• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • Erzurum 3 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C

0.69 faizli, 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı!

0.69 faizli, 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı!
Kentsel dönüşüm kredi desteği faiz oranları son gelişmelerin ardından gündeme geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, yaptığı açıklamada "Konutunu dönüştürmek isteyen her vatandaşa en az 1 milyon olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz 0.69 faizle para verilecek" dedi.

Hazine ve Maliye ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıkları, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde kentsel dönüşümün hızla gerçekleştirilebilmesi amacıyla "Kentsel Dönüşüm Finansman Modeli"ni hayata geçiriyor.

Önce vatandaşa verilen kira yardımı arttı, sonra yeni dönüşüm kredi paketi hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Konut üreticisi ile anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasa koşullarına göre çok uygun koşullarda kredi kullandırarak kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz” demişti.

Önceki gün CNN Türk’e konuk olan Esenler Belediye Başkanı ve AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu detayları paylaştı. Göksu, “Konutunu dönüştürmek isteyen her vatandaşa en az 1 milyon olmak üzere 2 yıl geri ödemesiz 0.69 faizle para verilecek” dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre; yeni paketle kredi faiz oranı cazip hale gelirken ödemesiz dönemle de önemli avantaj sağlanmış olacak. Riskli evi yıkılan kişi ortalama 2 yıl sürede yeni evine geçecek ve sonra kredi taksitler başlayacak.

YENİ KİRA MODELİ 

Dönüşümün önündeki önemli engellerden biri de kiralar. Riskli evini tahliye eden kişiler bütçesine uygun ev bulamıyor. Dar ve orta gelirli haneler bu nedenle risk tespiti dahi yaptırmak istemiyor.

Abdurrahmangazi Mah.: satılmayan ofis koltukları neredeyse bedavaya veriliyor!Sandalyeler | sponsorlu reklamlarHemen ara
Küçük İşletmeler İçin %50 Devlet Teşvikli Yemek KartıTicket Restaurant Yemek Kartı

Bu sorunun çözümü için de yeni kiralık konut modeli planlanıyor. Buna göre; kiraya verilmek üzere konut üretilerek, bu evler öncelikle, evi dönüşüme giren malik ve kiracılara verilecek. Kiraların ulaşılabilir olması için bedelleri ve artışları kamu belirleyecek ve kira tavanı uygulanacak.

Ayrıca özel sektöre de yeni bir teşvik planlanıyor. Buna göre ada bazlı dönüşüm yapacak konut üreticilerine düşük maliyetle finansman desteği sağlanması bekleniyor.

HANGİ DESTEKLER VERİLİYOR? 

Yeni kredi paketinin yanı sıra dönüşümde şu destekler de sağlanıyor:

- Riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay kira yardımı yapılıyor. İllere göre değişen kira yardımı aylık 1.000-1.500 TL bandından, 2 bin-3 bin 500 TL’ye çıktı.

- Kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) bir kez ödeme yapılıyor. Yeni düzenlemeye göre kiracı desteği 4 bin ila 7 bin arasında değişiyor. Sınırlı ayni hak sahipleri de yine illere göre değişmekle birlikte bir kez 10 bin ila 17 bin 500 lira arasında yardım alıyor.

- Riskli yapılar yenilenirken tapu, noter, damga vergisi gibi harçlardan muafiyet sağlanıyor.

- Vatandaş kat karşılığı anlaşma yapmadan evini kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödüyor.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25