• BIST 9524.59
  • Altın 2491.681
  • Dolar 32.4979
  • Euro 34.7358
  • Erzurum 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

Patent

Patent
Patent

Patent belgesi bir işletmenin bir markanın tüm haklarına kesin olarak sahip olduğunu kanıtlamak için gerekli olan tek belgedir. Bu belge bir nevi o markanın tapusu anlamına gelir. İşletme sahipleri Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvurular ile aldıkları bu belge sayesinde 10 yıl boyunca markalarının her türlü hakkına sahip olabilirler. Bu sayede üçüncü şahıslar kesinlikle o markanın ismini veya logosunu farklı yerlerde kullanamaz. Kullanıldığı takdirde bu durum suç anlamına gelir ve devreye kanunlar girer. Bu sebeple bir işletme bir marka adına sahip olmak istediği zaman mutlaka patent almalıdır. En önemlisi de bir işletme birden çok markaya sahip olduğu takdirde mutlaka her markası için ayrı ayrı patent almalıdır.

Patent işlemleri iş dünyasında en önemli konulardan biridir. Hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin bir işletmenin uzun emekler ile yarattığı markaların patentlerini almaması o markanın haklarının başka kişilere geçmesine neden olabilir. Bu sebeple başvurular için geç kalmamak ve aynı zamanda uzman desteği ile hareket etmek gerekir. Patent belgelerinin üzeride marka ve işletme ile ilgili tüm bilgiler yer alır. Bir işletme bu belgeyi aldığı takdirde 10 yıl sonra yenileme hakkına da sahip olabilir. Eğer yenileme işlemleri yapılmaz ise patent boşa çıkar ve doğal olarak başka kişilerin devreye girme hakları doğar. Bu sebeple patent başvurularının ne zaman yapılması ve ne zaman yenilenmesi gerektiğine çok dikkat edilmelidir.

Patent Ne Amaçla Alınır?

Bilindiği gibi iş dünyasına faaliyet gösteren firmalar ürünlerini tanıtmak ve müşterilerine sunabilmek için marka yaratırlar. Marka yaratmak için o ürüne ait olan benzersiz bir isim ve aynı zamanda logo gerekir. Bu sayede oluşturulan markalar hem sadece o işletmeye ait olur hem de hem de bu fikrin çalınma riski tamamen ortadan kalkar. Patent sahibi olmak o firmalar o marka hakkında her türlü kullanım hakkını verir. Yani marka sahipleri diledikleri takdirde markalarının kullanım haklarını başka kişi veya kurumlara verebildikleri gibi sadece kendileri de kullanabilirler.

Patent başvuruları genellikle 8 ile 10 ay gibi süreler içinde sonuçlanır. Bu sayede işletmeler sahip oldukları markalar için gerekli tüm haklara tam olarak sahip olurlar ve bu haklar 10 yıl boyunca kendilerine ait olur. Bu süre boyunca üçüncü şahısların bu markalar hakkında bir hak iddia etmeleri veya patent sahibinden habersiz kullanabilmeleri kesinlikle yasak olur. Eğer bunu yaparlarsa kanunlar karşısında suçlu duruma düşerler ve yasal olarak belirlenen cezalara katlanmak zorunda kalırlar. Bu sebeple patent tüm işletmelerin markalarını yasalar çerçevesinde güvence altına almalarını sağlayan son derece önemli bir belgedir. Patent alma konusunda her zaman uzmanların desteği ile yol almak istediğinizde dilediğiniz zaman Destek Patent ile iletişime geçebilir ve taleplerinizi iletebilirsiniz.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25