• BIST 9079.97
  • Altın 2322.249
  • Dolar 32.3104
  • Euro 34.9348
  • Erzurum 0 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Borçlar silindi! Borç affı! 10 bin liralık müjde

Borçlar silindi! Borç affı! 10 bin liralık müjde
Borcu olan yüz binlerce kişiye güzel haber. Borcu olan vatandaşların borçlarından 10 bin lirası siliniyor.

Borç affı ile ilgili son dakika detayları belli oldu. Buna göre 31 Aralık 2021 tarihine kadar sağlık borcu nedeniyle sağlık hizmetinden yararlanamayanlar borç affından faydalanacak. Bakan Koca da düzeltme yaparak silinecek borçların 5 bin TL değil, 10 bin TL'nın altındaki borçlar olacağını duyurdu.

Sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesi amacının ağırlık teşkil ettiği 12 maddelik kanun teklifi, önceki gece Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Söz konusu düzenleme sağlık borcu olanlara da önemli kolaylıklar sağlıyordu. Buna göre 31 Aralık 2021 tarihine kadar sağlık borcu nedeniyle sağlık hizmetinden yararlanamayanlara borç affı sağlandı. Söz konusu silinecek borç sınırı önce 5 bin lira olarak ifade edildi. Ajanslar da buna göre haber geçti.

BAKAN KOCA'DAN DÜZELTME

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise rakamda düzeltme yaptı. Koca, açıklamalarda 5 bin lira olarak yer alan ifadelerin aslında 10 bin lira olduğunu vurguladı. Bakan Koca, “Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sağlık hizmeti almış olup pirim borcu gibi nedenlerle hastane gideri karşılanmayanların 10 bin liranın altında olan borçları terkin edildi (silindi)” notunu paylaştı. Borç tutarı 10 bin liranın altındaysa tamamı silinecek. Borcun yarısının 10 bin liranın altında olması halinde ise 10 bin liranın tamamı silinip, kalan kısmı tahsil edilecek.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Son verilere göre de sosyal güvenlik şemsiyesi altında çalışanlar ile emekliler ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler dışında genel sağlık sigortası kapsamı altında 9.4 milyon kişi bulunuyor. Bunların 2 milyon kişisi primlerini kendi ödüyor, 7.4 milyon kişinin primlerini devlet karşılıyor. Bunların dışında da sağlık sigortası tescili olan ama primlerini ödemeyen, bundan dolayı da devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanamayan milyonlarca kişi bulunuyor. Bu kişilerin prim borçlarını ödeyip, sağlık hizmeti almalarını sağlamak için geçmişte birçok yapılandırma fırsatı sunuldu.

En son geçen seneki borç yapılandırması kapsamında 2021’in nisan ayı da dahil öncesi genel sağlık sigortası prim borcu olanlara bu borçlarını yapılandırma hakkı tanındı. Prim borçlarının tamamını 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödeyenlerin borca ilişkin gecikme faizi ve cezalarının tamamı da silindi. Benzer bir yapılandırma fırsatı 2020 yılında da tanındı, bu sefer 2020 yılı ağustos ayı öncesi borcu olanlara yapılandırma imkanı getirildi. Görünen o ki, geçmişte üst üste çıkan borç yapılandırmasına beklenen sayıda kişi başvurmadı. Bu sene başında alınan bir kararla da genel sağlık sigortası kapsamında olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan kişilere; Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile devletin üniversite hastanelerinde 31 Aralık 2022’ye kadar sağlık hizmeti alabilmelerine imkan tanındı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde sağlık hizmeti alan ve herhangi bir sebeple sağlık sigortasından yararlanamayan kişiler yeni düzenlemeden yararlanacak. Bağ-Kurlular bu imkandan faydalanamayacak.

Sağlık sigortasından yararlanamayan kişilerin 31 Aralık tarihine kadar olan borçlarına kolaylık sağlanacak. Bu çerçevede kanun tasarısının yasalaştığı tarihten itibaren bir yıl içinde borcun yüzde 50’sinin peşin ya da taksitle ödenmesi halinde borcun kalan yüzde 50’si silinecek.

Borç tutarı 10 bin liranın altındaysa tamamı silinecek.

Borcunu peşin ödeyenler hakkında açılan davalar düşerken, borcunu taksitle ödeme yapmayı tercih edenler için de taksit ödemeleri bitinceye kadar davalar durdurulacak.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25