Erzurum Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, ayda yaklaşık 25-30 bıçaklama olayının olduğu Erzurum'da toplumsal bilinç uyandırmak için çaba harcadıklarını belirterek, "Her bıçağın ölümcül etkisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Bıçak ölümcül ve silah gibi tutukluluk yapmıyor" dedi.
İl Genel Meclisi'nin şubat ayı oturumunda kent güvenlik sistemi konularında üyelere brifing veren İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, kentte en önemli sorunun bıçaklama olayları olduğunu belirtti. Ayda yaklaşık 25-30 bıçaklama olayının yaşandığı Erzurum'da bıçağın bir alışkanlık haline geldiğini vurgulayan Emniyet Müdürü Yıldız, "Allah muhafaza ediyor, insanlar ölmüyor. Ama her bıçağın ölümcül ektkisi olduğunu unutmamak gerekiyor. Alınan her bıçak darbesi saniyeler 13, 52 saniye gibi sürede aldığınız yara ile alakalı ölüme götürüyor. Bıçak bu kadar ölümcül. Tutukluk yapmıyor. Hedefi şaşırmıyorsunuz. Silahta şaşırabilirsiniz, ateş ettiğiniz kurşun girdiği yeri yakıp çıkıyor. Ama bıçak girdiği yeri kesiyor. Damar, kılcal damar, atardamar, ne varsa kesiyor" diye konuştu.
Bıçakla ilgili toplumsal bir bilinç oluşturmak için sempozyum düzenleyeceklerini anlatan Yıldız, meclis üyelerinden destek istedi. Yılbaşından bu yana bıçaklama nedeniyle üç kişinin hayatını kaybettiği Erzurum'da bıçak sorununu ortadan kaldırmak için bilimsel bir çalışma yapacaklarını kaydeden Yıldız, "Bu konuda bıçağın ne dinimizde ne de töremizde yeri olmadığını söyleyin. Bunu çevrenizdeki insanlarla paylaşır, destek olursanız bizi memnun edersiniz. Bıçakla ilgili geçtiğimiz yıllarda emniyet bir kampanya düzenlemiş. Biz de bu konuda bir hazırlık yapıyoruz. Toplumsal bir bilinç oluşturmak için basının, kamuoyunun ve sizlerin desteğine ihtiyacımız var" dedi.
KAMERALAR YALAN SÖYLEMİYOR
İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, meclis üyelerine Erzurum'a kurulan kent güvenlik sistemi hakkında da brifing verdi. Kent merkezinde kurulu bulunan 179 Mobese kamerasından seçilen kaza ve olay görüntülerini izleyen meclis üyeleri, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayan sistemin ilçelere de kurulmasını istedi. Kameraların özel hayattan uzak tutulduğuna dikkat çeken Emniyet Müdürü Yıldız, "Kameralar yalan söylemiyor, duygusallık içermiyor. Yanıltmayan, sağlam bilgi ve doneler veriyor. Biz olay olduğu zaman artık delilden sanığa giden bir yaklaşım sergiliyoruz. Kamera sistemini daha da yaygınlaştırmak istiyoruz. Ancak bir kameranın kurulum maliyeti 20- 21 bin lira arasında değişiyor. Bunu bizim bütçemizle karşılamamız zor. Sizler destek olursanız ilçelerimizde de bu sistemi rahatlıkla uygularız. Bunun yanında Erzurum merkezde bulunan işyerleri ve binalardaki kameraları da kent güvenlik sistemine dahil etmek için çalışıyoruz" diye konuştu.
592 KAMERA GÖRÜNTÜSÜ KULLANILDI
Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdür Vekili Gökhan Ardanancı ise 179 kameranın kaydettiği görüntülerin olayların aydınlatılmasında kullanıldığını söyledi. Çeşitli olayların aydınlatılmasında 592 defa kamera görüntüsünden yararlanıldığını ifade eden Gökhan Ardanancı, görüntülerden sadece asayiş olaylarında değil, trafik hizmetlerinde de faydalandıklarını bildirdi. Ardanancı, 6 Haziran 2011'de kullanılmaya başlayan Mobese üzerinden yapılan trafik kontrolünde kural ihlali yapan 6 bin 87 araç sürücüsüne 638 bin 768 lire ceza kesildiğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.