• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Erzurum 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

İnsülin iğneleri tarihe karışabilir: Şeker hastaları için devrim yaratacak buluş

İnsülin iğneleri tarihe karışabilir: Şeker hastaları için devrim yaratacak buluş
Norveç ve Avustralya'daki üniversitelerin iş birliği, insülin iğnelerine alternatif olacak bir buluşa imza attı. Yenilebilir insülin kapsülleri, diyabet tedavisinde yeni bir sayfa açabilir. İşte detaylar...

Sidney Üniversitesi ile Norveç Arktik Üniversitesi arasında gerçekleştirilen ortak bir araştırma, diyabet tedavisinde çığır açacak bir gelişmeye işaret ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde, yenilebilir formda insülin üretimi gerçekleştirildi. Bu yenilikçi yöntem, kapsül ya da çikolata içinde nano-taşıyıcılar aracılığıyla uygulanabilecek bir şekilde tasarlandı.

Yenilebilir İnsülinin Avantajları

Profesör Peter McCourt'un açıklamalarına göre, bu yenilikçi yöntem, insülinin doğrudan vücudun ihtiyaç duyduğu bölgelere hızla ulaşmasını sağlıyor. Geleneksel şırınga yöntemi, insülini tüm vücuda yayarak bazı istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor. Yenilebilir insülin ise bu sorunu aşmayı hedefliyor.

Çoğu İlaç Ağız Yoluyla Alınıyor

Çoğu ilaç ağız yoluyla alınırken, diyabet hastaları şimdiye dek insülini enjekte etmek zorunda kaldılar. McCourt, bu durumun ana nedeninin, insülinin midede parçalanması olduğunu belirtiyor. Yeni geliştirilen yöntem bu sorunu çözerek, insülinin karaciğere zarar görmeden ulaşmasını sağlıyor.

Kaplayıcı İçeriyor

Bu yeni teknoloji, mide asidi ve sindirim enzimlerinin insülini parçalamasını önleyen bir kaplayıcı içeriyor. Bu kaplayıcı, kan şekeri yükseldiğinde karaciğerde aktif hale gelen enzimler tarafından parçalanıyor ve bu sayede insülin doğrudan karaciğere ulaşıyor. Nicholas J. Hunt, bu durumun, kan şekeri yükseldiğinde karaciğerden hızlı insülin salgılanmasını sağladığını ifade ediyor.

Yenilebilir İnsülinin Deney Aşamaları

Bu yenilebilir insülin öncelikle solucanlar, fareler ve sıçanlar üzerinde denendi ve sonrasında babunlar üzerinde test edildi. Araştırmacılar, bu yeni insülin metodunun 2025'ten itibaren insanlar üzerinde deneneceğini ve başarılı sonuçlar alınması halinde 2-3 yıl içinde genel kullanıma sunulabileceğini belirtiyorlar.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25