• BIST 9079.97
  • Altın 2325.078
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.9427
  • Erzurum -2 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Yılbaşında yasak ile ilgili flaş açıklama! Resmen duyuruldu...

Yılbaşında yasak ile ilgili flaş açıklama! Resmen duyuruldu...
Yılbaşında yasak ile ilgili son dakika açıklaması! Ve belli oldu.

Vatandaşların 'Yılbaşında sokağa çıkma yasağı var mı?, 'Yılbaşında kafeler, restoranlar kapanacak mı?' soruları ise cevabını buldu. Öte yandan omikron varyantının giderek yayılmasıyla birlikte ocak ayı itibarıyla Türkiye'de bazı tedbirlerin uygulanma konusu masaya yatırılıyor. Uygulanacak tedbirler arasında PCR zorunluluğu, kapalı mekanlarda sıkı pandemi kurallarına yeniden dönüş gibi planların olduğu ifade ediliyor. İşte Türkiye ve dünyada sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili tüm gelişmeler...

Yılbaşında sokağa çıkma yasağı ile ilgili son dakika açıklaması! İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yılbaşında yeni bir kısıtlama veya kapanmanın söz konusu olmadığını söyledi. Memişoğlu ancak herkesin kişisel olarak tedbirlerine dikkat etmesi gerektiğini, korku ve panikle değil; tedbirle pandemiye karşı mücadelenin kazanılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Memişoğlu, Türkiye'nin dünyada kendi aşısını üretebilen 9'uncu ülke olduğuna dikkat çekerek, yerli aşı Turkovac'ın önümüzdeki günlerde İstanbul'daki şehir hastanelerinde uygulanmaya başlanacağını kaydetti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı nedeniyle yaşanan vaka artışlarına dikkat çekerek yeni yıl öncesi uyarılarda bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, genel anlamda Nisan-Mayıs aylarından beri "yatay" seyreden, yönetilebilir bir salgın süreci yaşansa da, Omicron nedeniyle Avrupa'da hızla artan vaka sayılarının bir süre sonra İstanbul ve Türkiye'ye de yansıyacağına işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Memişoğlu, korku ve panikle değil, "kişisel tedbirle" bu süreçlerin daha kolay atlatılabileceğini söyleyerek, "Şimdiye dek üç tane ciddi yükselişten sonra, şu anda İstanbul'da da Türkiye'de de vaka sayıları belli bir seviyede ve kontrol altında devam ediyor. Tabii bu, insanlarımızda biraz rahatlamayı da beraberinde getirdi.

Özellikle aşının da etkisiyle, insanların özgüveni arttı. Maske mesafe konusunda gevşeme yaşıyoruz. Bu konuda bir rehavet yaşamamamız lazım. Çünkü görüyoruz ki Omicron'dan sonra, ki bulaşıcılığı çok yüksek, özellikle Avrupa ülkelerinde, İngiltere, Almanya ve Fransa'da vaka sayılarında ciddi artışlar var.
Bu ciddi artışlar eskisi gibi ölüm veya yoğun bakıma yatışlara çok yansımasa da maske, mesafe ve aşılanma konusunda hassasiyet göstermemiz gerekiyor" dedi.

"İSTANBUL AŞI HARİTASINDA MAVİYE DÖNDÜ" 
Toplumun pandemi kurallarına uyumundan genel anlamda memnun olduğunu söyleyen Prof. Memişoğlu, toplumdan son zamanlarda özellikle kapalı alanlarda maskeyi mümkün olduğu kadar kullanmaları ve mesafe ile beraber pandemiyle mücadeleye katkı vermelerini beklediğini ifade etti.

Prof. Dr. Memişoğlu, "Aşı konusunda da toplumumuz aslında uyum gösteriyor. İstanbul'da geçen hafta itibariyle çift doz aşılanma oranı yüzde 75'e ulaştı. Bütün İstanbullar'a teşekkür ediyorum bunun için.

Rapel ya da tekrar dozu gelen vatandaşlarımızdan, aşılarını yaptırmak konusunda hassasiyet görüyoruz. Yani ek dozlarını yaptırma konusunda da vatandaşlarımızın hastanelerimize başvurularında yoğun talep var. Ama nasıl ki kışın gripten daha çok korunuyorsak, eğer kişi kendisini kötü hissediyorsa, şüphesi varsa, lütfen toplu alanlara, özellikle de yılbaşında, kalabalık ortamlara girmesin. Bu, hem kendileri hem de çevresinin sağlığı için önemli" şeklinde konuştu.

"KARARLAR VAKA SAYILARINA GÖRE ALINIYOR" 
İstanbul'da yılbaşı için herhangi bir kapanma ya da kısıtlama planlamasının olmadığını söyleyen Prof. Dr. Memişoğlu, toplumun pandemi kültürüne, bilince ulaştığına inandığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkesin kısıtlaması veya kontrolünü, kendisinin yapabileceğine ve bunun bilincinde olduğuna inanıyorum.

Bir kısıtlama ya da yasaklama şu anda söz konusu değil. Ama tabii ki vaka sayıları da kontrol edilerek bu kararlar veriliyor. Şu bilinsin ki özellikle Avrupa'daki yükselişlerden bir süre sonra İstanbul ve Türkiye'de de vaka sayılarında bir yükseliş oluyor.

Bizim sağlık sistemimiz de, bizler de buna hazırlıklıyız. Panikle, korku ile değil; tedbirle de bu işin üstesinden geleceğimizin bilinmesini istiyorum. O nedenle de herkesin kişisel olarak tedbirlerine dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum"

"TÜRKİYE KENDİ AŞISINI YAPAN 9'NCU ÜLKE" 
Yerli aşı Turkovac'ın önümüzdeki günlerde Şehir Hastanelerinde uygulanmaya başlanacağı müjdesini de veren Prof. Dr. Memişoğlu, Türkiye'nin kendi aşısını üreten dünyadaki 9'ncu ülke olduğuna da dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Turkovac, Türkiye'nin bilim dünyasında da yerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Dünyada kendi aşısı olan 9'uncu ülkeyiz.

Bilim insanlarımıza, bu aşıda emeği geçen bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Şu anda seri üretime de başlandı ve dağıtımı yapılıyor. İstanbul'da da inşallah çok yakın zamanda Turkovac aşısını vatandaşlarımıza uygulamaya başlayacağız.

Kendi aşımız, bu aşıyı uygulamaktan bir vatandaş, bir Türk sağlıkçısı olarak gurur duyuyorum. Toplumumuzdan da bu aşıyı yaptırabileceğini, rapel doz olarak da yaptırabileceklerini bilmelerini istiyorum ve şehir hastanelerimize bekliyorum"

"SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN KIYMETİNİ BİLELİM" 
İstanbul'da yoğun bakım yoğunluğunun Kovid dışı vakalar nedeniyle olduğunu bir kez daha vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu, sağlıkta şiddet konusunda da vatandaşlardan hassasiyet beklediğini söyledi.

Memişoğlu, "Kovid ile alakalı bir yoğunluğumuz yok yoğun bakımlarda şu anda. Ama ertelenmiş ya da ötelenmiş, pandemiden dolayı bekleyen sağlık hizmeti ile ilgili bir talep artışımız var. İnsanlarımızda özellikle aşılanmayla birlikte hastaneye gitme çekincesi kalktığı için, daha güvende hissettikleri için, özellikle pandemiden dolayı öteledikleri sağlık hizmeti taleplerinde ciddi bir artış var.

Biz bunu yönetmeye çalışıyoruz tabii ki. Ama toplumumuzdan da sağlık çalışanlarına ve bizlere anlayış göstermelerini bekliyoruz. Sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Sağlık hizmetlerimiz şu anda dünyada Türkiye'nin marka değeri haline gelmiş durumda.

Özellikle şiddet veya uygun olmayan davranışlar konusunda, vatandaşlarımızın da hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Bu hassasiyeti göstermeyenleri de toplumsal olarak uyarmasını istiyoruz. Biz ülke olarak vatandaşlarımıza gerçekten iyi bir sağlık hizmeti sunuyoruz"

Avrupa’da Omikron varyantına bağlı yaşanan vaka artışlarının Türkiye’de de ocak ayından itibaren etkili olabileceği ihtimaline karşı hazırlıklar başladı. Mikron varyantı, görüldüğü ülkelerde genellikle bir ay içinde baskın virüs haline geliyor. Türkiye’de de ocak ayında baskın virüs olması bekleniyor. Bu artışın iyi yönetilmesi için çalışma yapılıyor. Ocak ayında yeni koronavirüs tedbirlerinin devreye girmesi bekleniyor.

EKSİK AŞILAR TAMAMLANSIN 
Uzmanların değerlendirmelerine göre, ocak ayının sonunda vaka sayısındaki artışı önlemek için eksik aşıların tamamlanması, 3. doz aşıların yapılması büyük önem taşıyor.3. doz aşının yüzde 80 koruyuculuğu anımsatılıyor. Önlem adına yapılacak en değerli adımın herkesin aşıyla bağışıklığını oluşturmak olduğu belirtiliyor.Verilere göre yaklaşık 25 milyon kişi eksik aşılı. 18 yaş üstünde 7 milyon kişi hiç aşı yaptırmadı.

HANGİ ÖNLEMLER ALINACAK? 
Alınacak önlemlerin sınırlı olacağı, PCR zorunluluğu, kapalı mekanlarda sıkı pandemi kurallarına yeniden dönüş gibi planlar yapıldığı belirtiliyor.Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Bakan Koca, "Salgının seyrini aşı değiştirdi. Artık kendi aşımız kendi gücümüz var. Turkovac milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bize düşen bir an evvel hatırlatma dozunu olmak ve tedbirlere uymak. Birlikte salgını gündem olmaktan çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

POZİTİFLİK ORANI YÜZDE 5’LERDE... 
Türkiye’de 5 ay sonra aktif vaka sayısının 300 binin altına indiği duyuruldu. Vakaların pozitif çıkma oranı da son bir haftadır yüzde 5 civarında seyretti. 19 Aralık’ta ise pozitiflik oranı yüzde 4.8 çıktı.Üçüncü doz aşılar konusunda sürenin 3 aya indirilmesinden sonra günlük aşılama yeniden bir milyon sınırına yaklaştı. Geçen haftadan itibaren her gün ortalama 850 bin civarında aşı yapıldığı belirtildi.Uzmanlar, hastalığın hafif seyretmesinin kazanılmış bağışıklıktan kaynaklandığını, vakalarda belirtilerin hafif olmasının virüsün kendisinden çok, şu ana kadar doğal enfeksiyon veya aşıyla belirli bir bağışıklık seviyesine ulaşmanın etkisi olduğunu dile getirdiler.

SON DAKİKA İSTANBUL AÇIKLAMASI 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Dün Nevşehir, bugün İstanbul ve Düzce Mavi kategorisine geçti. Aşılanma oranımız arttıkça salgının seyri bugün olduğundan daha çok değişecek!" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kludge, Türkiye'nin de yer aldığı Avrupa bölgesindeki ülkeleri Omicron varyantı vakalarındaki artış hakkında uyardı. Avrupalı ​​liderler, varyant yayılmaya devam ederken corona virüs kısıtlamalarını eski haline getirmeye başladı. Başta Hollanda, Almanya ve Portekiz olmak üzere çeşitli ülkeler yılbaşından önce katı önlemler açıkladı. Bu kısıtlamalar arasında, barların ve restoranların kapanması, kalabalık etkinliklerin iptal edilmesi ve seyahat yasakları yer alıyor.

Bununla birlikte Kluge, Avusturya’nın başkenti Viyana'da düzenlediği basın toplantısında, Omicron'un ortaya çıkmasından bu yana yeni varyantın Avrupa bölgesindeki 53 ülkenin en az 38'inde tespit edildiğini ve Danimarka, Portekiz ve da dahil olmak üzere birçok ülkede hali hazırda baskın varyant olduğunu söyledi.

DSÖ'nün Avrupa bölgesi, Rusya ve diğer eski Sovyet cumhuriyetlerinin yanı sıra Türkiye'yi de içeriyor. DSÖ verileri, bölgenin son haftalarda dünyanın herhangi bir yerindeki nüfus büyüklüğüne kıyasla en yüksek sayıda Covid-19 vakası bildirdiğini gösteriyor. Omicron'dan önce bile yetkililer, resmi verilerin yanı sıra bölgede 700 ölümün daha gerçekleştiği konusunda uyarmıştı.

Diğer taraftan, DSÖ’nün Cenevre'deki genel merkezi, güçlendirici aşıların en savunmasız olanlar için saklanmasını tavsiye etti, ancak Kluge, "Güçlendirici, Omicron'a karşı en önemli savunmadır" diyerek ek dozların herkese uygulanmasını söyledi.

Kluge, ayrıca şu ana kadar Avrupa'daki erken Omicron vakalarının yüzde 89'unun öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi yaygın Covid-19 semptomlarıyla ilişkili olduğunu söyledi. Çoğu vakanın 20'li ve 30'lu yaşlardaki yetişkinler arasında bildirildiğini ve başlangıçta şehirlerde sosyal ve işyeri toplantılarında yayıldığını da sözlerine ekledi.Kluge, "Yeni Covid-19 enfeksiyonlarının çokluğu, daha fazla hastaneye yatışa ve sağlık sistemlerinde ve diğer kritik hizmetlerde yaygın kesintilere yol açabilir. Hükümetler ve yetkililer, sağlık altyapılarını gelecek bir Covid-19 dalgasına hazırlamalı” dedi.Bununla birlikte, DSÖ’nün uyarısının ardından, bazı Avrupa ülkeleri yeni kısıtlamalar getireceklerini açıkladı.

ALMANYA 
Almanya, 28 Aralık'tan itibaren özel toplantıları 10 kişiyle sınırlayacağını gece kulüplerinin kapatılacağını duyurdu. Bu tarihten sonra futbol maçlarının da kapalı kapılar ardında gerçekleşeceği belirtildi. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, "Corona virüs Noel tatili yapmıyor. Üstümüze gelmeye başlayan Omicron dalgasını es geçemeyiz” dedi.

PORTEKİZ 
Portekiz, ülkedeki barların ve gece kulüplerinin 26 Aralık'tan itibaren kapanacağı ve 9 Ocak’a kadar evden çalışmanın zorunlu olacağını duyurdu. Açık havadaki buluşmaların ise 10 kişi ile sınırlı olacağını bildirdi.

FİNLANDİYA
Rekor düzeyde Covid-19 vakasının görüldüğü Finlandiya'da ise 24 Aralık’tan itibaren barlar ve restoranlar saat 22:00'de kapanmak zorunda kalacak. 28 Aralık'tan itibaren üç hafta boyunca restoranların sınırlı oturma ile 18:00'de kapanması gerekecek. AB'nin Schengen bölgesinden gelen yolcuların ise negatif bir Covid testi göstermesi gerekecek.

İNGİLTERE 
İngiltere'de Sağlık Bakanı Sajid Javid, ülkede Covid-19 ile enfekte olan kişilerin altıncı ve yedinci günlerde negatif test etmeleri halinde karantinayı 10 yerine yedi gün sonra sonlandırabileceklerini duyurdu. Başbakan Boris Johnson daha önce Noel'den önce İngiltere için herhangi bir yeni kısıtlamayı reddetmişti. Ancak, Daily Mail gazetesi Johnson’ın 48 saat içinde kalabalık etkinlerin iptaline ve insanların kapalı mekanlarda eğlenmesini engelleyecek olan bir kısıtlama kararı açıklayacağını öne sürdü.

İSVEÇ 
Diğer taraftan, İsveç'te barlar, kafeler ve restoranlar sadece oturan misafirlere hizmet verebilecek ve insanlardan mümkünse evden çalışmaları istenecek.

HOLLANDA 
Hollanda ise geçen Pazartesi günü sıkı bir karantina ilan etti. Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında 14 Ocak 2022 tarihine kadar geçerli olacak önlemlerle uzaktan çalışılması tavsiye edildi ve şletmelerde çalışma saati kısıtı getirildi.Buna göre; giyim mağazaları gibi zorunlu olmayan mağazalar ve zorunlu olmayan hizmetlere ilişkin işletmeler (örneğin restoran ve kafeler, temas gerektiren mesleklerin icra edildiği kuaför gibi işletmeler, eğlence ve hayvanat bahçeleri, sağlıklı yaşam merkezleri, sinema, tiyatro ve konser salonları gibi sanat ve kültür merkezleri) 05:00 ile 17:00 saatleri arasında açık olacak. . Süpermarketler, evcil hayvan mağazaları, eczaneler, gözlükçüler ve toptancılar gibi temel mağazalar ile avukat ve noter gibi spesifik hizmet veren yerler 05:00 ile 20:00 saatleri arasında açık olabilecek.

İSKOÇYA 
İskoçya 26 Aralık'tan itibaren iç ve dış mekanlarda bir araya gelebilecek kişi sayısına sınırlama getirdi. Buna göre, açık havada düzenlenen etkinlikler, 500 kişi ile sınırlandırılacak. Fransa'nın başkenti Paris'te Champs-Elysees Caddesi'nde düzenlenen geleneksel havai fişek gösterileri iptal edilirken, halka mümkün oldukça kalabalık etkinliklerden kaçınması tavsiye edildi.

YILBAŞINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK 
Fas hükümeti, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında daha önce aldığı hava ve kara sınırlarını kapatma kararını 31 Ocak 2022 tarihine kadar uzatırken, yılbaşında sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verdi.

Üniversitelerdeki eğitim ve sınavlar da çevrimiçi olarak yapılacağı ve diğer kademelerdeki eğitim ise yüz yüze devam edecek. Yeni tedbirler kapsamında, 31 Aralık 2021 Cuma günü yerel saatle saat 23.30’dan 01 Ocak 2022 saat 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak.


 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25