• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

İnternet Gazeteciliği Yasası noktasında bir çaba yok

İnternet Gazeteciliği Yasası noktasında bir çaba yok
TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, milletvekillerinin internet gazeteciliğiyle ilgili yasanın çıkması için çaba göstermediğini söyledi.

HABER: SENA AKTÜRK

TGF (Türkiye Gazeteciler Federasyonu) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, internet gazeteciliğiyle ilgili yasa için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çaba gösterilmediğini öne sürdü. Karaca, “İnternet Yasası’nın çıkması için çaba gösteren milletvekillerinin TBMM’de ise aynı çabayı göstermemesi çok ilginç” dedi.

TGF Genel Başkanı Karaca,  TİNGADER (İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği) ile TYGD (Tarafsız Yerel Gazetecileri Derneği)’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa katıldı. Gazeteci-Yazar Müslüm Aktürk’ün moderatörlüğünde video sistemiyle gerçekleşen “Anadolu Basını” konusu konferansta, basının dünü ve bugününü değerlendiren Karaca, “Mesleğimizle ilgili sorun her geçen gün artıyor, 1800 gazeteden 900’den fazlası kapandı, bugün 10 binin üzerinde işsiz gazeteci var” dedi.

TGF Genel Başkanı Karaca, yazılı basının, yerini dijital medyaya bıraktığını hatırlatarak 300-500 lira veren herkesin bir haber portalı kurup gazeteciliğe başladığını, bunun da gazetecilik mesleğine oldukça zarar verdiğini söyledi. Bir gazetecinin bugün nasıl bir doktor, bir avukat mesleğini yapamıyorsa isteyen herkesin de bir haber sitesi kurup gazeteciliğe başlayamaması gerektiğini belirten Karaca, şöyle devam etti:

“Gazeteciliği adabıyla yapan meslektaşlarımıza sözümüz yok, elbette onları desteklemek bizim görevimiz. Ancak bu işi ihale almak için, şantaj amacıyla ya da valilinin yanında görünmek düşüncesiyle yapanlara itiraz ediyoruz.

İnternet Gazeteciliği Yasası ile ilgili görüştüğümüz ve bu yasanın çıkması için çaba gösterdiğini bizlere söyleyen milletvekillerinin aynı çabayı Meclis’te göstermemeleri ilginç. Çok zor bir iş değil. Mesleğimizin daha fazla zarar görmemesi için bu yasanın TBMM’de bir an önce çıkması gerekiyor.”

RESMİ İLAN GAZETECİLİĞİ

Konferansta resmi ilan gazeteciliğine de değinen Yılmaz Karaca, böyle bir uygulamanın dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını söyledi.

Çeşitli ülkelerde basının bir şekilde desteklendiğini ancak bunun resmi ihale ilanı şekilde yapılmadığını vurgulayan karaca, “Resmi ilan gazeteciliğiyle halkın sorunlarını anlatamaz ve dolayısıyla gerçek gazetecilik yapamazsınız.” ifadesini kullandı.   

Resmi ilan miktarının da hayli düştüğünü ve 3-5 yıla kadar tamamen ortadan kalkmasının beklendiğine dikkat çeken Karaca, “İhaleler internet üzerinde yapılacak. Böylece yüzde 50 ilan geliri daha düşecek. İlansız gazetecilik yapılmalı. Esnafın, tüccarın, halkın sorunlarıyla ilgilenildiği zaman resmi ilana gerek duyulmaz” dedi.

DAĞITIM SORUNU

Basınla ilgili bir önemli sorunun da gazetelerin dağıtımıyla ilgili olduğunu belirten Karaca, “Dağıtım tekelleşti. İki bayramdır TGF olarak bastırdığımız gazetemizin dağıtımını yapamıyoruz. Yüksek rakam istiyorlar. Dağıtımı çeşitli illerde bulunan bünyemizdeki cemiyetlerle yapmaya çalıştık ama bu da sağlıklı olmuyor. Basın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden birinin dağıtım olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

İLETİŞİM OKULLARI

Yılmaz Karaca, son zamanlarda İletişim okulları sayısında artış olduğunu ancak kalitenin düştüğünü belirterek, buradan mezun gazetecilerin haber yazmakta zorlandığını bazılarının da beceremediğini söyledi. İletişim okullarının sayısı azaltılıp kalitesinin arttırılması gerektiğini kaydeden Karaca, şöyle devam etti:

“İletişim okullarına bakıyorsunuz; dekanı tarih hocası, diğer hocalar başka üniversitelerden geçici olarak gelip ders veriyor. Taşımalı öğretim üyeleriyle gazetecilik mesleği nereye gider? Mezun olup gelenlere bakıyoruz; haber yazmasını bilmiyor. Yaygın basın da dâhil, medyanın yüzde 55’inin işin ehli olmayanların elinde olduğunu görüyoruz. İş insanları gelsinler yatırım yapsınlar, destek olsunlar, bunda bir sıkıntı yok. Ancak ihale, şantaj, vali ile yan yana gelmek ya da başka menfaatler sağlamak için gelenleri istemiyoruz.”

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25