Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu’nun 29. Kitabı Erzurum Vakıfları oldu. Kitabıyla ilgili değerlendirmesinde Erzurum’un bir vakıf şehri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, “Osmanlılar döneminde Erzurum’da varlığını tespit ettiğimiz 109 cami ve mescit, 62 medrese, 17 kütüphane ve daha pek çok eserin önemli bir kısmı çeşitli vakıflar tarafından yaptırılmıştır. Erzurum vakıfları, ekonomiden sosyal hayata kadar hemen her alanda varlık göstermiştir. İncelediğimiz vakıflar arasında kadın vakıfları, sosyal yardım vakıfları, para vakıfları, Haremeyn vakıfları ve daha pek çok vakıf türü vardır.” dedi.
Vakıfların diğer kadim şehirlerde olduğu gibi Erzurum’da da köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Küçükuğurlu, “Biz bu kitabımızda, hayatın her alanında karışımıza çıkan Erzurum Vakıflarını ele aldık. Kitapta, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde şehir merkezinde varlığını tespit ettiğimiz 170 civarındaki vakfı inceledik. Kitabı hazırlarken referans aldığımız temel kaynak, Osmanlı Arşivi’nde elde ettiğimiz Mustafa Hayâlî Defteri’dir. Mustafa Hayali, 1840’larda Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü olarak görev yapan kıymetli bir şahsiyettir. Kendisi 1843 yılında Erzurum şehrindeki tüm vakıfların içeren kapsamlı bir defter hazırlamıştır. Bu defterde her bir vakfın kuruluş tarihi, kurucusu, 1843’teki mütevellisi ve en önemlisi de gelir ve giderleri yazılmıştır. Vakıfların gelir ve giderleri ayrıntılı tablolar halinde verilmiştir. Bu tablolardaki gelir kısmı, o dönemde şehrin ekonomik durumu, çarşı pazarları, vakıf dükkanları, bunların kira gelirleri ve kiracıları hakkında önemli bilgiler vermektedir. Gider kısmı da aynı şekilde çok kıymetli bilgiler içerir. Örneğin 1843 yılı itibarıyla imam, müezzin, su ustası, inşaat ustası gibi çalışanların ücretleri, inşaat malzemeleri, kurbanlık hayvanlar ve daha pek çok ürünün fiyatları ve benzeri pek çok detay hakkında bilgi vardır.” şeklinde konuştu.
Küçükuğurlu Erzurum Vakıflarını yazdı
Erzurum Şehir Arşivi’nin kurucusu olan ve başta Erzurum, Trabzon ve Bayburt olmak üzere, farklı konularda çok sayıda kitap ve makale yazan Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, son çalışmasında Erzurum Vakıfları’nı ele aldı.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Eren Bülbül ve Şeyda Yılmaz anısını yaşattılarErzurum’da üniversite öğrencileri, Şehit Eren Bülbül ve Şehit Polis Memur Şeyda Yılmaz anısına futsal turnuvası düzenledi.
Erzurum'da Karabağ Zaferi anlatıldıAtatürk Üniversitesi ev sahipliğinde; Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, İletişim Fakültesi ve Erzurum Azerbaycanlı Öğrenciler Birliğinin ortak organizasyonu ile “Karabağ Zafer Günü” etkinliği düzenlendi.
ETÜ arazisinde yerli ve milli tohum üretilecekErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), Tarımsan Mühendislik Tarım ve Hayvancılık Şirketi ile iş birliklerine bir yenisini daha ekledi.
Güzel Sanatlar Fakültesinden şenlik havasında bir sergiAtatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), yeni akademik döneme Filistin katliamını konu edinen "Vaveyla" adlı tiyatro oyunu ile açılış yaparak dikkat çekti.
- 12:47 - KGK, BİK adaylarını açıkladı
- 12:44 - Jandarma Erzurum’da 35 bin 180 aracı kontrol etti
- 12:40 - Erzurum'da jandarmadan kaçak şahıslara operasyon
- 12:12 - GAZETECİ YAZAR VAHDET NAFİZ AKSU'NUN KALEMİNDEM: 'KAHRAMAN DADAŞ PAŞAMIZA VEFA'
- 10:47 - Çakmur’dan ilçe turu
- 10:44 - Erzurum’da polis bir ayda 171 bin 524 şahsı sorgulandı
- 10:35 - İşte Türkiye'nin en soğuk yeri
- 10:30 - Vali Çiftç kümbetleri inceledi
- 10:19 - Eren Bülbül ve Şeyda Yılmaz anısını yaşattılar
- 10:07 - Erzurum'da Karabağ Zaferi anlatıldı
- 09:51 - Işıltının ve Zarafetin Temsilcisi: Tiffany Güneş Gözlüğü
- 09:49 - Elevate Your Style with Sneaker Reps from EverythingReps
- 09:47 - Baskılı Karton Bardaklarla Markanızı Her Yudumda Tanıtın!
- 19:04 - Zekai Paşa'nın ismi Erzurum'da bir caddede yaşatılacak
- 18:01 - Şehit Yüzbaşı Burak Coşkun'un adı doğduğu köyde yaşatılacak
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.