• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Erzurum 15 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

Bugün Anneler Günü!...

Bugün Anneler Günü!...

Anneler günü Amerika'nin ic savaş yillarindan sonra Julia Ward Howe tarafindan annelere olan saygiyi göstermek amaciyla kutlanmaya baslanmistir.

Howe anneler günü kutlama fikrini ortaya atarken Anna Jarvis ten ilham aldi. Anna Jarvis ic savas esnasinda kadinlarin özellikle annelerin daha sihhi ortamda calişmasini saglamak amaciyla büyük çabalar gösterdi. Anna Jarvis kizina da gene kendi gibi Anna Jarvis adini vermişti.

Jarvis annesinin yaptiği işlere karşi büyük hayranlik duymaktaydi. 10 Mayis 1908 tarihinde annesinin ölümu üzerine Grafton, West Virginia daki bir kilisede ilk anneler günü kutlandi. Bu gunden itibaren 45 eyalete hizla yayilan anneler gunu kutlamalari 1912 yilinda resmen kutlanmaya baslandi. 1914 yilinda Amerika baskani Woodrow Wilson anneler gününü ulusal gün olarak kabul etti.

İçinde bulundukları dönemde zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler bu özel günde izinli sayılırlar ve tüm günlerini evlerinde anneleri ile geçirirlerdi. Hatta biraz da hıristiyan aleminin yortu geleneğinin etkisiyle olsa gerek “mothering cake” adını verdikleri bir tür pasta götürme adeti yerleşmişti.

Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan “Anneler Kilisesi” ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali Anneler pazarı kutlamaları ile birleşerek, beraber kutlanmaya başlandı.

Anneler Günü resmi olarak ise ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde 1872 yılında kutlandı. Şair Julia Ward Howe bundan böyle her Paskalya Yortusu’nun dördüncü Pazarı’na denk gelen tarihin kendi şehrinde Anneler Günü olarak kutlanacağını ilan etti.

Philedelphia’da yaşayan Ana Jarvis adındaki genç kız, annesinin ölüm yıldönümü olan Mayıs ayının ikinci Pazar’ının tüm eyalette “Anneler Günü” olarak kutlanmasını istedi. Politikacılara, bakanlara ve iş adamlarına kendisine yardımcı olmaları için mektup yazdı.

Jarvis’in gösterdiği gayret 1911 yılında semeresini verdi ve her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm eyaletlerinde “Anneler Günü” kutlanması hükümet kararıyla kesinleşti.

Böylece Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının binlerce yıl önce başlattığı gelenek 20. yüzyılın başından itibaren dünya çapında kabul görmüş oldu.

Ülkemizde ise 1955 yılından beri mayıs ayının ikinci pazar gününde anneler günü kutlanıyor.

Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika’da da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngiltere’de ve diğer birçok ülkede Anneler Günü ulusça belirlenen değişik tarihlerde kutlanmaktadır.

Anneler günü Türkiye de ve genel olarak coğu ulkede Mayis ayinin ikinci Pazar günü kutlanmasina ragmen bazi ulkelerde farkli tarihlerde kutlanmaktadir.

Erzurum Olay Gazetesi ailesi olarak tüm Annelerimizin Anneler Gününü Kutlarız...


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25