• BIST 8772.38
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • Erzurum 3 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Erzurum’da cirit heyecanı

Erzurum’da cirit heyecanı
ürklerin tarih boyunca vazgeçmediği, Selçuklu ve Osmanlı’da sporla birlikte hem nefsi terbiye hem de savaşçı yetiştirmede önemli bir unsur olan atlı cirit, Erzurum’da hafta sonlarının bir vazgeçilmezi olarak devam ettiriliyor.

Erzurum’da bir çok köyde ya da ilçede olduğu gibi şehir merkezinde de cirit oynamak ve izlemek bir çok insan için adeta tutku haline gelmiş durumda. Erzurum’da bulunan cirit sahasında hem yaklaşan mahalli liglere hem de Türkiye şampiyonasına hazırlanan takımlar, izleyenlerine heyecanlı anlar yaşatıyor.

Cumhuriyet’in ilk cirit kulübü Erzurum’da
Atlı cirit sporunun adından da anlaşılacağı üzere olmazsa olmaz öğesi attır. At yüzyıllar boyunca Türk kültürünün önemli bir parçası olmuş, Türk hâkimiyetini Asya bozkırlarının ötesine taşımıştır. Cumhuriyet sonrası ilk ihtisas kulübü 1957’de Erzurum’da kurulmuş daha sonraları Erzincan, Bayburt, Ankara, Uşak, Manisa ve Malatya’da da kulüpler kurularak bütün Anadolu’da Atlı Cirit profesyonel bir şekilde icra edilmeye başlanmıştır. Atlı Cirit sporunda binici ve atın görünümü estetik bir değer taşımakta toplumsal değerlerimizi yansıtıyor. Millî kültürümüzün bir parçası olan beceri, cesaret, çeviklik, erdem ve bağışlama gibi özellikleri sportmenlikle bir araya getirerek izleyenlere güzel anlar yaşatıyor.

Hafta sonları cirit severler maçları kaçırmıyor
Türkiye şampiyonasına hazırlanan takımlar, kıyasıya mücadele ediyor. Kimi zamanda yürekler ağza geliyor. Elbette her sporda olduğu gibi cirit maçları da kurallara göre oynanıyor. Cirit oyununda, sporcu rakibinin kendisine atacağı ciritten sakınmak için çeşitli hareketler yapar, atın sağına soluna, karnının altına veya boynuna yatar. Kimi sporcular rakiplerini kaçış çizgisine ulaşana kadar kovalar ve ardından cirit atarlar. İsabet ettirebildikleri için puan kazanırlar.

Cirit tarihin derinliklerinden gelen bir ata sporu
Cirit, etimolojik olarak Arapça kökenlidir ve “hurma ağacının soyulmuş dalı” anlamına geliyor. Günümüzde sporcular 100 cm uzunluğunda baş tarafı 2,5 cm çapında oval arkaya doğru 1,5 cm çapında inen ahşaptan yapılmış ve 2,5 cm çaplı tarafı lastik kaplamalı olacak şekilde tasarlanıyor. Atlı Cirit sporunun icra edilebilmesi için önem arz eden bir diğer husus da sahadır. Atların hızı ve koşu mesafesi göz önüne alındığında sahanın büyüklüğü bir gereklilik halini almaktadır. Müsabaka, her iki takımdan 7 at ve oyuncu ile başlar ve eğer bir takımın at ve sporcu sayısı beşten aşağı düşerse hükmen mağlup sayılır.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25