• BIST 9101.89
  • Altın 2919.746
  • Dolar 34.2096
  • Euro 37.8395
  • Erzurum 18 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 26 °C

Turgut Özal'ın mezarı açılıyor...

Turgut Özal'ın mezarı açılıyor...

8. Cumhurbaşkanı 'ın Topkapı'da bulunan ının açılması işlemleri başladı.

Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarında hazırlıklar sabahın erken saatlerinde başladı. Anıtmezar'a 2 iş makinası, çok sayıda olay yeri ekibi, kazı ekibi ve bomba uzmanları ile çok sayıda polis ekibi geldi.
Anıtmezar'da hareketlilik sabah saat 06.00 sırlarında iş makinalarının gelmesi ile başladı. Daha sonra olay yerine çok sayıda polis ekibi geldi. Alınan güvenlik önlemlerinden sonra ise çok sayıda Olay Yeri İnceleme ekibi mezarlığa giriş yaptı. Mezarlıkta bomba uzmanları ise bir arama gerçekleştirdi. Saat 08.00 itibariyle kazı ekibi, olay yeri inceleme ekibi ve savcılar çalışmalara başladı.

İŞ MAKİNELERİ LAHİDİ KIRIYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, 8. Cumhurbaşkanı 'ın İstanbul'daki ının açılmasına başlandı.
Anıt mezarın saç levhalarla kapatılan bölümüne giren bir iş makinesi ve ''hilti'' adı verilen aletlerle lahit kırılıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk ince'nin nezaretinde yürütülen çalışmaya, Özal ailesinin bir avukatı da katılıyor.
Polis ekipleri, gazeteciler dahil, anıt mezarın bulunduğu bölgeye kimsenin yaklaşmasına izin vermiyor.
17 Nisan 1993 tarihinde vefat eden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ailesi ve yakınları tarafından ölümü ile ilgili olarak çeşitli iddiaların zaman zaman gündeme getirilmesi üzerine soruşturma açılmış, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında Özal'ın mezarının açılarak inceleme yapılmasına karar vermişti.
Talimat yazısının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşması üzerine, konuyla ilgili özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ümit Zafer Çolak görevlendirilmişti. Anıt mezarın çevresi, kabirde yapılacak işlemlerin dışarıdan görüntülenmemesi için sac levhalarla çevrilmişti.

CENAZENİN TAMAMI ADLİ TIP'A GÖTÜRÜLECEK

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Topkapı'daki Anıt Mezarı açılmaya başlandı. Mezarlıktaki çalışmada, Özal'ın cenazesinin tamamı, ölüm nedeni konusunda inceleme yapacak Adli Tıp Kurumu'na götürülecek. Mezarlıkta, toksikolojik analiz için cenazenin konulduğu yerden ve toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden de örnekler alınacak.
Turgut Özal'ın cenazesinin çıkarılması işleminde İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın başkanlığında Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi çalışıyor.

ÖNCE DNA TESTİ VE OTOPSİ YAPILACAK

Mezarda ilk olarak üstteki anıt mezar kaldırılacak ve cenazeye inilecek. Mezarda yapılan çalışma sonucunda Turgut Özal'ın cenazesinin tamamı, temiz bir malzeme ile çinko kaplı bir tabuta yerleştirilecek. Kimya İhtisas Dairesi'nde yapılacak toksikolojik analiz için de mezarlıktan örnekler alınacak. Bu örnekler hem cenazenin konulduğu yerden hem toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden hem de mezarın değişik yerlerinden alınacak. Cenaze ve örnekler, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kontrolünde Adli Tıp Kurumu'na götürülecek.
Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak.

48 SAAT SONRA TESLİM EDİLECEK

Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edecek. Bu süreyi belirleyen en önemli neden de DNA çalışması olacak.
Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.
Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak. Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak. Adli Tıp Kurumu için vefatın üzerinden geçen 19 yıl, çok büyük bir dezajantaj oluşturuyor. Kurum, raporunda çalışmanın geçen zaman gibi kısıtlılıkları da ortaya koyarak, ne yaptığını, çıkan sonuçları, çıkıyorsa çıkma sebeplerini, çıkmıyorsa çıkmama sebeplerini bilimsel gerekçeden hiç ayrılmadan paylaşacak. Sonuçlar iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın gerekçeleri belirtilecek.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25