Yapılacak incelemelerde zeminin yapıya uygun olup olmadığı yönünde rapor verilmesi ile inşaatların başlanılmasına izin verilecek.
Arsa sahiplerinin özel ücret talebi karşılığında çalışma yürüten Jeofizik Mühendisi Barış Aytekin, zemin etüt çalışmasında sismik kırılma yöntemi ile zeminin depreme karşı dayanıklılığını ölçtüklerini söyledi. Aytekin, zemin etüdü ile üzerine konulacak bina yükünü zeminin ne oranda taşıyabileceğinin hesaplandığını, hesaplamalar neticesinde zemin güçlendirmesi veya iyileştirmesi gerekmesi durumunda gerekli mühendislik çalışmaları konusunda yetkin inşaat veya geoteknik mühendisleri tarafından tasarlanan yöntemler ile zemin parametrelerinin iyileştirildiğini ifade etti.
‘Sondaj çalışması titizlikle yürütülmeli ve zemin raporlandırılmamalı’
Jeofizik Mühendisi Aytekin, “Yapı denetim kuruluşlarında jeoloji mühendislerinin bulunması çok önemlidir. Yapılan binalarda zemin etüt çalışmalarının titizlikle yapılması gerekiyor. Zemin etüdü ile yapılan ölçümler ve hesaplamalar sonucu dayanıksız çıkması halinde zemin 'fore kazık, derin karıştırma, çimento enjeksiyonu’ gibi imalatlar ile ya da 'yapay mühendislik dolguları' gibi yöntemlerle daha dayanıklı hale getiriliyor. Sismik kırılma, resizivite, mikrotrumer ve jeoradar gibi yöntemlerden gerekli olanları yapmaktayız. Sismik kırılma yöntemiyle yaptığımız çalışmada, zemine serdiğimiz jeofonları kablolara bağlayarak, jeofonları kablolarda sayısallaştırıyoruz. Balyozla bir titreşim oluşturuyor, yer altına dalga yönlendiriyoruz. Bu dalga sonucunda her jeofona ayrı bir hız dalgası geliyor. Elde ettiğimiz hızı zemin etüt raporuna işliyoruz. Bizim yapmamız gereken şey önlemlerimizi ve tedbirlerimizi almak, deprem ile yaşamayı öğrenmek. Etüt, sondaj çalışmalarının titizlikle sürdürülmesi gerekiyor. Sondajlarla tolere edip laboratuvar ortamında değerlendirerek, zeminin olumsuz veya olumlu yönde raporumuzu sunuyoruz” diye konuştu.
Mühendislik firmaları, Erzurum’un jeolojik röntgenini çekiyor
Kahramanmaraş merkezli 7,7, ve 7,6 büyüklüğündeki 11 ili kapsayan asrın depreminin ardından bina yapımı öncesinde sondaj çalışmaların zorunlu olarak özel mühendislik firmaları tarafından Erzurum’da zemin etüdü sondaj çalışmalarına başlandı.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Doğu’nun Çetin Kışı …'Gazeteci Yazar Esat Bindesen bu hafta Doğu'da yaşanan şiddetli kışı yazdı ve Bölgesel destek istedi. İşte o yazı..
Erzurum’da Araç Muayene İstasyonu sorunu büyüyorErzurum’da yalnızca bir araç muayene istasyonunun bulunması, hem araç sahiplerini hem de şehre gelen diğer vatandaşları mağdur ediyor.
Genç imam sobadan zehirlendiErzurum'un Karaçoban ilçesi Kırsal Gündüz Mahallesi İbokom Camii'nde imamlık yapan Ahmet Yusuf Topaloğlu, sobadan sızan gazdan dolayı zehirlendi ve 5 günlük hayat mücadelesini kaybetti.
Gençler yaban hayatını unutmadıKışın soğuk ve çetin geçtiği Erzurum’da Gençlik Merkezi gönülleri yaban hayatını unutmadı.
- 07:26 - Gazeteci Yazar Esat Bindesen'in kaleminden: 'Doğu’nun Çetin Kışı …'
- 19:56 - MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül’den Miraç Kandili Mesajı
- 17:13 - Erzurum’da Araç Muayene İstasyonu sorunu büyüyor
- 16:55 - Genç imam sobadan zehirlendi
- 13:44 - Antalya Erzurum Günlerinde Atatürk Üniversitesi standına yoğun ilgi
- 13:38 - Gençler yaban hayatını unutmadı
- 11:20 - Palandöken Ekonomik Forumu 2025 için istişare
- 11:16 - Erzurum'da 303 işletmeye denetim
- 22:53 - Yakutiye’de “Kar Tanesi” Projesiyle öğrenciler kayak sporuyla buluşuyor
- 18:44 - Erzurum’da jandarmadan uyuşturucu tacirlerine geçit yok
- 18:39 - Antalya'da Erzurum Günleri
- 15:31 - Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü’ne yeni atama
- 15:27 - Emektar personeller plaketle uğurlandı
- 15:22 - Erzurum'da trafik kazası: 2 ölü
- 15:18 - Filenin Dadaşları’na Milletvekili Öz’den tebrik
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.