• BIST 9242.97
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • Erzurum 4 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

‘Proje aile içi şiddeti yüzde 70 azaltacak’

‘Proje aile içi şiddeti yüzde 70 azaltacak’
Şiddetle Mücadele Vakfı(HEGEM) tarafından hayata geçirilen ve Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) destek verdiği ‘İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi’nde önemli bir aşamaya gelindi

CUMHURBAŞKANLIĞI On Birinci Kalkınma Eylem Planı Genelgesi doğrultusunda hazırlanan ve 2030 yılına kadar devam etmesi planlanan projede Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü desteği ile yürürlüğe konuldu. Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) paydaş olduğu ve her alanda destek verdiği proje ile şiddet meselesinin köküne inilerek somut çözümler sağlanması hedefleniyor.

‘PROJEYE HER KESİMDEN DESTEK VAR’

‘Şiddetin Bilgesi Adem Hoca’ olarak bilinen HEGEM kurucusu Adem Solak,
‘İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi’ ile ilgili süreci değerlendirdi.
“Neden İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi bu kadar önemli?” sorusuna yanıt veren Solak, proje kapsamında bugüne kadar yapılmış çalışmaları aktardığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2021 yılı içinde, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı yönetici ve uzmanları ile vakıf bilim ekibimiz ortak proje geliştirme çalışmaları yürüttü. HEGEM ile 25 devlet üniversitesi arasında planlanan proje bağlamında 10’ar yıllık işbirliği protokolleri imzalandı. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi çağrısıyla 10 Kasım 2021 tarihinde Ankara’da 8 bakanlık adına 17 genel müdürlük ve proje paydaşı üniversite rektörlerinin katılımıyla proje bilgilendirme ve tanıtım toplantısı yapıldı. Projenin öncelikle başlaması için 25 pilot il belirlendi; sertifika programlarının yürütülmesi koordinesinde yer almak üzere, yedi ayrı üniversite üst yönetimlerince ilgili merkez ya da ‘Sosyal Arabuluculuk Koordinatörlüğü’ kurulması sağlandı. Belirlenen iki sertifika programının kamu çalışanlarının katılımı için koordinatör üniversite rektörlükleri üzerinden ilgili bakanlıklara resmi yazıları yazıldı. 2022 yılında her iki program katılımcıları 80 saatlik teorik aşamayı bitirdi. Seçilen pilot iller bağlamında sertifika programlarına 5 binin üzerinde bireysel katılım oldu. Bunlardan Yeminli Sosyal Arabuluculuk Programı teorik aşamayı başarı ile bitirenlerin sayısı 2 bin 237 ve Şiddet Önleme Formatörlüğü Programı’nı başaranların sayısı 754’tür. 2023 yılı çalışma programı kapsamında ocak ayında Trabzon’dan sonra İstanbul’da bölge toplantısı gerçekleştirildik. Projeye her kesimden her siyasi partiden ve her görüşten destek var.

 

Akran zorbalığının, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için bu proje çok değerli. Proje aile içi şiddeti ve kadın cinayetlerini yüzde 70 azaltacak. Hastanelerde ve iş yerlerindeki şiddeti yüzde 70 azaltacak proje budur. 2023 kayıtları bir ay dolmadan 2 bin 500’ü geçti. ‘Sosyal Arabuluculuk Yetki Belgesi’ hak eden kamu çalışanı sayısının 15 bini geçmesi bekleniyor. Projenin öncelikle başlaması için 25 pilot il belirlendi. Sertifika programlarının yürütülmesi koordinesinde yer almak üzere, yedi ayrı üniversite üst yönetimlerince ilgili merkez ya da ‘Sosyal Arabuluculuk Koordinatörlüğü’ kurulması sağlandı. Tüm Bakanlıkların strateji geliştirme başkanlıkları ‘İnsan Hakları ve Şiddetle Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi 2021-2030 Projesi’ faaliyetlerini değerlendirmek üzere toplantı yapacaklar. Şubat ayının 3. haftasında sertifika programlarına en çok katılım sağlayan il olarak Aydın ilinde belge takdimi ve yemin töreni yapılacak. Aydın’da sadece Milli Eğitim Bakanlığı boyutunda 2 bin 100 okul yöneticisi ve öğretmen yeminli sertifika programlarına katılım sağladı. Proje kapsamında İçişleri Bakanlığı kolluk personeli için Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele yeminli formatörlük programı hazırlandı. Bu programa 50 bin rütbeli jandarmanın katılımı öngörülmekte.
Şubat ayının son haftasında başlayacak olan Kampüs Arabuluculuğu Sertifika Programı için tüm hazırlıklar HEGEM uzmanlarınca tamamlandı. Bu programlara 3 yıl içinde 2 milyon üniversite öğrencisinin katılım yapması planlanmakta.”

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25