• BIST 9530.47
  • Altın 2484.848
  • Dolar 32.5195
  • Euro 34.8601
  • Erzurum 14 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Maymun çiçeği virüsü hakkında tüm merak edilenler! Türkiye’de ilk vaka tespit edildi, salgın endişesi başladı...

Maymun çiçeği virüsü hakkında tüm merak edilenler! Türkiye’de ilk vaka tespit edildi, salgın endişesi başladı...
Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği hastalığı dünyada yayılmaya devam ediyor.

Dünya corona virüsü salgınıyla mücadele etmeye devam ederken, Türkiye’de de bugün ilk kez bir hastada tespit edildiği açıklanan maymun çiçeği virüsü salgınıyla ilgili vatandaşların endişeleri artıyor. Hastalıkla ilgili kafalarda birçok soru işareti bulunuyor. Hastalığın nasıl bulaştığı, belirtileri ve tedavisi olup olmadığı sıklıkla araştırılanlar arasında. İşte 7 soruda maymun çiçeği virüsü

Son haftalarda ülkeden ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsünü dünya konuşuyor. Hastalığın görüldüğü ülkeler listesine Türkiye de eklendi. Açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi.

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği virüsünün küresel bir acil durum oluşturmadığını açıkladı. Çiçek hastalığının bir varyantı olduğu belirtilen maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor? Korunmak nasıl mümkün? Tedavide hangi yol izleniyor? İşte 7 soruda maymun çiçeği virüsü...

1. MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI? 

Virüs ilk olarak 1958'de çiçek hastalığına benzer semptomlar gösteren bir maymun üzerinde yapılan araştırmayla ortaya çıktı. 1970'te, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ilk kez bir insanda görüldü. Ardından vaka sayıları az da olsa 11 Afrika ülkesine yayıldı.

Takvimler 2003'ü gösterdiğinde hastalık ilk kez Afrika kıtası dışına çıkarak Amerika Birleşik Devletleri’nde görüldü. Toplam 81 vaka rapor edilse de hiçbiri ölümle sonuçlanmadı. Virüs 2017'de ise bu kez Nijerya'da ortaya çıktı. Son maymun çiçeği vakalarının görülmesinden yaklaşık 40 yıl sonra, ülke en büyük vaka sayısını gördü.

2. HASTALIK NASIL BULAŞIYOR? 

İnsanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşıyor. Ancak cilt lezyonları, vücut sıvıları, solunum damlacıkları yoluyla ve enfekte olan kişilerin havlu, nevresim ve giysileriyle insandan insana da bulaşabiliyor.

Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların hayvansal ürünlerini yemek de yine hastalığın bulaşması için bir risk faktörü. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabildiği ifade ediliyor.

3. BELİRTİLERİ NELER? 

Kuluçka süresi 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor. Hastalığın başlangıç döneminde ateş, baş ağrısı, şişlik, sırt ağrısı, kas ağrıları ve genel halsizlik görülüyor. Bu dönem genellikle 5 güne kadar sürüyor.

Ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüsü başlıyor. Yüz, el, kol, ayak ve bacaklarda daha fazla miktarda görülüyor. Özellikle yüzde başlayıp avuç içlerini ve ayak tabanlarını etkiliyor.

4. NASIL SEYREDİYOR? 

Semptomlar 2-4 hafta sürüyor, sonra kendiliğinden azalıyor. Ancak bazı durumlarda hastalık daha ağır seyredebiliyor. On vakadan birinde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

5. TEDAVİ EDİLEBİLİYOR MU? 

Hastalığın henüz bilinen herhangi bir tedavisi yok. Dünya Sağlık Örgütü, çiçek aşısının virüs üzerinde yüzde 85'e kadar etkili olduğunu açıkladı. Virüse karşı geliştirilen bazı antiviral ilaçların da tedavi için kullanılabileceği belirtiliyor.

6. KİMLER RİSK ALTINDA? 

Maymun çiçeği virüsü hastalığı hamileler, küçük çocuklar ve immün (bağışıklık) sistemi zayıf kişilerde ağır seyredebiliyor. Özellikle çocuklarda erişkinlere göre daha ağır geçirildiği ifade ediliyor.

7. KORUNMA YOLLARI NELER? 

Hijyen kurallarına uymak pek çok hastalık gibi maymun çiçeği virüsü için de önemli tavsiye. Bunun için eller sabun ve suyla yıkanmalı. Enfekte olan kişilerle temastan kaçınılmalı. Hatta bu kişilerin havlu ve giysi gibi eşyasıyla temas edilmemeli.

Hastalığın yayılmaması için bu kişiler izole edilmeli. Temas etmek zorunda kalanlar da koruyucu ekipman kullanılmalı. TRT Haber

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25