• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • Erzurum 5 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ey İsrail Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ey İsrail Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin yok
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Enflasyonla mücadele mesajı veren Erdoğan, "İstihdamı artırırken diğer yandan enflasyonla mücadele içindeyiz. Türkiye ne büyümesinden taviz verir ne de enflasyona teslim olur." dedi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, "Son yaptıkları toplantıda bir araya gelip tüm batı Hamas'ı bir terör örgütü olarak görüyor. İsrail sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu batının sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan, ''Sırf Türkiye’ye rahatsızlık verdiği, inancımıza husumet beslediği için kendi topraklarında faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarını ve destekçilerini koruyup kollayanların bir gün hakikati göreceklerini umuyoruz. Korkarız ki koyunlarında besledikleri yılanın kendilerini soktuğu o gün geldiğinden her şey için çok geç olacak. Her ne kadar onlar devlet olmanın ve uluslararası hukukun şartlarına uymuyor olsalar da biz kendi vakarımızın gereğini yerine getirmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridorunu yeni harekatlarla parçalamaya da ülkemize ve inancımıza karşı yürütülen kirli kampanyalara karşı tavır koymaya devam edeceğiz. Unutmayın mazlumların ve mağdurların yanında sergilediğimiz hasbi tavrımızı bozmayacak, bu onurlu duruşu günübirlik çıkarlara karşı asla değişmeyeceğiz. Filistin halkına karşı uygulanan zulme karşı en başından beri gösterdiğimiz ilkeli yaklaşım bunun en somut örneğidir'' dedi. 

‘İSRAİL TARİHİN EN İĞRENÇ SALDIRILARINDAN BİRİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR’

Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstererek, "Filistin meselesine biz hep öncelikle insan penceresinden baktık. Diğer bölgelerde olduğu gibi burada da insanı, insan hayatını ve insanı insan yapan kadim değerleri savunduk. 7 Ekim’den bu yana krizin daha fazla büyümemesi için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik, gösteriyoruz. Gazze halkının ihtiyaçlarının bir nebze de olsa giderilmesi için Mısır’a şimdiye kadar toplam 8 uçak dolusu tıbbi ve insani yardım malzemesi gönderdik. Yaralıların tedavisi için 25 sağlık personelimizi ilk etapta yine Mısır’a sevk ettik. Aynı şekilde kim yaparsa yapsın İsrailli siviller dahil sivilleri hedef alan eylemleri asla mazur görmediğimizi açıkça ifade ettik. Bu ilkeli duruşumuzu dün olduğu gibi bugün de sürdürüyoruz. İsrail devletiyle bir sorunumuz yok. Ama İsrail’in uyguladığı mezalimi, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz. İsrail 7 Ekim’den beri Gazze’deki masum insanlara karşı tarihin en kanlı, en iğrenç saldırılarından birini gerçekleştiriyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ölenlerin neredeyse yarısı çocuklardan kalan yarısı da onların anne ve aile büyüklerinden oluşuyor. Tek başına bu tablo bile amacın kendini savunma değil taammüden insanlık suçu işlemeye yönelik bir vahşet olduğunu göstermeye yeterlidir" diye konuştu.

‘SÖZ ÖLDÜRMEYİ ÇOK İYİ BİLİRSİNİZ'’

Erdoğan, dünyada sadece çocukları öldürmek için savaş uçaklarıyla gece gündüz şehirleri bombalayan, hastaneleri, ibadethaneleri, okulları, binaları, sokakları ateşe boğan, tanklarıyla, toplarıyla, silahlarıyla bu insanlık dışı eylemi sürdüren başka bir devlet ve ordu olmadığını söyleyerek, "Şimdi buradan İsrail’e ve dünyaya sesleniyorum. Toplantılar yapıyorlar. Son yaptıkları toplantıda yine bir araya geldiler. Tüm Batı, Hamas’ı bir terör örgütü olarak görüyor. Şimdi buradan sesleniyorum. Ey İsrail; sen bir örgüt olabilirsin. Çünkü bu Batı'nın sana borcu çok. Ama Türkiye’nin sana borcu yok. Ve Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve bir mücahitler grubudur. O çocukların halini gördük. Neler yaptıklarını gördük. Biz bu çocukların öldürülmesine, bunların paramparça edilmesine asla müsaade edemeyiz. Çünkü biz insanlıktan nasibimizi aldık. Ben bunu Davos’ta o zaman başbakanlarına söylemiştim. ‘Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz’ demiştim. Zira babasının böğrüne sığınmış o çocuğu nasıl kurşunladıklarını biliyoruz. Ve o günden bu yana Davos’a bir daha gitmedim. O gün benimle beraber olan iki arkadaş; bir tanesi yine bugün bir siyasi partinin başında. Bir diğeri de bir siyasi partinin başında. Onlar da arkamdan geliyor. Onların arkasında da yine bizim arkadaşlar. Ne diyorlar biliyor musunuz; 'İşte şimdi yandık.' Ben öyle dedim ya. İşte şimdi yanmışız. Ne oldu yandık mı? Biz dimdik ayaktayız, dimdik ayakta. Ama siz yandınız. Siz hiçbir şeye yar olmadınız ve olmayacaksınız da. Yani CHP’nin koltuğuna sığınmak size hiçbir şey katmayacak ve katmadı. Biz ise bu yolda dimdik yürüyoruz" dedi. 

'YANINA İSTER AMERİKA'YI AL İSTER BATI'YI; BİR YERE GİDEMEZSİN'

Erdoğan, İsrail’in bu kafayla bir yere gidemeyeceğini söyleyerek, "Yanına ister Amerika’yı al ister başkalarını al, ister Batı'yı al, bir yere gidemezsin. Ve Amerika dünyada adaletle hükmedilmesini sağlamadığı ve istemediği için o da kaybedecek. Bütün mesele adil bir dünyanın kurulmasından geçer. Çocukların anne babalarının, anne babaların çocuklarının naaşlarına sarıldığı bir dünyada hiç kimse huzurla uyuyamaz, böyle bir dünyada hiç kimse kendi geleceğini güvende göremez. Bu İsrail için olduğu kadar onun katliamlarına destek veren, cesaret veren her ülke, her toplum, her birey için de geçerlidir. Bizim de doğru bulmadığımız ama bu katliamlarla mukayese dahi edilmeyecek eylemler üzerinden her gün alçakça öldürülen yüzlerce çocuk, kadın, masum gerçeğine sırtına dönenlerin durumunu açıkça konuşma vakti gelmiştir. Hakikate sırt dönmek veya parçalanan vücut bedenleri karşısında gözünü kapatıp yaşanan insanlık dışı saldırılara bahane üretmek Batı'nın kendi kanlı tarihinden devraldığı bir mirastır" ifadelerini kullandı.

'BÖYLE BİR VİCDAN OLUR MU'

Erdoğan, Türk Milleti’nin tarih boyunca yeryüzünde ırkçılık yapmamış ve yapmayan tek halk olduğunu vurgulayarak, "Bunu en iyi de Yahudi toplumu bilir. Asırlar boyunca topraklarında Yahudilerin yaşayıp da Yahudi düşmanlığı yani antisemitizm ortaya çıkmamış tek coğrafya, tek devlet biziz. Bugün öldürdüğü çocuklara ve masumlara destek vermek için İsrail’in ardından sıraya girenlerin hiçbiri göğsünü gererek böyle bir beyanda bulunamaz. Böyle bir vicdan olur mu? Böyle bir insani yaklaşım olur mu? Sadece son çeyrek asırda tamamı da yalan bahaneler ve kurdukları piyon örgütler üzerinden Irak’ta 2 milyon, Afganistan’da 1 milyon, Suriye’de 1 milyon insanın ölümüne yol açanlar bunlar değil mi? Kendi ülkelerinde mazlum Filistin halkı lehine açıklama yapan üniversite öğrencilerini, akademisyenleri, sanatçıları, sporcuları, iş insanlarını tehditle hatta şantajla susturmaya kalkanlar bunlar değil mi?" dedi.

'SIKINTIYA DÜŞEN HERKESE KAPILARIMIZ AÇIK'

Erdoğan, Batılı devletlerin İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda İsrail’den yana taraf tuttuklarına işaret ederek şöyle konuştu:

"Lafa gelince demokratlığı, insan haklarını, çoğulculuğu, çok sesliliği, kimseye bırakmayanların faşist yüzlerini hep birlikte ibretle seyrediyoruz. Sırf bu onurlu tavırlarından dolayı yaşadıkları ülkelerde sıkıntıya düşen üniversite öğrencilerine ve diğer tüm kesimlere ülkemizin kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirtmek istiyorum. Bu tabloda Gazze’deki zulme gözlerini kapatan, Batılı güçlerin İsrail için döktükleri göz yaşı, sahtekarlığın dik alasından başka bir şey değildir. Daha dün Ukrayna’da yaşanan savaşta ortaya çıkan kayıplar için dünyayı ayağa kaldıranların Gazze’deki aleni katliama duvar kesilmesi bu riyakarlığın en somut ifadesidir. Canlı kalmış ölülerle bir dünyada biz ülke ve millet olarak hakikati haykırmaya, bunun için siyasi, diplomatik gerekirse askeri tüm yolları devreye sokmaya devam edeceğiz. Kalbimizle, dilimizle, elimizle ne yapabiliyorsak yapacağız. Medeniyetimizin, inancımızın ve kültürümüzün gereği olan duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğiz. Bununla birlikte kuru hamasete, ülkemize ve Filistin halkına fayda getirmeyecek adımlara, stratejisiz hamlelere de tevessül etmeyeceğiz. Çünkü biz gerisinde binlerce yıllık bir devlet geleneği ve devlet aklı olan Türkiye Cumhuriyeti’yiz."

'GÖNDERİLEN HİÇBİR GEMİ, UÇAK, BARIŞ GETİRMEYECEKTİR'

Erdoğan, Gazze’de yaşanan katliam ve yıkımın gerisindeki faillerin İsrail’e sınırsız destek verenler olduğunu bildirerek, "Buradan hem İsrail’e hem onu destekleyip teşvik edenlere sesleniyorum. Gazze’de masumlar ölmeye devam ettikçe bölgemize gönderilen hiçbir gemi, hiçbir uçak, yapılan hiçbir siyasi şov barış getirmeyecektir. İsrail yönetimi güvenliği 10 bin kilometre ötede değil, Türkiye başta olmak üzere bölgesindeki komşularında aramalıdır. Bugün sırtını dayayarak efelendiği güçler yarın kendi evlerindeki yangını söndürmek için pılısını pırtısını toplayıp gittiğinde İsrail halkının güven ve merhamet arayacağı ilk yer tıpkı 500 yıl önce olduğu gibi yine Türkiye olacaktır. İsrail yönetiminden ve toplumundan istediğimiz, milletimizin asırlara sari bu merhamet duygusunu zedeleyecek tavırlardan uzak durması, barış çağrımıza kulak vermesidir. Dünya’nın en eski yerleşimlerini bünyesinde barındıran bu toprakları kana ve ateşe boğan zulmü bir asır öncesinden başlayarak başımıza saran güçlerin dün olduğu gibi bugün de çözüm istemediğinin farkındayız" diye konuştu.

'İSTİYORLAR Kİ SAVAŞIN GÖLGESİ EKSİLMESİN'

Erdoğan, sorunun sahibi olanların çözüm istemeyeceklerini vurgulayarak, "Kriz ne kadar derinleşirse, dallanıp budaklanırsa, onların çıkarları için o kadar iyidir. Krizin başladığı 7 Ekim’den beri yapılan provakatif açıklama ve eylemlerin altında yatan sebep işte budur. İstiyorlar ki İsrail ve Filistin meselesi daha da büyüsün. İstiyorlar ki bu bölgeye barış ve istikrar hiç gelmesin. İstiyorlar ki savaşın karanlık gölgesi Doğu Akdeniz’in üstünden hiç eksilmesin. İstiyorlar ki bu coğrafyanın kaynaklarından orada binlerce yıldır yaşayan insanlar faydalanmasın. İstiyorlar ki kan, zulüm ve gözyaşı üzerinde inşa ettikleri sömürü düzenleri sürüp gitsin. Biz işte buna itiraz ediyoruz. Bedelini Müslümanı, Hristiyan’ı, Yahudi’si ile tüm bölge haklarının ödediği bu sömürü düzenini reddediyoruz. Mescid-i Aksa; Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin ortak ibadethanesidir. Şimdi bu ortak ibadethaneye ne yazık ki yetkililer sahip çıkmıyor. Onları da arayarak, onlara da gerekli uyarıyı yaparak birlikte sahip çıkma çağrımızı devam ettireceğiz. Yaşanan her savaşı, yeni savaşların; başlayan her çatışmayı daha kanlı çatışmaların izlediği bu fasit daireyi hep beraber kırmalıyız. Sağduyu ve basiretle bize zorla giydirilen deli gömleğini artık parçalamamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25