Güneş Vakfı tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslar arası Türk Şöleni'nin üçüncüsü 17-19 Mayıs tarihleri arasında Erzurum'da düzenlenecek.
Güneş vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk Milletinin ana unsurlarından olan sosyal yardım müesseselerini gerçekleştirme, halkın maddi ve manevi değerlerini geliştirmek amacı ile bir avuç inanmış insanın 1987 yılında kurduğu vakfın kuruluşundan günümüze kadar geçen 25 yıllık sürede "vakıf" olma gerekliliğini yerine getirmek için çaba gösterdiğini söyledi.
Prof. Dr. Ceylan, "Ulusal ve uluslararası kültürel faaliyetler gerçekleştiren, konferanslar, sergiler, konserler, tiyatrolar sahneleyerek halkı aydınlatmaya çalışan Güneş Vakfı, muhtaç aile ve öğrencilerin yanında olmayı da "Atamızın İzinde 25 yıl" sözüyle asli görevlerinden saymaktadır." dedi.
"Bu oluşumun varlık sebebi ise, geçerliliğini şüphesiz bugün de halen koruyan "hizmet arzusu" ve bu çerçevede "Allah Rızası"nı kazanma duygusudur" diyen prof. Dr. Ceylan, " Hedefler kadar, metodun da meşru olması gerektiği ilkesiyle, insanın, maddi ve manevi yönleriyle bir bütün olduğunu kabul eden, hayatı kuşatan ve insanı ilgilendiren her konuyu faaliyet alanında kabul etmektedir.
Vakfın düzenlediği "Dış Politika Günleri", "Uluslararası Türk Şöleni", "Doğu Türkistan Günleri", "Gagavuz Günleri", "Batı Trakya Günleri", "Özümüzü Kesen Kılıç Tiyatrosu" ve "Deniz Türküsü Tiyatrosu" gibi ulusal ve uluslararası gündemde önemli bir yer bulan büyük organizasyonları bulunmaktadır. Özellikle Erzurum'a davet ettiği Devlet başkanları ve liderlerle Erzurum'un aynı zamanda doğunun önemini vurgulamaya çalışmaktadır." diye konuştu.
ULUSLARARASI TÜRK ŞÖLENİ
Vakfın davetlilerinden Rauf Denktaş, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Işık Sadık Ahmet, Mihail Kendigelen, Oktay Vural, Onur Öymen, Mümtaz Soysal, Turan Yazgan, Rıza Bekim, Yavuz Bülent Bakiler, Bahattin Karakoç gibi isimler akılda kalan şahsiyetlerin başında geldiğini ifade eden Prof. Dr. Ceylan daha sonra şunları kaydetti; "Vakfın aralıksız olarak düzenlenen haftalık konferansları, sergileri, kursları, konserleri, tiyatroları ve yayınları da büyük organizasyonları süsleyen diğer faaliyetlerindendir.
Birincisi 2007 yılında düzenlenen "I. ULUSLARARASI TÜRK ŞÖLENİ" ne Azerbaycan, Nahcivan, Kırım, Gürcistan, K.İran, Kuzey Irak, Yunanistan, Kosova, Doğu Türkistan, Makedonya, Kosova ve Gagavuzya'dan 100 katılımcı ile Kırım-Tatar Milli Meclisi Başkanı M. Abdulcemil KIRIMOĞLU katılmıştı. Şölende Türk Edebiyatı üzerine paneller, resim, plastik sanatlar, heykel, hat, ebru ve fotoğraf sergileri açılmış, konferanslar, şiir dinletileri, aşıklar, Türk Dünyası Müzik Dinletileri düzenlenmişti.
Bu organizasyonun ikincisi 20-24 Mayıs 2009 tarihlerinde Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir ve birçok ülkenin ünlü şair, sanatçı, yazar ve aşıkların teşrifiyle düzenlenmiştir. Bu organizasyonla tarihin her döneminde önemini koruyan ve Doğu'nun en önemli şehirlerinden olan Erzurum'un bir kez daha dış ilişkilerdeki önemi pekiştirilmiş ve her zamandan daha fazla ihtiyaç duyduğumuz birlik ve bütünlüğümüz güçlendirilmiştir. Organizasyona Konuklar, Şairler, Ressamlar (Güzel Sanatlar), Müzisyenler, Atlı Sporlar (Gökbörü, Cirit, Ok Atma), Konuşmacılar ve Dış Ülke temsilcileri ile Onur konukları olmak üzere 7 ayrı kategoride davet edilmişlerdir. Vakıf olarak bu yıl üçüncüsünü yapmaya hazırlandığımız Uluslar arası Türk Şöleni için hazırlıklarımız devam etmektedir. Organizasyon konusunda yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarımızın katkı ve desteklerini bekliyoruz" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.