• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Erzurum 12 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Dar gelirliye ucuz konut! Detaylar belli oldu, yüzde 10 peşin, 240 aya kadar vade...

Dar gelirliye ucuz konut! Detaylar belli oldu, yüzde 10 peşin, 240 aya kadar vade...
Ucuz konut müjdesi ile ilgili detaylar belli olmaya başladı. Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını sağlayacak Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinde yüzde 10 peşinat ile kira öder gibi ev alabilmek mümkün hale gelecek.

Projenin açıklanmasının ardından satılık ev fiyatlarında da düşüş başladı. Valiliklerin talep toplamaya başladığı projede 240 aya kadar vade imkanı sunuluyor. Ayrıca emekliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve yeni evlenecek çiftler için de özel kota ayrıldıç

Hükümet konut fiyatları ve kiralardaki fahiş artıştan mağdur olan vatandaşların sorununu çözmek için var gücüyle çalışıyor. Bu kapsamda başlatılan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olacak kampanya için hazırlıklar tam gaz sürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği, evi olmayan dar gelirliler için yapılacak sosyal konutlarla ilgili valilikler talep toplamaya başladı. Şehirlerdeki ihtiyaca göre belirlenecek toplam konut sayısının rekor düzeyde olacağı belirtiliyor.

REKOR KONUT SAYISI OLACAK 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle bugüne kadar yapılan sosyal konut projesinde toplamda 1 milyon 170 bin rakamına ulaşılarak hak sahiplerine teslim edildi.

Bir buçuk yıl önce 100 bin sosyal konut hamlesi başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar tamamladı ve inşaatlar devam ediyor.

Sabah'dan Seda Tabak'ın haberine göre, Yeni sosyal konut hamlesi de Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olacağı için 81 ilde bu sayının gelen talebe göre 200 bini geçeceği de belirtiliyor. Projeyle ilgili tüm detaylar ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından eylül ayında açıklanacak.

240 AY VADE YAPILACAK 

Hâlihazırda ev sahibi olmayan, herhangi bir mal veya mülk için hissedar olmayan dar gelirli vatandaşlar, uygun taksitlerle ev sahibi olacak. Kuraya katıldıktan sonra ev almaya hak kazanan vatandaşlar, 20 yıla varan vade seçenekleriyle kira öder gibi ev taksiti ödeyecek.

Bu arada, şehit yakınları ve gaziler için satışta özel kontenjan açılacak. Evler için belirlenmesi beklenen peşinat tutarı ise evin fiyatının yüzde 10'u civarında olacak. 2+1 ve 3+1 şeklinde tasarlanması beklenen dairelerin fiyatları ise henüz netleşmedi.

MALİYETİ DEVLET KARŞILAYACAK 

Vatandaşın erişilebilir şartlarda ev sahibi olmasını sağlamak, fahiş artan kira rakamlarını düşürmek, salgın döneminde daralan konut arzını hızla artırarak, inşaat sektörünü canlandırmak amaçlanıyor.

Vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olacağı projede konutlar asgari ücretli ailelerin erişebileceği fiyat ve koşullarda inşa edilecek. Artan inşaat maliyetleri ve arsa sorunu konusunda, tüm gerekli sübvansiyonları devlet karşılayacak.

GENÇLERE ÖZEL KOTA AYRILACAK 

TOKİ'nin daha önce yaptığı sosyal konut projelerini içeren kampanyalarda evi olmayan emeklilere de ayrı kota oluşturulmuştu. Yeni projede ise dar gelirliler, emekliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve yeni evlenecekler de ayrı kota içinde değerlendirilecek.

Anadolu şehirleri ve İstanbul'da belirli aile geliri üst sınırı ve daha önce evi olmaması koşullarının aranacağı kampanyada, başvurular ardından kura yolu ile konut edinimi sağlanacak.

PROJENİN ADI YETTİ FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut hamlesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sosyal konutların hayata geçirildiğinde gayrimenkul fiyatlarının düşeceğine vurgu yapan Kurum, "Bu projeyi duyurmamızla birlikte düşüşe geçmeye başladı. Hem kiralar hem de gayrimenkul fiyatları düşecek. Vatandaşlarımız çok düşük taksitlerle konut sahibi olabilecek" dedi.

İSTANBUL'A ONBİNLERCE YENİ KONUT 

Sosyal konut hamlesinde İstanbul'a önemli bir pay ayrılacağını ifade eden Bakan Kurum, ''81 ilimizde olduğu gibi; İstanbul'umuza yeni on binlerce konut kazandıracağız.

Gençlerimize, yeni evli kardeşlerimize, engelli kardeşlerimize, emeklilerimize, şehit ve gazi ailelerimize özel kontenjanlar ayıracağız. Evi olmayan tek bir kardeşimiz kalmayana dek bu çalışmayı azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

DETAYLAR EYLÜLDE AÇIKLANACAK 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlattıklarını aktaran Bakan Kurum, söyle devam etti: "Sosyal konut projesinde toplamda 1 milyon 170 bin rakamına ulaştık.

Bu sayı dünyanın hiçbir yerinde yok. 1 milyon 170 konutu bitirdik ve vatandaşlarımıza teslim ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız milletimize eylül ayında yeni bir sosyal konut projesini yapacağımızı müjdelediler. Çalışmaları hızlı bir şekilde yürütüyoruz."

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal Konut kampanyası için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın detaylarını eylül ayında açıklayacağı projelerle, hem dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması, hem de yeni arzın devreye girmesiyle kira ve konut fiyat artışının dizginlenmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sosyal konutlar yapılınca emin olun ki gayrimenkul fiyatları düşecek. Bu projeyi duyurmamızla birlikte düşüşe geçmeye başladı. Hem kiralar hem de gayrimenkul fiyatları düşecek” dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR 

Sosyal konut projeleri kapsamında bugüne kadar 1 milyon 170 bin konutu tamamlayarak teslim ettiklerini belirten Bakan Kurum, “Bundan bir buçuk yıl önce 100 bin sosyal konut yapacağız dedik ve çalışmalarımızı tamamladık, inşaatlarımız sahada sürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız kabine toplantısının ardından bütün milletimize eylül ayında yeni bir sosyal konut projesi yapılacağını, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini yapacağımızı müjdelediler. Çalışmaları hızlı bir şekilde yürütüyoruz” dedi.

EVİ OLMAYAN BAŞVURACAK 

Sosyal konut projelerinden hiç evi olmayan ve belirlenecek gelir seviyesini aşmayan vatandaşlar faydalanacak. Evlerin sahipleri ise kura ile belirlenecek. Hak kazananlar 20 yıl vade ve uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olacak. İnşaat maliyetine devlet desteği verilerek fiyatların ulaşılabilir olması sağlanacak.

Projelerde ilk defa evlenen gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler için özel kontenjan ayrılacak. Konutlar yerel ve yatay mimari ile inşa edilirken, iklim dostu malzemeler ve yenilenebilir enerji sistemleri kullanılacak. Sosyal konutun yanı sıra yine hiç evi olmayan vatandaşlar için Hazine arazileri uygun ödeme şartları ile satışa çıkacak. Altyapısı hazır arsaları alanlar evlerini yaptırabilecek.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25