Mecidiye Tabyası, Erzurum'un doğusunda şehir merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafede, Nene Hatun Tarihi Milli Parkı içerisinde Topdağı mevkiinde bulunuyor. Topdağı üzerine yaptırılan ilk yapı olma özelliği taşıyan tabya, Sultan Abdülmecid tarafından, Erzurum'u doğudaki Deveboynu ve kuzeydeki Gürcü Boğazı istikametlerinden gelen düşman saldırılarından korumak amacıyla 1852 yılında özel olarak hazırlattırılan proje dâhilinde Erzurum Valisi Zarif Mustafa Paşa'nın nezaretinde yaptırıldı. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Erzurum şehrinin düşmemesini sağlayan en önemli faktör olarak değerlendirilen tabya, tamamen iyi tür küfeki taşından yaptırıldı ve dışarıdan düz toprak damla örtüldü. Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın, 9 Kasım 1877 sabahı Firdevsoğlu Kışlası'ndan Mecidiye Tabyası'na gelerek savaşı buradan yönettiği biliniyor. Erzurum'a hâkim bir tepede yapılan Mecidiye Tabyası, karakol ve kışla olarak kullanıldı. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Mecidiye Tabyası başta olmak üzere tüm tabyaların geleceğe taşınması için tüm kurumlarla birlikte el ele verip çalışacaklarını dile getirdi.
Tabyaların içinden en eskisi
Erzurum'a hakim bir yerde bulunan Topdağı'nın kuzey ucunda 2042 metre yükseklikte konumlandırılan Mecidiye Tabyası, doğudaki Yanık dere ve kuzeydeki Gürcü boğazından gelebilecek saldırılara karşı durmak amacıyla Sultan Abdülmecit tarafından yaptırıldı. Mecidiye Tabyası geniş bir avluya bakan yay şeklinde bir plan üzerine kurulmuş yan yana koğuş odalarından meydana geliyor. Kuzey-güney istikametinde uzanan yayın orta kısmının uzunluğu 63,85 metre, yan kısımlar ise 20,20 metre. Tabyanın batısında geniş bir avlu bulunuyor.
Mecidiye Tabyası küfeki taşından yapılmış, ön ve arka cepheye bakan duvarlar taşıyıcı özelliğe sahip olmadığı için biraz ince tutulmuş, bu duvarlar arasında dikey olarak uzanan ve koğuş odalarını meydana getiren duvarlar daha kalın inşa edilmiştir. Tabya dıştan düz toprak damla kapatılmıştır. Mecidiye Tabyası 21 tabya içerisinde en eski tabya olması nedeniyle sonrasında yapılan tabyalarda bulunan pusu ve topçu odaları, karargâh odası gibi yenilikler bulunmuyor.
Erzurum'da bir ecdat yadigarı: Mecidiye Tabyası
Erzurum'da, Osmanlı Devletince doğu sınırlarının korunması amacıyla yapılan ve "93 Harbi" olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın en çetin muharebelerinin geçtiği tabyalardan birisi olan Mecidiye Tabyası, ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Polisten sürücülere EDS uyarısıErzurum’da 15 güzergahta 23 Eylül 2024 tarihinden itibaren EDS faaliyete geçiyor.
Vali Çiftçi’den Kızılay Kan Merkezi’ne ziyaretErzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezini ziyaret etti.
Kiremitlik Tabya’da mıntıka temizliğiErzurum Valisi Mustafa Çiftçi tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne zimmetlenen Kiremitlik Tabya'da büyük çaplı mıntıka temizliği yapıldı.
İş insanı Sururi Akgün’ün 4 yıldızlı Hotel Noem yılbaşında hizmete girecek…Akgün İnşaat, Terminal Caddesi’de yapımı tamamlanan Hotel Noem yeni yılda hiznete girecek.
- 17:33 - Polisten sürücülere EDS uyarısı
- 15:21 - Vali Çiftçi’den Kızılay Kan Merkezi’ne ziyaret
- 15:17 - Kiremitlik Tabya’da mıntıka temizliği
- 15:11 - ETÜ’nün düşük maliyetli implant üretimi projesi TÜBİTAK’tan destek aldı
- 15:07 - Kick Boks şampiyonları GSİM’deydi
- 15:01 - Boğulmaktan son anda kurtulan Yusuf: "Öğretmenime can borçluyum, o benim kahramanım"
- 12:44 - Güncel Skechers İndirim Kodu
- 11:35 - ETÜ’den otomotiv sektöründe uluslararası akademik iş birliğine destek
- 10:44 - İş insanı Sururi Akgün’ün 4 yıldızlı Hotel Noem yılbaşında hizmete girecek…
- 10:36 - Erzurum jandarma bölgesinde bir ayda 30 trafik kazası
- 10:32 - ISCDFAMS-2024, Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirildi
- 10:28 - Erzurum yaylaları organik balına kavuşuyor
- 09:56 - Atatürk Üniversitesi öğrencisi genç motosiklet kazasında hayatını kaybetti
- 09:47 - Erzurum Emniyeti'nden şehitlere vefa
- 09:44 - Erzurum'da öğretmen heimlich manevrasıyla öğrencisini kurtardı
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.