• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Erzurum 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Gençlere ucuz cep telefonu başvuruları başladı: Fiyatın yüzde 45’ini devlet ödüyor

Gençlere ucuz cep telefonu başvuruları başladı: Fiyatın yüzde 45’ini devlet ödüyor
Gençlere ucuz telefon desteğinde detaylar belli oldu. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, yükseköğretim öğrencilerine yönelik "teknolojik cihaz ve internet desteği" başvurularının başladığını duyurdu.

9 bin 500 TL’ye kadar olan cihazlar destek kapsamına alındı. Bu kapsamda, fiyatı vergiler dahil 9 bin 500 TL olan telefonlar 5 bin 282 TL’ye, bilgisayarlar 7 bin 914 TL’ye alınabilecek. Telefonlarda giriş-orta segmentteki modeller, bilgisayarlarda giriş segmentindeki laptop’lar söz konusu şartları ancak karşılayabiliyor. Bunun yanı sıra gençler 12 ay boyunca 10 GB internet desteğinden de faydalanacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, yükseköğretim öğrencilerinin heyecanla beklediği "Genç Teknoloji Destek" başvurularının başladığını müjdeledi. Proje kapsamında, teknolojik cihaz alımında üniversite öğrencilerine 5 bin 500 liraya kadar destek sağlanacak. Bunun yanı sıra gençler 12 ay boyunca 10 GB internet desteğinden de faydalanacak.

Projeye ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama paylaşan Bakan Bak, başvuru süreci ve detaylara http://gsbbiz.gsb.gov.tr ile GSBBiz mobil uygulaması üzerinden ulaşabileceğini de aktardı.

Proje ile üniversite öğrencileri, piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen tablet, cep telefonu ve bilgisayar alımlarında 5 bin 500 liraya kadar destek alacak.

10 GB İNTERNET BEDAVA 

Bu destekle birlikte cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44.4'ü, bilgisayarlar için ise piyasa fiyatının yüzde 16.7'si karşılanmış olacak. Destek kapsamında üniversiteli öğrencilere bir hatla sınırlı olmak kaydıyla 12 ay boyunca aylık 10 GB internet de ücretsiz sunulacak.

İnternet desteğinden faydalanmak isteyen gençlerin cep telefonu hatlarının, kendi isimleri üzerine kayıtlı olması gerekiyor. Destek için yapılacak başvurularda kimlik bilgileri ve şahıs üzerine kayıtlı telefon numarası sisteme giriliyor.

 

Başvurusu kabul edilen veya reddedilen öğrenciler, sonucu sistem üzerinde yer alan "durum sorgula" kısmına tıklayarak takip edilebilecek.Başvurusu kabul edilen gençlerin destek tutarı, bakanlık üzerinden mobil şebekelere aktarılacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile birlikte teknolojik cihaz desteğine başvuru şartları belirlendi. Buna göre, satın alım tarihi itibari ile 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim programına kayıtlı öğrenciler başvuru yapabilecek.

Cihazın, vergiler dahil nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçemeyecek ve cihaz ikinci el olamayacak. Satın alınan teknolojik cihaza ilişkin elektronik ortamda düzenlenen fatura olması ve faturanın desteği alacak öğrencinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını da içerecek şekilde adına düzenlenmiş olması şartı da aranacak.

Satın alınan elektronik cihaz için bildirilen IBAN numarasının da öğrenciye ait olması zorunlu olacak. Teknolojik cihaz desteğinden faydalanmak isteyen öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığının bilişim sistemi üzerinden başvuru yapacak.

Teknolojik cihaz desteğinden faydalanmak isteyen öğrenciler, Gençlik ve Spor Bakanlığının bilişim sistemi üzerinden başvuru yapacak. Başvurular kimlik doğrulaması ile yapılacak ve başvuruda, kimlik bilgileri, fatura numarası, fatura tarihi ve teknolojik cihazın satın alındığı firmanın vergi kimlik numarası veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının, kendi adına kayıtlı telefon numarasının, IBAN numarasının, mobil telefon cihaz desteği için IMEI numarasının ve bakanlık tarafından talep edilen diğer bilgi ve belgelerin sisteme girilmesi zorunlu olacak.

Başvurular değerlendirildikten sonra şartları sağlamaması halinde reddedilecek ve bilgilendirme sistem üzerinden sağlanacak.

Başvurunun kabulü halinde ise mobil telefon cihazının nihai satış bedelinin yüzde 44,44’ü, bilgisayar cihazının nihai satış bedelinin yüzde 16,66’sı oranında hesaplanan teknolojik cihaz desteği tutarı Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından öğrencinin bildirmiş olduğu IBAN numarasıyla hesabına aktarılacak ve bilgilendirme sistem üzerinden sağlanacak.

Öğrenciler farklı tip cihazlar için destekten yararlanabilecek ama destek tutarı 5 bin 500 Türk Lirasını geçemeyecek. Peki, Türkiye’de satılan hangi modeller bu limitler içerisinde yer alıyor? Hürriyet'ten Taylan Özgür Dil detayları yazdı.

YERLİ MODELLER ÖN PLANDA 

Öncellikle 9 bin 500 TL’lik üst sınır nedeniyle daha çok üretimi Türkiye’de yapılan akıllı telefon ve bilgisayarların bu kapsama girdiğini belirtelim. Telefonlarda giriş-orta segmentteki modeller, bilgisayarlarda giriş segmentindeki laptop’lar söz konusu şartları karşılıyor.

Örneğin akıllı telefon tarafında Türkiye’de üretilen veya montajı yapılan 10 markanın 43 modeli tercih edilebilecek. Aynı şekilde bilgisayarlarda da yerli modeller ön planda olacak. Örneğin; akıllı telefonlarda Samsung’un Galaxy serisinden A04e, A54 5G, A14, A04s, A32, A23, M14 5G ve M13 modelleri kapsama giriyor. Xiaomi Redmi serisinden 9C, 9T, 10 2020, 10C, 12C, Note 10S, Note 11, Note 12 ve 12 modeller de kriterleri karşılıyor. Yine Reeder, Vivo, Casper, General Mobile gibi markaların da 9 bin 500 TL’yi geçmeyen modelleri bulunuyor.

Bilgisayar tarafında ise seçenekler çok daha sınırlı. Çünkü, 9 bin 500 TL’ye kadar olan limitte işlemcisi ve RAM’i güçlü olmayan ‘notebook’ olarak bilinen giriş seviyesi dizüstü cihazlar bulunuyor. Örneğin; Lenovo IP, HP 15, Casper C370.4020-4C00B, Hometech Alfa 620 C gibi dizüstü bilgisayarlar 9 bin 500 TL sınırını aşmıyor.

Bu cihazlarda genellikle 4 GB RAM, çok güçlü olmayan ancak ödev, sunum ve internet ihtiyaçlarını çözebilecek Intel Celeron N4020 İşlemci gibi işlemciler, 120 GB depolama kapasitesi, yüksek çözünürlüğü bulunmayan 1366 x 768 çözünürlükte ekranlar bulunuyor.

Özellikle bilgisayar tarafında seçeneklerin sınırlı olması öğrencilerin istediği bilgisayarları bulmakta zorlanacağı anlamına geliyor.

İnternet desteği almak isteyen öğrenciler de başvurularını bakanlık bilişim sisteminden yapacak. İnternet desteğinden yararlanmak isteyen öğrencilerde de açık öğretim programları hariç yükseköğretim programlarına kayıt, 26 yaşından gün almama ve destekten yararlanılacak telefon hattının öğrenciye ait olması şartları aranacak.

İnternet desteğinden faydalanmaya ilişkin ilk başvurular bugünden itibaren iki ay içinde yapılacak.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25