Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’na ilişkin kararını bu ay içinde açıklaması bekleniyor. Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğunun AYM’ce teyit edilmesini bekleyen AK Parti kurmayları Gül’e yeniden adaylık yolunu kapatan hükmün iptali olasılığını değerlendiriyor
Köşk seçimlerine ilişkin yasa konusunda gözü ve kulağı AYM’de olan AK Parti kurmayları, kendi aralarında yaptıkları toplantılarda olasılıkları masaya yatırdı. Edinilen bilgiye göre söz konusu toplantılarda dile getirilen görüşler çerçevesinde AK Parti kanadı, Gül’ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen bu çerçevede de ilk halk seçiminin 2014’te yapılmasını öngören hükme AYM’den itiraz beklemiyor. Ancak Gül’ün 7 yıllık görev süresinin sonunda halk seçiminde yeniden aday olamayacağına ilişkin hüküm konusunda AK Parti kurmayları bu kadar rahat değil. Parti içinde, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa değişikliği ile bir kişinin iki dönem bu görevi yapabilmesine imkan tanındığı için, AYM’nin Gül’ün yeniden aday olmasını engelleyen hükmü iptal edebileceğini dillendirenler de bulunuyor.
AK Parti’nin hukukçu kurmayları AYM’nin Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğunu teyit eder şekilde karar vermesi halinde, buna bağlı olarak halk seçiminde yeniden aday olamayacağına ilişkin hükmü de onaylamak durumunda kalacağını savunurken, hukukçu olmayan bazı parti kurmayları da 5+5 hükümünü içeren anayasa uyarınca bir kişinin en çok 10 yıl Cumhurbaşkanlığı yapabileceğine dikkat çekerek, AYM’nin Gül’ün 12 yıl Cumhurbaşkanılğı yapabilmesinin yolunu açacak şekilde yeniden aday olamayacağına ilişkin hükmü iptal edemeyeceği teziyle bu gruba destek veriyor. AK Parti içinde bir grup ise, anayasa değişikliği ile Köşk seçimlerine yeni bir sistem getirildiği için AYM’nin Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğunu teyit etse dahi, yeniden aday olamayacağına ilişkin hükmü iptal edebileceğini düşünüyor. İktidar kurmayları, zayıf bir olasılık olarak nitelendirmekle birlikte AYM’nin Gül’ün 7 yıllık görev süresinin ardından halk seçiminde de aday olabilmesinin önünü açacak bir karar vermesi durumunda nasıl bir strateji izlenmesi gerektiğine ilişkin de kendi aralarında değerlendirmeler yapıyor.
Edinilen bilgiye göre, yapılan değerlendirme toplantılarında yasa ile ilgili tartışmaların Gül ile Erdoğan arasına “nifak sokmayı” hedeflediği görüşü dillendirilirken, Gül’ün, yeniden adaylığına AYM kararı ile vize verilse dahi bu yolu tercih etmeyeceği ifade ediliyor. Bu çerçevede AK Parti Gül’ün yeniden aday olmasını engelleyen hükmün iptal edilmesi halinde herhangi bir yasal ya da anayasal yeni bir düzenlemeyi gündeme getirme yoluna başvurmama eğiliminde. Gül’ün olası bir adaylık talebi halinde ise kararı YSK’nın vermesi beklenecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.