleri Erzurum’da sergileniyor

Festival kapsamında ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerden biri de “Osmanlı’nın Mukaddes Emanetleri” Sergisi oldu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergide, Osmanlı’nın Haremeyn’e hizmet anlayışını ve kutsal mekânlarla kurduğu bağı yansıtan 57 eser ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

İstanbul Türbeler Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri koleksiyonlarından hazırlanan seçkide; Osmanlı padişahlarına ait hüsn-i hat eserleri, surre keseleri ve altınları, Kâbe’nin iç ve dış örtüleri, Kâbe kuşağı parçaları ile usta hattatlar tarafından kaleme alınan Kur’an-ı Kerim örnekleri yer aldı.

Sergide ayrıca Sultanahmet ve Rüstem Paşa camilerinden çalındıktan sonra yurt dışındaki satışı engellenerek Türkiye’ye kazandırılan iki çini karo da ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Erzurum Kültür Yolu Festivali, geleneksel sanatları, tarihi eserleri ve kentin kültürel değerlerini farklı etkinliklerle ziyaretçilerle buluşturmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.