• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Erzurum 10 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Emekli aylığına zam! SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları ne kadar oldu? İşte detaylar...

Emekli aylığına zam! SSK ve Bağ-Kur emekli maaşları ne kadar oldu? İşte detaylar...
Milyonlar bekliyordu. Memur, SSK ve Bağ-Kur emekli zammı belli oldu.

En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılması, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılması düzenlemelerini de içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Buna göre memur, işçi ve Bağ-Kur emekli maaşı toplamda yüzde 25 oranında zam alacak. İşte emekli zammı ile ilgili merak edilen ayrıntılar...

Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi. Emekliye ek zam önergesi kabul edildi ve torba yasaya eklendi. Buna göre memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur emeklisi ek zamlı emekli maaşı alacak.Emekli zammı ne kadar oldu? İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 milyon emekliyi ilgilendiren bir haber vermişti. Emeklilerin beklentilerini göz ardı etmediklerini ifade eden Başkan Erdoğan, "Yapılabilecek iyileştirmeler hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdim. İnşallah önümüzdeki haftalarda gerekli açıklamayı yapacağız.'' demişti.

Bununla beraber, "Memur, SSK, Bağ-Kur emekli zammı ne kadar oldu, ek zam olacak mı" soruları gündemdeki sıcaklığını artırmıştı. Beklenen emekli maaşı zammı haberi geldi.

EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AK Parti torba yasaya eklenmek üzere önerge hazırladı. En düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkartılması, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılması düzenlemelerini de içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

EMEKLİYE ZAM ORANI NE KADAR OLDU? 

Emeklilerin alacağı zam oranı belli oldu. Buna göre memur, işçi ve Bağ-Kur emekli maaşı toplamda yüzde 25 oranında zam alacak

EYT'LİLER İÇİN AYRI BİR ÖNERGE VERİLECEK 

Yüzde 25'lik zam oranından 2023 yılı Ocak ayından önce ve 2023 yılı Ocak ayında emekli maaşı bağlanmış kişiler faydalanabilecek. Öte yandan EYT'den faydalanan vatandaşların da bu kapsama alınması için ayrı bir önerge verileceği öğrenildi.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK? 

SGK Uzmanı Özgür Kaya katılıdğı CNN Türk yayınında şu bilgileri verdi: En düşük emekli maaşı 9 bin 375 lira değil, 7.500 lira. 7 bin 500 lira dediğimiz rakam, hükümetin almış olduğu karar doğrultusunda taban olarak belirlenmiştir.

Emekliye bağlanan aylık 7.500 liranın altında ise karar gereği taban aylık uygulaması olan 7.500 olarak ödenen bir aylıktır. Örneğin size 3.500 lira bir aylık bağlanmışsa size 7.500 olarak ödeniyordu. Şu an açıklanan rakam 7.500 liraya eklenmiyor.

Siz yıllar itibarıyla çalışıyorsunuz. Siz prim ödüyorsunuz SGK'ya. Kurum da size emekli olduğunuz tarihte o döneme ilişkin aylık bağlama oranlarını dikkate alarak size bir aylık bağlıyor. Bu çerçevede size diyelim 8 bin TL aylık bağlandı. Zam oranı ne ise 8 bin TL'nin üzerine yansıtılıyor.

Örneğin 10 bin TL maaş bağlandıysa sizin maaşınız 1 Temmuz'da 12.500 TL'dir. Ama sizin maaşınız 4 bin TL ise sizin maaşınız 7.500 TL'ye ulaşması mümkün değil. Hükümet de diyor ki 7.500 TL'yi ben finanse ediyorum ve size taban uygulaması olarak 7.500 TL olarak veriyorum.

Yani siz e-devlet sistemine girdiğinizde şu an açıklanan yüzde 25'i ilave edeceksiniz. Yani bu demek oluyor ki siz 7.500 TL'nin altındaysanız bu zamdan yararlanamayacaksınız. 7.500 TL bizin taban aylık uygulamamız. SGK'nın bize bağladığı aylık başka bir şey. 7.500 TL'nin altında bağlanan aylıkları devlet tamamlıyor. SGK'nın bağlamış olduğu aylık oranında bir artış olacak.

Memurlarda durum farklı onlarda o uygulama yok. 1 Temmuz itibarıyla en düşük emekli memur maaşı 9 bin 375 lira. Memur ve memur emeklileri sendikal haklara sahip. Plan ve Bütçe komisyonunda değerlendiriliyor. Bu rakam yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden revize edilebilir. Yüzde 34 seviyesine çekilebilir.

Emekli maaşlarında kademeli bir artış asla söz konusu olmaz çünkü oransallaştırmak mümkün olmaz. Benim tahminim bu artışın yüzde 34'e çıkarılacağını düşünüyorum.

SEYYANEN ZAM ŞU AN GÖRÜNMÜYOR' 

CNN Türk editörü Gülşen Coşkun haberin detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi: Bir teklif var teklifte de yüzde 25 oranında artırılması sağlanacak. Bu önerge teklife eklenecek. Torba teklifte memurlara ilişkin bir düzenleme gelmişti.

O teklifte emekliler yer almamıştı. Bunun üzerine Erdoğan emeklilere ilişkin bir talimat verdim demişti. Artık o oran netlemiş oldu. Bu yüzde 25 oranı çıkmadan önce memur emeklileri için enflasyon oranı kadar zam oranı söz konusuydu.

O teklifte emekliler yer almamıştı. Bunun üzerine Erdoğan emeklilere ilişkin bir talimat verdim demişti. Artık o oran netlemiş oldu. Bu yüzde 25 oranı çıkmadan önce memur emeklileri için enflasyon oranı kadar zam oranı söz konusuydu.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25