• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Erzurum 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz velileri uyardı..

İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz velileri uyardı..
İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz velileri uyararak, 'Öğrencileri zararlı alışkanlıklardan korumak için okulun ilk günleri önemli' dedi.

Yeni eğitim ve öğretim yılı ile birlikte ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunan Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü ve aynı zamanda Yeşilay Erzurum Şube Başkanı Salih Kaygusuz, okul, sınıf değişimi ve yaşın getirdiği bazı değişimlerin okulun ilk günlerinde öğrencilerin riskli bir süreç yaşamasına neden olduğunu söyledi. Bu gibi zamanlarda ‘sosyalleşme baskısı’ ve ‘merak’ duygusunun zararlı alışkanlık edinmede en tehlikeli unsurlar olarak öne çıktığını belirten Kaygusuz; ‘aileler, çocukların bu riskli dönemi güvenli şekilde aşmalarına yardımcı olmak için okulun ilk günlerinde çocuklarını yakından izlemeliler’ tavsiyesinde bulundu.

2018-2019 eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte Yeşilay, öğrencilerin bağımlılıklardan uzak ve daha sağlıklı bireyler olarak yetiştirilmesi için velilere sesleniyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeşilay Erzurum Şube Başkanı Salih Kaygusuz, “Okul, sınıf ve yaşın getirdiği bazı değişimler okulun ilk günlerinde öğrencilerin riskli bir süreç yaşamasına neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 21,6’sı merak, yüzde 29,1'i arkadaş etkisi ve 29,7'si özentiyi gerekçe gösteriyor. Okulların açıldığı günler sosyalleşme baskısı nedeniyle öğrencilerde duygusal değişimlerin yoğun olduğu bir dönemdir. Bu yüzden anne babaların çocuklarını okula başladıkları ilk günlerde biraz daha yakından takip etmelerini ve izlemelerini öneriyoruz. Çocuklar ancak bu sayede riskli dönemi güvenli bir şekilde aşabilirler.” dedi.

Aile tarafından verilen ilk ve doğru eğitim çocukları zararlı alışkanlıklardan koruyor

Eğitimin öncelikli olarak aileden başladığını belirten KAYGUSUZ, ailede çocuğa verilecek olan sevgi, şefkat, empati, kurallar, sınırlar, değerler ve sorumlulukların çocuğun hayata daha olumlu bakmasını sağlayacağını söyledi.

Dışarıdan gelecek tehditlere karşın çocuğun savunmasız olacağına dair ebeveynlerin duyduğu endişelere de değinen Kaygusuz, “Aile tarafından verilen ilk ve doğru bilgiler, beceriler çocuğun dışarıdaki tehlikeye karşı savunmasız olmasını ve zararlı alışkanlara kaymasını büyük oranda engelleyecektir. Bu savunma sistemi ilk önce aile tarafından oluşturulduktan sonra okul tarafından da desteklenme yöntemiyle daha güçlü bir şekilde tahsis edilebilir. Kendine güvenme, hayır diyebilme, problem çözme, stresle baş edebilme, öfke kontrolü ve arkadaş seçimi gibi yaşam becerileri savunma sisteminin birer parçalarıdır. İşte bu sistem dışarıdaki tehlikelere karşı çocuğu koruyandır.”

32 bin rehber öğretmen TBM uygulayıcı eğitimi aldı

Yeşilay’ın okullardaki uygulamalarıyla da ilgili bilgiler veren Kaygusuz, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) ve Benim Kulübüm Yeşilay projeleri ile bağımlılıklarla etkin mücadele içerisinde olduklarını söyledi.

Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile ilgili de bilgi veren KAYGUSUZ, “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) Programı Türkiye’nin ilk ve tek okul temelli önleme programı olma niteliğinde. Türkiye’de bu alanın otorite olarak kabul edilen uzmanları tarafından hazırlanmış bilimsel içeriklere sahip bağımlılık önleme programı TBM’nin diğer ayırt edici özelliği pedagojik bir yaklaşımla, farklı yaş gruplarına farklı modüllerin geliştirilmiş olmasıdır. Etkililiği ispatlanmış içeriklere sahip olan TBM, önleme alanında uzman uluslararası kuruluşlar tarafından ‘iyi uygulama örneği’ olarak gösterilmiştir. TBM eğitimlerinin tüm rehber öğretmenlere ulaşması hedefimizi bu yıl itibariyle gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığından gelen bilgiye göre 32.872 rehber öğretmen TBM uygulayıcı eğitimi almış bulunmaktadır.2014’ten beri rehber öğretmenler aracılığıyla uygulanarak 13 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye ulaşan TBM, diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla da imzalanan protokoller üzerinden yetişkin hedef kitleye yaygınlaşmaktadır.” dedi.

Yeşilay kulüpleri canlanıyor

Yeşilay'ı bugüne taşıyan, toplumun gönlünde yer etmesini sağlayan en önemli faaliyetlerden biri olan Yeşilay kollarını canlandırmak için hayata geçirilen "Benim Kulübüm Yeşilay" projesi hakkında da bilgi veren Kaygusuz "Çocukların kulüp kapsamında hem kendilerine hem de arkadaşlarına bağımlılıklardan korunma ile ilgili kazanımlar oluşturmasını ve nitelikli, verimli çalışmalar yapılmasını sağlamak amacıyla geçtiğimiz eğitim yılıyla birlikte projemizi hayata geçirdik. Proje kapsamında yetiştirdiğimiz gönüllü Genç Yeşilay liderleri ile birlikte bugüne kadar 31 şehirdeki Yeşilay şubeleri vasıtasıyla, 100 okulda gerçekleştirilen etkinliklerle 9 bin öğrenciye ulaştık. Bu eğitim yılıyla birlikte projemiz tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacak” dedi.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25