ETÜ’de 2026-2027 akademik yılı başladı: İlk ders dikkat çekti
Anayasa Mahkemesi Üyesi ve eski Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel’in “Anayasa, Anayasa Yargısı ve Bireysel Başvuru” başlıklı ilk dersi verdiği törende, profesörlüğe yükselen akademisyenler de cübbe giydi.
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Töreni, Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Akademisyenler, öğrenciler ve kent protokolünü bir araya getiren törende, üniversitelerin bilimsel üretimdeki rolü, yapay zekânın eğitim süreçlerine etkisi ve yükseköğretimde kalite konuları öne çıktı.
ETÜ’de yeni akademik yıl törenle açıldı
Açılış konuşmalarıyla başlayan programda, doçentlikten profesörlüğe yükselen ETÜ akademisyenleri için cübbe giyme töreni düzenlendi. Törenin akademik yıl açılış dersini ise Anayasa Mahkemesi Üyesi ve eski Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel verdi.
Rektör Çakmak’tan yapay zekâ ve eğitim vurgusu
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, 2026-2027 Akademik Yılı’nın üniversite yönetimi, akademik ve idari personel ile öğrenciler için hayırlı olmasını diledi.
Akademik yıl açılışlarının üniversitelerin bilime bağlılığını ve topluma karşı sorumluluklarını yeniden değerlendirmek açısından önemli buluşmalar olduğunu belirten Çakmak, yapay zekâ alanındaki gelişmelerin bilgi üretimini, çalışma hayatını ve öğrenme süreçlerini değiştirdiğine dikkat çekti.
Yapay zekânın tekrarlayan ve zaman alan görevleri üstlenmesinin insanlara araştırma yapma, düşünme ve başkalarının ihtiyaçlarını anlama konusunda daha fazla zaman kazandırabileceğini ifade eden Çakmak, teknolojinin insan odaklı bir yaklaşımla yönetilmesinin önemini vurguladı.
ETÜ’nün kurumsal akreditasyon başarısı
Üniversitenin eğitim anlayışını geleceğin ihtiyaçlarına göre geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Rektör Çakmak, ETÜ’nün Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 5 yıl süreyle kurumsal tam akreditasyona layık görülmesinin kalite kültürleri açısından önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.
Vali Baruş: Üniversiteler nitelikli insan kaynağı yetiştiriyor
Erzurum Valisi Aydın Baruş da törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin bilimsel üretim, teknoloji geliştirme ve nitelikli insan yetiştirme alanlarındaki rolüne dikkat çekti.
Ülkelerin gücünün yalnızca doğal kaynaklarıyla değil, bilgi üretme, teknoloji geliştirme ve nitelikli insan kaynağı yetiştirme kapasitesiyle de ölçüldüğünü belirten Baruş, Türkiye’nin 21. yüzyılda güçlü ve öncü ülkeler arasında yer alabilmesi için üniversitelerin bilimsel üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti.
Gençlerin araştırma ve yenilikçilik alanlarında daha fazla desteklenmesinin önemini vurgulayan Baruş, Erzurum Teknik Üniversitesi’nin hem kent hem de ülke için önemli sorumluluklar üstlendiğini dile getirdi.
ETÜ’de akademik yılın ilk dersini Recai Akyel verdi
Konuşmaların ardından Anayasa Mahkemesi Üyesi ve eski Sayıştay Başkanı Doç. Dr. Recai Akyel, “Anayasa, Anayasa Yargısı ve Bireysel Başvuru” başlıklı sunumuyla 2026-2027 Akademik Yılı’nın ilk dersini gerçekleştirdi.
Hukuk ve anayasa yargısı konularının ele alındığı açılış dersi, yeni akademik yılın öne çıkan etkinlikleri arasında yer aldı.
Akademik yıl açılışına kent protokolü katıldı
ETÜ’deki törene Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Akarsu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Yakutiye Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Tosun, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Emniyet Müdürü Mahmut Ay ve Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez katıldı.
Törende ayrıca akademisyenler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler de hazır bulundu.


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.