• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Erzurum 22 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

1. Kış Zirvesi başladı

1. Kış Zirvesi başladı

Rektör Koçak: “Fransa’dan Malezya’ya, Moğolistan’dan Yemen’e geniş bir coğrafyayı kapsayan 150 kuruluşun ortak olduğu ESRUC, bundan sonra spesifik konulara yoğunlaşacak ve üniversiteler arasında ortak toplantılara, programlara daha çok önem verecektir.”

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Anadolu’nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi” başladı.

Kültür ve Gösteri Merkezi’nde Erzurum ve civarında tespit edilen kuş türlerini gösteren fotoğraf sergisinin gezilmesi ve müzik dinletilerinin ardından başlayan 1. Kış Zirvesi’nin açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 1. Kış Zirvesi’ne ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Rektör Koçak, 1. Kış Zirvesi’ne 26 ülkeden 70 kurumdan 150 bilim adamının katıldığını söyledi. 1. Kış Zirvesi’nde, biyoçeşitlilik, spor, turizm ve küresel değişikliklerin tartışılacağını anlatan Rektör Koçak, çalışmaların üç gün süreceğini ifade ettti.

“1. Kış Zirvesi Erzurum ve bölgemiz için faydalı sonuçlar ortaya çıkaracaktır” diyen Rektör Koçak, şöyle devam etti: “25. Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum’da 3. ESRUC toplantısında, seçilen konular bölgemizi ve ülkemizi ilgilendirdiği gibi insanlığı da ilgilendiren konulardır. Kış sporları merkezi olan Erzurum, aynı zamanda çok sayıda endemik bitkinin bulunduğu dünyada nadir yerlerden biridir. Konuların seçimine özen gösterilmiş ve konusunda uzman konuşmacılar davet edilmiştir.”

Atatürk Üniversitesi’nin gücü

52 bini örgün eğitimde, 20 bini aşkın öğrencisi de uzaktan eğitimde olmak üzere 72 bin’in üzerinde öğrenciye sahip olan Atatürk Üniversitesi’nin uluslararasılaşma çabasının bir sonucu olan ESRUC çalışmalarının artık kurumsal bir hale geldiğini ve önemli sonuçlar doğurmaya devam ettiğini anlatan Rektör Koçak, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Fransa’dan Malezya’ya, Moğolistan’dan Yemen’e geniş bir coğrafyayı kapsayan 150 kuruluşun ortak olduğu ESRUC, bundan sonra çok özel konulara yoğunlaşacak ve üniversiteler arasında ortak toplantılara, programlara daha çok önem verecektir. Bu toplantıların ilki ‘Uluslararası Doğu Anadolu Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu’ olacak ve akabinde bilim kurulu tarafından yürütülecek ve muhtemelen 4 ülke cumhurbaşkanının da katılacağı ‘Mimar Sinan Proje Yarışması’ kapsamında, Trabzon’da, ‘Türk dünyası mühendislik ve şehircilik kurultayı’ gerçekleştirilecektir.”

Rektör Koçak, 1. Kış Zirvesi’ne destek veren Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ile MÜSİAD Erzurum Şubesi ile Ticaret Borsası’na da katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Akademik güce olan ihtiyaç

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek ise şu anda 166 üniversite, 114 bin öğretim üyesi ve 3 milyon 500 bin öğrenciye sahip olan Türkiye’nin yüksek öğrenime büyük bir önem verdiğini anlattı.

Yüksek eğitimden eğitimli toplum, bilim ve teknoloji üretilmesi ve toplumsal sorunlara çözüm beklediklerini anlatan Şimşek, Atatürk Üniversitesi’nin bu misyonu örnek bir şekilde yerine getirmeye devam ettiğini ifade etti.

“Atatürk Üniversitesi’nin ulaştığı nokta müthiştir” diyen Şimşek, şöyle devam etti: “Bu gün Atatürk Üniversitesi ESRUC gibi uluslararası büyük organizasyonları başarıyla düzenlemekte ve dünya sorunlarına çözüm arayabilmektedir. Diğer üniversitelerimizin de on, on beş yıl içerisinde Atatürk Üniversitesi’nin elde ettiği bu başarıyı yakalamaları en büyük beklentimizdir.”

Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek öğrenimde dünyanın cazibe merkezlerinden biri olmayı istediğini de anlatan Şimşek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hükümet, önüne bir 2023 Vizyonu koymuş durumdadır. Ve tüm kuruluşlarımız da bu vizyon doğrultusunda değişmekte ve gelişmektedir. 2023’te ülke nüfusu 80 milyon aşmış olacak. Fert başına düşen milli gelir ise 25 bin Doları bulacak. Yani bugünkü Fransa’nın seviyesini yakalamış olacağız. Ülkenin bu gücü kullanacak, yönetecek, geliştirecek, bilgiyi organize edip yönetecek kuşakları ihtiyacı var ve bu ihtiyacı gençlerimizi yetiştirerek üniversitelerimiz sağlayacaktır.”

Erzurum dünyada 18’inci sırada

Öte yandan açılış oturumunun son konuşmasını yapan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise Erzurum’un bir zamanlar dezavantajı olan karın ve uzun kış mevsiminin, artık bir avantaja dönüştüğünü söyledi. Vali Öztürk, “Dünyada 43 önemli kış turizm merkezi var, Erzurum 2011’ yılında sahip olduğu tesislerle, şu anda bu merkezler içerisinde 18’inci sırada yer almaktadır” dedi.

Atatürk Üniversitesi’nin uluslararası katılımlı ESRUC toplantılarında ele alınan konuların ve ortaya çıkan sonuçların yönetici kesime yol gösterdiğini de vurgulayan Vali Öztürk, “Ben inanıyorum ki, bu toplantılarda elde edilen bilgiler, ortaya çıkan sonuçlar, katılımcı ülkelerin hepsinde bir ışık görevi görmektedir.”

Açılış konuşmalarının ardından “Anadolu’nun Zirvesinde 1. Kış Zirvesi”nin ilk oturumlarına geçildi.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25