• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • Erzurum -1 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Türk doktor tıpta bir ilke imza attı, altın onay geldi! Tümörün büyümesini durdurdu

Türk doktor tıpta bir ilke imza attı, altın onay geldi! Tümörün büyümesini durdurdu
Girişimsel Radyolog Prof. Dr. Rahmi Öklü’nün geliştirdiği, kanser tedavisinde damar içinden uygulanan ve tümörün büyümesini durduran hidrojel yöntemi, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’ndan (FDA) onay aldı.

Yöntemin tıpta ilk oluşu ve ilk defa FDA onayı alması, tıp dünyasında ‘Altın Standart’ olarak gösteriliyor.

Türk radyolog Prof. Dr. Rahmi Öklü’nün ABD’deki dünyaca ünlü Mayo Clinic’teki laboratuvarında geliştirdiği damar tıkanıklığı ve Kanser Tedavisi için damara enjekte edilen hidrojel, klinik çalışmaları Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapıldıktan sonra Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’ndan (FDA) onay almayı başardı.

TIPTA BİR İLK

Dr. Öklü’nün geliştirdiği yöntemin tıpta bir ilk oluşu ve ilk defa FDA onayı alması, tıp dünyasında ‘Altın Standart’ olarak gösteriliyor. FDA, kanser tedavisinde ilk kez damar içinden uygulanan bir biyomateryale onay verirken, Dr. Öklü’nün kurduğu Obsidio şirketinin değerinin 400 milyon dolara ulaştığı belirtildi. Kanserli alana direkt ulaşma imkanı tanıyan hidrojel yöntemi, anevrizma tedavilerinde de yeni bir yaklaşım sunuyor.

YAKINDA PİYASADA

Öklü’nün ‘Shear-Thinning’ adını verdiği hidrojel, damar içi tıkanıklıklar ya da anevrizmalarda kan akışını kontrol imkanı tanırken, kanser tedavisinde de tümörlere kan akışını azaltma olanağı sunuyor. Damara girerek minimal invazivle iletilmek üzere tasarlanan bu embolik hidrojel, Obsidio ismiyle çok yakında ABD’de piyasaya sürülecek.

MÜTHİŞ KARİYER

Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre, Dr. Öklü Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi, Yale Üniversitesi’nden lisans derecesini ve Cambridge Üniversitesi’nden biyokimya doktora derecesini aldı. Cerrahi ve radyoloji eğitimini Columbia Üniversitesi NY Presbiteryen Hastanesi’nde tamamladı. Vasküler ve girişimsel radyoloji dalında Massachusetts Genel Hastanesi Harvard Tıp Fakültesi’nde çalıştı. 2016’dan bugüne ABD Mayo Clinic Vasküler ve Girişimsel Radyoloji Anabilim Dalı Profesörü ve tıbbi cihaz geliştiren laboratuvarın direktörü. Koç Üniversitesi’nde de profesör olan Öklü, Koç Sağlık Grubu’nun da yönetim kurulunda. Girişimsel radyoloji alanında dünyanın önde gelen isimlerinden olan Dr. Öklü’nün 6 adet ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH), Araştırma Projesi (RO1) desteği var.

ALİ KOÇ KEŞFETTİ

Arizona Eyaleti’nin Scottsdale şehrindeki laboratuvarında biyomaterial jel ve diğer çalışmaları, hastalarının tedavisinde karşılaştığı sorunlardan ilham alarak geliştiren Dr. Öklü, daha öğrencilik yaşlarında Ali Koç tarafından keşfedildiğini söylüyor. Uzun süren eğitim sürecinde mentörlüğü ve kendisine sağladığı burs ile her zaman yanında olan Ali Koç’un desteğini hiç unutmadığını ve Türkiye’ye olan bağlılığı nedeniyle geliştirdiği tedavinin klinik çalışmaları için Türkiye’yi tercih ettiğini belirtiyor.

ŞİRKETİN DEĞERİ ARTTI

Dr. Rahmi Öklü’nün kurduğu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Sağlık Görevlisi olduğu Obsidio’nun değeri, FDA onayı alması sonrasında 400 milyon dolar olarak gösteriliyor. Laboratuvar çalışmalarındaki etkinliği gösterilmiş ve “Science” dergisinde kapak olan tedavi yönteminin klinik çalışmalarının yürütücülüğünü Cerrahpasa Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Dalından Prof. Dr. Fatih Gülşen yaptı.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25