9 senelik tecrübenin sonucunda sadece meme içerisine steroid vererek bazen krem desteği ile 5-10 seans arası tedavi ile hastalarda tam kür sağlandığını ifade eden Alper, "Atatürk Üniversitesi radyoloji bölümünde uyguladığımız tedavi protokolüyle hastalarda hem başarılı sonuçlar aldık hem de sıfıra yakın yan etki ile ameliyata gerek kalmadan çözümler ürettik" dedi.
Prof. Dr. Fatih Alper, idiyopatik granülomatöz mastitin kronik bir meme enfeksiyonu olduğunu belirterek, “Bu dünyada nadir olan ancak toplumumuzda sık görülen bir hastalıktır. Memede kızarıklık, şişlik, ısı artışı, meme içerisinde sertlikler, meme cildinde delinmeler, akıntılar ve açık yaralarla seyreden kötü bir hastalıktır. Başlangıcında kanser ile karışan bulguları mevcuttur. Özellikle orta yaş grubu annelerde daha sık görülmektedir. Bu hastalar antibiyotiğe cevap vermeyen ve doktor doktor dolaşan hasta grubudur. Mevcut hastalığını çevresine anlatamamakta ve aylarca yıllarca hastalıkla yaşamaktadır. Halk arasında süründüren denen bir durumdur” dedi.
“Sıfıra yakın yan etkiyle ameliyata gerek kalmıyor”
21 Eylül'de İzmir'de yapılan IGM'ye ait tedavi çalıştayına katıldığını söyleyen Prof. Dr. Alper, “Oraya pek çok merkez katılmıştı. Tedavide meme içerisine steroid (lokal perilezyonel, intralezyonel), krem şeklinde (topikal), ağızdan (oral yüksek doz düşük doz steroid), romatizma ilaçları (metotreksat), bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (imuran), antibiyotikler, antitüberküloz ilaçlar ve meme ameliyatları gibi pek çok uygulama yapıldığı anlatıldı. Tedavi yaklaşımında Türkiye ve dünyada bir fikir birliği olmayıp kaos mevcuttur. Çalışmakta olduğumuz Atatürk Üniversitesi radyoloji bölümünde uyguladığımız tedavi protokolüyle hastalarda hem başarılı sonuçlar aldık hem de sıfıra yakın yan etki ile ameliyata gerek kalmadan çözümler ürettik” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Alper, yaşadığı tecrübeleri ve yaptığı çalışmaları Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilere de detaylarıyla aktarıyor.
“Ameliyat veya diğer komplike tedavilere gerek kalmıyor”
9 senelik tecrübenin sonucunda sadece meme içerisine steroid vererek bazen krem desteği ile 5-10 seans arası tedavi ile hastalarda tam kür sağlandığını ifade eden Prof. Dr. Alper, “Tedavi sürecinde hastalara uygulanan toplam steroid dozu 400 mg ile 800 mg civarındadır (oral steroid dozu 0.8 mg/kg olup 100 kg hastada 1 günlük oral doz 80 mg iken biz bu dozu haftalık seansta vermekteyiz). Diğer merkezlerde oral steroidin ve diğer ilaçların pek çok yan etkilerinin yaşandığı ifade edilmektedir. Bu yöntemle ameliyat veya diğer komplike tedavilere gerek kalmadan kür sağlanarak yaklaşık 650 hastayı tedavi ettik. Tüm hastalar tedavi sonrası mutlu bir şekilde ve iyi dileklerini ileterek ayrıldılar. Bu yöntemin etkili olduğunun bilinmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Literatürde ilk benim bulduğum ve kullandığıma dair meme içi steroid uygulaması, oral ve meme içi uygulamayı karşılaştırdığımız, literatürdeki ilk ultrasonik evreleme yaptığımız ve 40 mg ve 80 mg dozların karşılaştırdığımız makaleler uluslararası dergilerde yayınlandı. Bu yayınlar tıp dünyasında oldukça fazla ilgi gördü. Bizler de mutlu olduk” dedi.
“Ameliyat yapılmadan da iyi sonuçlar alabilmekteyiz”
Hastalığın Erzurum ve Doğu Anadolu'da daha yaygın görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Fatih Alper, “Ülkemizde de sıkça rastlanan bir rahatsızlık. Önceden nadir diye düşünürken yaklaşık 8-9 senelik süre içinde 650 vakaya ulaştığımızı görüyoruz. Erzurum, Iğdır, Kars ve Diyarbakır, Trabzon gibi pek çok şehrimizden bize hasta geliyor. Nahçıvan'dan bile takip ettiğimiz ve tedavi verdiğimiz hastalar var. Yine İzmir'den, Bilecik, İstanbul'dan gelen hastalarımız var. Türk Radyoloji Derneği Meme Grubunda bu hastalıkla ilgili yardımcı olacağımızı ifade ettim. Benzer şekilde Rize'den ve İzmir'den hocalarımızla bağlantı halindeyim. Yaptığımız çalışmalarda özellikle yıllar içerisinde her gün 1-2 saat ayırdığım için yaklaşık 5 binden fazla ultrasona baktım ve yaptığım pek çok bakıda şunu fark ettim: Literatüre iki yeni bulgu ortaya koyacağım. Bununla alakalı çalışmalarım son aşamada ve bulgulardan birisine 'Fatih' diğerine ise 'Alper' bulgusu ismini koyacağım. Bu hastalığı taşıyan hastalar şunu bilmeli ki ağır tedaviler (ağızdan tedaviler steroid, metotreksat, kolşisin, v.s ) ve ameliyat yapılmadan da iyi sonuçlar alabilmekteyiz” diye konuştu.
Türk bilim insanından umut veren çalışma
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Alper, 2015 yılında başlattığı çalışmalar sonucu meme enfeksiyonu hastalığında tıp dünyasında heyecan uyandıran sonuçlara ulaştı.
- Yorumlar 0
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Güzel Sanatlar Fakültesinin ilk akredite başvurusu Tekstil ve Moda Tasarımı bölümündenAtatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ilk akreditasyon başvurusunu Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü aracılığıyla gerçekleştirdi.
Tayvan Türkiye Temsilcisi ETÜ’ye konuk olduTayvan Türkiye Temsilcisi Chih Yang Huang Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın konuğu oldu.
ETÜ'de çocuklar için şenlikErzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, özel gereksinimli çocuklar için şenlik düzenledi.
Atatürk Üniversitesi’nde ‘Mutlu Şehir Erzurum’ Projesinin açılışı gerçekleştirildiAtatürk Üniversitesi, Erzurum’un sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlamayı ve şehirdeki mutluluk seviyesini artırmayı hedefleyen, Erasmus Plus Uluslararası Eğitim Projesi kapsamındaki "Mutlu Şehir Erzurum" konulu projenin açılışını gerçekleştirdi.
- 22:24 - Gripper Marka İş Ayakkabılarında Entegre Safety'de %5 İndirim Kuponu!
- 22:20 - Hırdavat ve Nalbur Malzemeleri Nelerdir?
- 18:09 - Eğitime doğalgaz engeli
- 18:04 - Güzel Sanatlar Fakültesinin ilk akredite başvurusu Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünden
- 18:01 - Aracı içinde hareketsiz bulunan adam vefat etti
- 17:55 - Oltu yol ayrımında bir kaza daha: TIR şarampole yuvarlandı
- 15:08 - ETB Başkanı Hakan Oral’dan engelsiz yaşam merkezine ziyaret
- 15:06 - GSİM çalışanlarına yeni yemekhane
- 14:54 - Vali Çiftçi; “Trafik denetimlerinde hedef vatandaşın canını yakmak değil, can ve mal güvenliklerini sağlamaktır”
- 13:59 - WSOT Dünya Kripto Para Çevrimiçi Ticaret Yarışması JUMP TRADING Başanalisti Emir Arda 10 milyon USDT ödül kazandı ve Avrasya Yatırım Birliği CEO’su adayı oldu
- 12:16 - JAK ekipleri Palandöken’de 24 saat hazır kıta
- 10:43 - Çocuklara sosyal medya kısıtlaması mı geliyor? Bakan Uraloğlu açıkladı
- 10:33 - Jandarmadan düzensiz göçmen operasyonu
- 10:29 - Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi’den ER-VAK’a takdir plaketi
- 10:25 - Palandöken'de kızak keyfi
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.