• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Ahmet Gökhan Yazıcı'nın Kaleminden

Ahmet Gökhan Yazıcı'nın Kaleminden
Başkanlık Sistemi

Başkanlık Sistemi Leh'te ve aleyhte tartışmalar etrafında Devletin ve Milletin menfaatleri adına devamlılığını sağlayacak milli bir mütaabakatla

Yen'i bir başlangıca vesile olması ümidiyle muhtemelen önümüzdeki hafta Meclis'e getirilecek muhtevası ve akibeti şekillenecek ve anlaşılacaktır.!

Öncelikle ülkemize ve milletimize hayırlı olur inşaallah.!

Temsilde adaleti, yönetimde istikrarı sağlayabilmek açısından , yönetim sisteminin adından ise içeriği , metodu , yolu ve yöntemi, niteliği daha anlamlı ve önemli olup

Yönetim unsurunu kişilerle müstesna özellikler ve beklentiler etrafında kişiselleştirerek kısırlaştırmak yönetimin sistematik ve kurumsallık niteliğine aykırı olacağından başkanlık sistemini kişiselleştirerek kısırlaştırmamak bir zaruriyettir.!

Üzerinde anlaşılan Başkanlık veya Cumhurbaşkanlığı sisteminin içeriğini üzerinde uzlaşılan maddeleri net olarak bilinmemesine rağmen

Tam bağımsız Lider Ülke Türkiyeyi yeniden inşaa edecek Sosyal Hukuk devletini Yen'i bir kuruluş heyecanı ve dinamizmi ile sistemize edilebilmesi hususunda

Adı ne olursa olsun, kurulması düşünülen sistemin anayasal düzlemde yürütme, yasama ve yargı üçgeninde kuvvetler ayrılığı ilkesini içermesi bir sistematik zaruriyettir.!

Yönetim sistemi değişikliği mevcut seçim sistemi ve siyasi partiler yasası ile sistemize edilmesi hatadır seçim ve siyasi partiler yasasının da değiştirilmesi Yen'i sistemin geçerliliği , devamlılığı ve güvenirliği açısından bir zaruriyettir.!

Mevcut seçim sisteminin millet iradesini yasama ve yürütme faaliyetlerine yansıta bilmesi için

Seçim barajının ülke ve bölge barajı anlamında kaldırılması temsilde adaleti sağlayabilecek bir niteliğe kavuşması gerekmektedir.!

Hükümet meclis dışından , yasama faaliyetlerinden bağımsız kurulmalı , hükümetin proğramı ve ihtiyaç duyduğu kanun yasal düzenlemeler yasama organı tarafından yüzde elli salt çoğunlukla onay alabildiği takdirde yürütmeyi sağlayabilmesi bir gerekliliktir.!

Yürütme ve yasama arasında kuvvetler ayrılığı ilkesi etrafında birbirini fesih etme yetkisi kesinlikle olmamalıdır.! Olağan üstü hallere sebep olacak ihanetlerin dışında seçimle gelen seçimle gitmelidir.!

Kuvvetler ayrılığı üçlü saç ayağının yargı aşaması hem yürütmeyi hemde yasamayı denetlemek ve kontrol etmek üzere siyasetten bağımsız akademik ,bürokratik ve hukuki sivil toplum örgütleri barolara bağlı akademisyen, hakim , savcı ve avukatlar tarafından ; Anayasa , Danıştay, Sayıştay, Hsyk üyeleri yasama ve yürütmeden bağımsız seçilmelidir.!

Siyasi partiler yasasının temsilde adaleti , yönetimde istikrarı sağlayabilmesi için;

Genel Başkanların , genel merkez yöneticilerinin, il Başkanlarının, ilçe başkanlarının, milletvekili ve belediye başkanı adaylarının 399 ile sınırlandırılmış üye delegasyon azlığı ile değil

Ve yine genel başkanların 1500 yakın sınırlı delagelerin iradesi ile değil , partilere üye olmuş bütün partili üyelerin oyları ve yüksek seçim kurulunun sevk ve idare edeceği ön seçimlerle belirlenmelidir.!

Partilerin disiplin ve denetleme kurulları başkan adaylarının iradesi ile onların listelerinden değil , yine partili üyelerin seçme ve seçilme hakkı çerçevesinde parti yönetiminden bağımsız bir seçimle belirlenmelidir.!

Yasama faaliyetlerinin ilk işi olarak anayasal bir hükümle ÖSYM siyasetten bağımsız bir statüye kavuşturulup

Devlet kadrolarına yapılacak her nevi insan gücünün torpil , mülakat ve tavassutlardan arındırılarak liyakati, ehliyeti ve bilgiyi ölçen sınavlarla kadrolaşma sağlanmalı bu yapı kesinlikle siyasetten uzak tutulmalıdır.!

Devleti ve Milleti yeniden dizayn ve dinamize edecek sosyal hukuk devleti , adalet, hak, hukuk, Allah korkusu, kul hakkı, değer ve prensipleri etrafında reform ve düzenlemeler ile

Toplumun bütün kesimlerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayabilecek, problemlerini çözebilecek nitelikte kişiye , zümreye has değil herkes için geçerli bir Anayasa düzenlemesi ile Yen'i sistem taçlandırılmalıdır.!

Tam bağımsız Lider ülke Türkiye'yi en ileri medeniyetler seviyesine belirli kişi veya zümrelerin üzerinden değil sistemize kurumsallaşmış bu anlayışlar ve yapılar üzerinden ancak ulaşabilecektir.!

Yeni sistemize edilmeye çalışılan yönetim sisteminin bu hassasiyetleri ve zaruriyetleri içermesi ve uygulaması dileklerimizle

selam-saygı-dua

Ahmet Gökhan Yazıcı

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25