Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH), nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğu belirtilen açıklamada, “Hastalık, dünyada orta yaş nüfusun onda birini etkiler ve dünya çapında en yaygın üç ölüm nedeninden biridir. Tüm dünyada KOAH nedenli ölüm sayısı 2019'da 3,22 milyonu bulmuş ve ölüm sayısı 2007 ile 2017 arasında %17,5 artmıştır.
Günümüzde başlıca tütün kullanımı olmakla birlikte, iç/dış ortamda odun, kömür, petrol, gaz gibi fosil yakıt ile bitki sapları, tezek gibi biyokütle dumanına ve hava kirliliğine maruz kalma önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır. Yetersiz beslenme, enfeksiyonlar ve/veya iç ve dış ortam kirleticilerine pasif maruz kalmaya bağlı olarak doğumdan önce ve sonra akciğer gelişiminin geri kalması da KOAH'a yol açabilir. Artan şehirleşme, kötüleşen hava kalitesi ve artan tütün kullanım oranları da çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde bu faktörlere maruz kalma riskini artırmaktadır. Bu risk faktörlerine maruz kalmanın azaltılması, KOAH'ın gelecekteki yükünü azaltmak için esastır” denildi.
KOAH’ın erken yaşta başlayabildiği ve genç bireyleri etkileyebildiği ifade edilen açıklamada; “KOAH öncesi koşulların farkına varılması, önlenmesi, hasta olanların erken teşhisi ve uygun tedavi yaklaşımları önemlidir. KOAH’da en sık görülen yakınmalar; öksürük, balgam, nefes darlığı ve bazen yorgunluk hissidir. Hastanın yakınmaları hastalığın ilerlemesi ile daha da artarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. KOAH'ın tanısı, sağlık kurumlarında basit ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konulabilir. Teşhisin doğrulanması, solunum fonksiyon testleri kullanılarak hava akımında azalmaya yol açan tıkanıklığın belirlenmesine bağlıdır.
KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gereklidir.
KOAH tedavisinde nefes açıcı özellikte “inhaler” olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın azaltılıp hastanın olabildiğince rahatlatılması amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği olan KOAH’lı hastalarda evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç olabilmektedir. Son yıllarda KOAH hastalarının çok küçük bir alt grubunda, ehil ellerde yapılması gereken bronkoskopik tedaviler şikayetleri etkilerini geçici bir süre giderebilir, fakat hastalığı tamamen ortadan kaldırmadıkları da unutulmamalıdır.
Hastalığın seyrini kötüleştiren, hatta ölümlere neden olan alevlenmelerden ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve gerekirse akciğer rehabilitasyonu uygulanması hastaların günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar.
Bu yıl 16 Kasım 2022’de gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Günü teması “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Yaşam” olarak belirlenmiş olup yaşam boyu akciğer sağlığının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır” denildi.
Açıklamada ayrıca Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için; “Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Maskenizi takın. Yaş grubunuza uygun aşınızı olun” önerilerine yer verildi.
Sağlık Müdürlüğü’nden KOAH açıklaması
16 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle Sağlık İl Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, Akciğerleri sağlıklı tutmak ve sağlıklı nefes alabilmek için önerilerde bulunuldu.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı’nın akreditasyonu yenilendiErzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı, TÜRKAK tarafından 2028'e kadar akreditasyonunu sürdürmeye hak kazandı
Hastanın kalp zarından kalp kapakçığı yapıldıErzurum Şehir Hastanesi'nde bir ilk yaşandı, kalp hastası OZAKİ ile nefes aldı
Oltu Hastanesi’ne iyileştirme incelemesiErzurum’un Oltu İlçesi Devlet Hastanesi'nde hizmet sunumunun iyileştirilmesi için yerinde değerlendirme ziyareti gerçekleştirildi.
Erzurum'a 37 uzman, 231 pratisyen hekim atamasıSağlık Bakanlığınca Erzurum’a 37 uzman ve 231 pratisyen hekim atadı.
Sağlıklı hayat merkezlerinde hayat varErzurum İl Sağlık Müdürlüğünün vatandaş odaklı çalışmaları devam ediyor.
Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Bedii Salman Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesinde göreve başladı.Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı’nda önemli başarılara imza atan, Prof Dr. Bedii Salman emeklilik sonrası Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi’nde mesleğine geri döndü.
- 19:11 - Sultangazi'de Erzurum Yöresel Günleri'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi
- 19:05 - Erzurum Valiliği’nden düğün ve eğlence genelgesi
- 19:01 - Aziziye Tabyalarında “7’den 70’e Ecdada Saygı Yürüyüşü” düzenlendi
- 18:57 - AK Parti’de ilçelerde kongre süreci devam ediyor
- 18:52 - Jandarma köylerde dolandırıcılık konusunda vatandaşları bilgilendiriyor
- 11:57 - KGK uyardı Cumhurbaşkanı destek verdi
- 11:40 - Türkiye yazarlar birliği heyeti, Rektör Hacımüftüoğlu’nu ziyaret etti
- 11:37 - Girişimci anne sosyal desteklerle kendine ait işletme kurdu
- 11:33 - Atatürk Üniversitesi'nde TYB kurucusu Mehmet Doğan anıldı
- 11:29 - Başkan Akpunar'dan, minik Mahir'in çağrısına duygusal cevap
- 23:18 - Peynirci Baba'ın İkinci Şubesi Yıldızkent'te Hizmete Girdi...
- 15:57 - Geleceğin yıldızlarına malzeme desteği
- 15:53 - ETÜ ilk 20'de yer aldı
- 15:50 - Kamu spor oyunlarında Erzurum farkı
- 15:44 - Milli Curlingçilere Kaymakam morali
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.