• BIST 10099.03
  • Altın 2989.47
  • Dolar 34.8435
  • Euro 36.823
  • Erzurum -4 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Tehlike başucumuzda!

Tehlike başucumuzda!

İşyeri ve evlerde, oda spreyleri, saç boyaları, yapıştırıcı, tutkal, çamaşır suyu ve basınçlı kaplar gibi farkına varılmadan zehirleyen ve sağlığı bozan çok sayıda atık ürün bulunuyor.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, günlük hayatta, ev veya işyerinde kullanılan birçok ürünün dikkat edilmediği takdirde insan sağlığına zarar verebildiğini söyledi.
Oda spreyleri, saç jölesi ve boyaları, yapıştırıcı, tutkal, çamaşır suyu, basınçlı kaplar, oje çıkarıcılar, ayakkabı boyaları ve pillerin bu tehlikeli atıklar arasında sayılabileceğini belirten Baş, vatandaşları bu atıklara dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Baş, dikkat edilmediği takdirde bu tip evsel atıkların, baş ve boğaz ağrısı, nefes darlığı, cilt, göz ve burunda yanma, kaşıntı ve kızarıklıklara neden olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Kimyasallara uzun süre maruz kalındığında ise kanserojen etki, doğum kusurları hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Örneğin ayakkabı boyaları tamamen tüketilip, ambalajı suyla çalkalanarak geri dönüşüm kutusuna atılmalı. Sprey boyalar yerine süngerli boyalar tercih edilmeli. Bu şekilde kullanıldığında havaya daha az solvent karışıyor ve daha az solunuyor.''
HAMİLELER OJE KULLANMAMALI
Baş, oda spreylerinin uzun süre solunması halinde akciğerlere zarar verdiğine işaret ederek, spreyler kullanılmadan önce kapı ve pencerelerin açılarak, ortamın havalandırılması gerektiğini anlattı.
Hamileri de oje kullanmamaları konusunda uyaran Baş, ''Çünkü ojeler yanıcıdır. Buharı kolayca solunuyor. Toluen içermeyen ojeler ise daha az tehlikelidir. Saç boyalarının gazı gözlerde ve akciğerde iritasyona neden oluyor. Saç jölesi ise ciltte döküntüye, cilt altında ise kılcal damar kanamalarına sebebiyet veriyor'' diye konuştu.
SİRKE ÜRİK ASİDİ YOK EDİYOR
Baş, günün birçok saatini temizlikle geçiren ev hanımlarına da bazı tavsiyelerde bulundu:
''Çamaşır suları ve deterjanlar dikkatli kullanılmadığında gözleri ve cildi tahriş ediyor. Çamaşır sularının cilde direk temas etmemesi, koruyucu eldiven kullanılması, ortamın mutlaka havalandırılması gerekiyor. Çamaşırların son durulama suyuna 1-2 fincan sirke eklenmesi halinde çamaşırda kalan bakiye sabunlar da yok edilmiş olur. Bebek çamaşırlarının son durulama suyuna 1 fincan sirke koyulabilir.''


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25