• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Hafta içi hafta sonu yasakları ile ilgili son dakika gelişmesi! Vaka sayısı 40 kat arttı, açıklamalar peş peşe geldi, tam ve kısmi kapanma...

Hafta içi hafta sonu yasakları ile ilgili son dakika gelişmesi! Vaka sayısı 40 kat arttı, açıklamalar peş peşe geldi, tam ve kısmi kapanma...
Hafta içi hafta sonu yasakları ile flaş gelişmeler yaşanıyor. Vaka sayılarındaki hızlı tırmanış sonrası peş peşe açıklandı .Hafta içi, hafta sonu yasakları geri mi dönüyor Tam ve kısmi kapanma gündemde mi?

Milyonlarca vatandaş bu soruların yanıtını merak ediyor. Bakan Koca geçtiğimiz günlerde vaka sayılarının 40 kat arttığını söyledi. Koca yaptığı açıklamada, "Vaka sayısının artışı şu an günlük 40 katına kadar çıkmış durumda. Hastane yükü ise şu an 3 kat kadar arttı. Ciddi bir hastane yükümüzün olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Yoğun bakımlarda da bu artışların belirgin ve ciddi olmadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından hastanelerden yoğun bakım doluluk oranı ile ilgili korkutan açıklamalar geldi. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, birkaç ay önce neredeyse tüm hastanelerde kapanan Kovid-19 yoğun bakım servislerinin yeniden açılmaya başlandığını, hatta bazı hastanelerde şimdiden yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Demirkıran, Kovid yoğun bakım doluluk oranlarında şu anda İstanbul'un başı çektiğini, hastaların büyük çoğunluğunun hatırlatma dozuna ihtiyacı olan 60 yaş üstü yandaş hastalığı olan risk gurubu kişilerden oluştuğunu belirtti. Peki artan vakar sonrası yeni tedbirler gelecek mi? Yeniden kapanma olacak mı? Bakan Koca tek tek açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabine toplantısı sonrası son dönemlerde artan Kovid-19 vaka sayılarına değindi.

Koca, "Avrupa'daki dalgayı 4-5 hafta önceden görmeye başladık. Şu dönem günlük vaka sayısında Almanya, İtalya, Fransa gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde yüz binleri geçen vakalar görüyoruz. Bizde ise giderek artan bir vaka sayısı olduğunu görüyoruz.

ARTIŞ AYNI ORANDA DEGİL 

Vaka sayısının artışı ile birlikte hastane yükü aynı oranda artmıyor. Vaka sayısının artışı şu an günlük 40 katına kadar çıkmış durumda.

Hastane yükü ise şu an 3 kat kadar arttı. O anlamda ciddi bir hastane yükümüzün olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Artışın aynı oranda olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

TURKOVAC'I ÖNERİYORUM

Hatırlatma dozuna da dikkat çeken Koca, "Vatandaşlarımızın bu dönemde, bayram öncesi hatırlattığım gibi, hatırlatıcı güncel dozlarnı mutlaka yaptırmalarını, özellikle 50 yaş üstü, kritik, riskli olan vatandaşlarımızın aşıyı hassasiyetle uygulamalarını önemsiyoruz.

Kalabalık ortamlarda maskelerini her zaman olduğu gibi takmalarını ısrarla öneriyoruz.

Aşı olmak isteyen vatandaşlarımızın Turkovac aşısını olmayı önemsemelerini isterim. Yerli aşımız oldukça etkili" dedi.

İNFLUENZA TABLOSU GİBİ 

Koca, "Riskli olan kişilerin eğer bir belirti varsa erken dönemde testini yaptırıp, eğer pozitifse o durumda ek hastalığı varsa ilaca başlama durumu söz konusu olabilir.

Dolayısıyla elimizde ilacımız var, aşımız var. Kişisel tedbirlere uyarak kovidle yaşamayı artık öğrendik. Kovid bitti mi? Bitecek mi? Bitmeyecek.

Bir influenza gibi düşünün. Daha çok boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateşle seyrediyor ve beraberinde de kas ağrılarını görüyoruz. Ağır influenza tablosu gibi gelişiyor" ifadelerini kullandı.

Aşımız var, tedbirlere devam

Koca yeni yoğun bakımların açılıp açılmayacağı sorusuna da, Hayır, şu an yenilerin açılması gibi bir durum yok.

Panik havası yok, ama biz bundan sonra tedbirlere devam ederek kovidle birlikte nasıl yaşamamız gerektiğini biliyoruz.

Yeniden kapatma ve benzeri durumlar olmayacak. Aşımız var, ilacımız var. tedbirlere devam' cevabını verdi.

Öte yandan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hande Aydemir, hastalık belirtisini kendisinde gören kişilerin toplum içine mümkünse girmemeleri gerektiğini belirterek, "Mayıs aylarında hiç Covid-19 saptanmış hastamız yoktu. Ancak şu an hastanemizde yatan pek çok hastamızın PCR testleri pozitif çıkıyor. Hatta bunların bir kısmı çok ciddi tutulumları olan zatürreli olgular. Yine hastalıktan korkuyoruz aslında" dedi.

Zonguldak’ta koronavirüs vaka sayılarındaki artış devam ediyor. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, kentteki vaka artışının Türkiye'ye paralel şekilde artış gösterdiğini belirtti. Güner, 50 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanlara kapalı mekanlarda maske kullanmaları yönünde tavsiyede bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hande Aydemir ise özellikle son birkaç haftadır Covid-19 polikliniğinde zatürre ve Covid pozitif hastaları daha sık yatırarak tedavi etmeye başladıklarını belirtti. Prof. Dr. Aydemir yeni bir varyantın olmadığını ifade ederek, "Mayıs aylarında hiç Covid-19 saptanmış hastamız yoktu. Ancak şu an hastanemizde yatan pek çok hastamızın PCR testleri pozitif çıkıyor. Hatta bunların bir kısmı çok ciddi tutulumları olan zatürreli olgular. Yine hastalıktan korkuyoruz aslında.

Yeni bir varyant yok ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Çünkü virüs yayılmaya eğilimli, bulaşı oldukça yüksek ve sonuçta bulaştığı takdirde mutasyon geçirmeye elverişli bir virüs. Özellikle hasta olanların hastalık belirtisini kendisinde görenlerin halsizlik, kırgınlık yakınmaları ya da ateşlenme gibi yakınması olan kişilerin toplum içine mümkünse girmemeleri, girmek zorunda kalırlarsa maskeyle girmeleri en azından diğer sağlam kişilerin de bu mikroorganizmayla karşılaşmalarının önüne geçecektir" dedi.

'MASKE MESAFE HİYJEN KURALLARINI UNUTTUK' 

Kapalı ortamlarda maske takılmasının tekrar gündeme gelmesinin önemli olacağını söyleyen Prof. Dr. Aydemir, "Maske, mesafe ve hijyen kurallarını biraz unuttuk gibi. Bunları kesinlikle yeniden hatırlamamız gerekiyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki hastalarımız, altta ciddi kalp, böbrek, karaciğer hastalığı gibi ya da bağışıklık sistemini baskılayan farklı durumları olan immun yetmezlikli hastalarımızın özellikle bu kurallara daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Yine bizim gibi sağlık çalışanlarının maske, mesafe ve hijyen kurallarına çok daha dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu

'HASTALIĞIN ÖLÜMCÜL OLMA RİSKİNİ KESİNLİKLE AZALTIYOR' 

Hatırlatma dozlarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Aydemir, "Herkesin e-Nabız'dan bakıp üzerine tanımlı olan aşılarını zamanında yaptırmaları gerekiyor. Çünkü aşılama her ne kadar bulaşı net olarak engellemese bile hastalığın ölümcül olma riskini kesinlikle azaltıyor. 50 yaş üstündeki hastalarımızın veya ciddi kronik hastalığı bulunanların hatırlatma dozlarını ihmal etmemesinin hastalığın ciddi seyrinin önüne geçeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'GRİP BELİRTİLERİ GÖSTERENLER EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA GİTMELİ' 

Hastalık belirtilerinin Omikron varyantıyla benzer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydemir, şöyle konuştu:"Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı yeni bir varyant yok. Boğaz ağrısı ön planda olmak üzere gribal semptomlar, ancak belli yaş üzerinde immün yetmezliğe neden durumlar eşlik ediyorsa bunu ciddi seyirli zatürre gibi görme ihtimalimiz artıyor

Boğaz ağrısı, burun akıntısı, hafif halsizlik, kırgınlık, kas ağrısı olabiliyor. Bunlar sıklıkla gördüğümüz yakınmalar. Üst solunum yolu ve alt solunum yolu enfeksiyonu yapan bir sürü virüs ve bakteri var. Açıkçası çok ortak şikayetleri bunların. Grip belirtileri gösterenler en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli.

Bir hekim tarafından muayene edilmeli ve gerekli görülüyorsa test edilmeli. Yaz aylarındayız belki açık havada daha çok vakit geçiriyoruz ama önümüz sonbahar ve kış, eğer hatırlatma dozumuzu yaptırmazsak ve bu kurallara dikkat etmezsek yeniden başa dönmeyi de hiçbirimiz istemiyoruz herhalde." 

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran ise, birkaç ay önce neredeyse tüm hastanelerde kapanan Kovid-19 yoğun bakım servislerinin yeniden açılmaya başlandığını, hatta bazı hastanelerde şimdiden yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldığını söyledi.

Prof. Dr. Demirkıran, Kovid yoğun bakım doluluk oranlarında şu anda İstanbul'un başı çektiğini, hastaların büyük çoğunluğunun hatırlatma dozuna ihtiyacı olan 60 yaş üstü yandaş hastalığı olan risk gurubu kişilerden oluştuğunu belirtti.

Yeni varyant BA 2.25'le birlikte Kovid pozitif vakalar hızla artıyor. Türk Yoğun bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, yoğun bakım servislerinde yeniden Kovid alarmının başladığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Demirkıran, "Hastanelerde dahi hasta ya da hasta yakınlarının, hatta bazen sağlık personelinin maske kullanmadığına şahit oluyoruz. Sağlık personeli arasında da Kovid pozitiflik oranları artıyor. Avrupa'da hava yolu sektöründe ciddi bir aksama var.

Çünkü Kovid pozitiflik oranları yer personelinde yüzde 50, uçuş personelinde ise yüzde 25'lere ulaşmış durumda. Aynı tehlike sağlık sektörümüz için de geçerli. Sağlık personeli arasında hastalığın yayılması nedeniyle sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşayabiliriz" dedi. Prof. Dr. Demirkıran, bazı hastanelerde Kovid yoğun bakım dolduğu için hastaların diğer hastanelere sevk edildiğini belirtti.

"KOVİD YOĞUN BAKIMLAR SADECE 2 AY KAPALI KALABİLDİ" 

2 ay önce Kovid yoğun bakımların tek tek kapandığını konuşurken bu kadar kısa sürede bu duruma gelindiğini belirten Prof. Dr. Demirkıran, "Birkaç ay içinde tekrar Kovid yoğun bakımları aktif olarak kullanmaya başladık ne yazık ki. Düşük kapasiteye getirdiğimiz Kovid yoğun bakımların bu kapasiteleri şu anda dolmaya başladı. Türk Yoğun Bakım Derneği'ne Türkiye'den gelen verileri değerlendirdiğimizde, Kovid için ayrılan yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının gittikçe arttığını görüyoruz.

Hatta bazı hastanelerin Kovid yoğun bakım ve servislerinin dolduğu ve o hastanelere Kovid vakası kabul edemediklerini bizzat öğreniyoruz. Türkiye genelinde de ne yazık ki aynı durum geçerli. Hatta bu hafta ve önümüzdeki hafta içerisinde daha da artacağını düşünüyorum ne yazık ki. Şu anda şehirler açısından değerlendirdiğimizde ülkemizde İstanbul'da en fazla yoğun bakım hastası var gibi görünüyor" dedi.

"ÇOĞU KİŞİ KOVİD OLDUĞUNDAN HABERSİZ, MASKESİZ DOLAŞIYOR" 

Yeni varyant nedeniyle hasta sayılarının hızla arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirkıran, belirtilerinde ciddiye alınmadığını kaydetti ve şunları söyledi: "Çevrenizde gördüğünüz iki kişiden birinin Kovid olduğunu anlıyorsunuz. Bu dönemde en büyük karışıklığı da bu kişilerin bu olayı bir klima çarpmasına çoğunlukla bağlıyor olması. 'Klimanın karşısında durdum, soğuk içtim, soğuk yedim' gibi boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürüğü bunlara bağlamaları; test yaptırdıklarında ise pozitif çıkmalarını görüyoruz.

Bu kişiler de aramızda dolaşıyorlar ve nasıl dolaşıyorlar? Maskesiz dolaşıyorlar! Şu anda maske kullanımının da çok çok düştüğünü görüyoruz. Bu koşullarda bulaş olayları da kolayca gerçekleşir. Örneğin toplu taşımalarda maalesef öksüren hastalar, sekresyon çıkaranların, maskesiz olduklarını ben kendi gözlerimle de gördüm. Hiç kimsenin bu konuda bir tedbiri de yok. Hava yollarında da maske kalktı; uçağa bindiğinizde sadece birkaç kişide maske görüyorsunuz. Bu uzun tatil döneminden sonra, bir araya gelinen toplu eğlencelerden sonra, muhtemelen olgu sayıları daha da artacak"

"SAĞLIK PERSONELİ ARASINDA DA HASTA OLANLAR ARTIYOR" 

Hastanelerde Kovid için ayrılan servislerin de hızla dolmaya başladığına işaret eden Prof. Dr. Demirkıran, "Şu anda Kovid için ayrılmış olan servisler doluyor. Senaryo yine daha önceki dalgalardaki gibi normal servislerin Kovid servisine de dönüşüne doğru gidiyor. Hastanelerde dahi maske takılmıyor. Hasta ve hasta yakınlarının maskesiz olduğunu görüyor ve uyarmaya çalışıyoruz. Hatta sağlık çalışanlarında da maalesef maske takmayanlar var. Onları da uyarmak zorunda kalıyoruz.

Şu an itibariyle Avrupa'da örneğin havayollarında uçuşlar aksıyor. Bunun en büyük nedeni, yer personelinin yüzde 50'si, uçuş personelinin ise yüzde 25'inin Kovid olması. Aynı durum sağlık sisteminde de geçerli olacaktır. Hemşireler, diğer sağlık personeli arkadaşlar, hekimlerimiz hastalandıkça, maalesef hastalara bakacak sağlık elemanı sayısı da düşecek ve hizmette de aksama ister istemez söz konusu olacak.

Bu nedenle maske takmanın, aşılamanın ve dezenfeksiyon önemini bir kez daha tekrar vurgulamak istiyorum. Hatırlatma dozu gelmiş olanların mutlaka aşılarını yaptırması lazım. Hastalığın neredeyse ortadan kalktığının düşünülmesi ve bir rahatlama dönemine girilmesiyle hatırlatma dozları da yaptırılmıyor. Şu anda yoğun bakımlarda yaşlı hasta grubu ve risk grubu yüksek hastalar daha çok. Çünkü hatırlatma dozlarını yaptırmadıkları için daha ciddi bir risk altındalar" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25