Erzurum’un gözde tarihi mekanlarından olan ve tarihe şahitlik eden Kiremitlik Tabyaları sahipsizliğin kucağına atılmış durumda.
Erzurum Olay Kiremitlik Tabyalarını gezerken içler acısı manzara ile karşılaştı. Çöplük haline gelen Tabyalar, ayrıca tinerci, alemci ve esrarkeşlerin de mekanı olmuş.
Tarihi eserlere karşı böylesine vurdum duymaz davranılması bölgede tepki ile karşılanırken, ‘Erzurum’da tarihi eserlere neden önem verilmiyor?’ şeklinde bir soruyu da hiç şüphesiz gündeme taşıyor.
-Yetkililer neden tedbir almıyor?
Kiremitlik Tabyalara yakın bulunan Yenişehir’de oturan vatandaşlar tarihi eser olan tabyaların tinercilerin, esrarkeşlerin ve alemcilerin mekanı haline gelmesine tepki gösteriyorlar.
Tabyalar ve çevresinin çöplük haline dönüştüğüne de işaret eden vatandaşlar, Kiremitlik Tabyalarına giden yolun Atlama kulelerine giden yol olduğunu, kuleleri çok sayıda turistin geldiğini ve çevre pisliği ile karşılaştıklarını da söylediler.
Sabah erken ve akşam saatlerinde Kiremitlik Tabyasının adeta tinerci, alemci ve esrarkeşlerin uğrak mekanı haline geldiğine de işaret eden vatandaşlar şöyle dediler:
‘Burası Tarihi bir mekan. Savaşlara kalelik etmiş bu tabyalar. Şehit kanları ile sulanmış bu topraklar. Şimdi ise şehit kanları ile sulanan bu topraklar çöplük yeri haline gelmiş bulunuyor. Bu da yetmemiş gibi bazı kişiler bu mekana alem yapmak için geliyor. Esrar içiyorlar, tiner çekiyorlar.
Yetkililer bu duruma el koymalı. Tedbir almalılar. Tarihi eser elden çıkmak üzere. Kimse bu ilgili veya yetkili görevinin bilincinde olmalı.’
-Erzurum Olay Yazarı Ömer Faruk Kızılkaya’da yazdı.
Erzurum Olay Gazetesi Yazarlarından Ömer Faruk Kızılkaya’da Kiremitlik Tabyalarının içler cısı durumunu kaleme aldı.
İşte o yazıdan bir kesit:
‘Meğer orada bir tabya varmış ve Palandöken tarafından bakınca sadece tepe görülüyormuş. Oradan ovaya taraf bakılırsa da Aziziye ve Mecidiye Tabyaları başta olmak üzere bütün ova görülüyormuş. II. Abdulhamit zamanında yapıldığı rivayet edilen tabyalardan biri buymuş demek. Tabyalar iyi saklanmış ve hakim noktalar şeçilmiş. Tabyalar birbirinden rahatlıkla haberdar olabiliyormuş bu vesile ile. Bu tarihi binaya, onu düşünüp yapana, şahane biçimde saklayana hayran olduk.
Yalnız burayı biraz gezmek gerekiyordu, bir de içini görmeliydik. İçine girdik ve hayretimiz ve hayranlığımız daha da arttı. Toprağın altında resmen bir tarih saklıymış. Eşsiz bir mimari, uzun bir bina bize yorgun argın “merhaba” diyordu.
Yorulmuştu, çünkü tarihte bir sürü çatışmaya tanık olmuştu, yorulmamıştı ama orada şehid olan insanların torunları dedelerinin savaştıkları yere içki içmeye, alem yapmaya, hatta çevredekilerden öğrendiğimiz kadarıyla zina etmeye gelmekteydiler. İşte bu rezillikler bu tarihi binayı yormuştu. Tarihe şahitlik eden tabya bir milletin ahlaken çöküşüne de şahitlik ediyordu.
Bu bahsettiğim tabya tahmin ettiğiniz üzere Kiremitliktepe Tabyası’ydı.
Yazının tamamı için :
https://www.erzurumolay.com/m_358_tabyaya-ve-tarihimize-ihanet-ediliyor.html
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.