• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Erzurum 10 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Kabine toplantısı bitti! Yeni kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı..

Kabine toplantısı bitti! Yeni kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan kabine toplantısı sona erdi. 3.5 saat süren toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan merakla beklenen koronavirüs kararlarını açıkladı...
Kabine toplantısı sona erdil Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplanan kabinenin ana gündem maddesi, 1 Mart’ta başlayan kontrollü normalleşme dönemiyle birlikte vakaların 30 bini, ölü sayısının ise 150’yi aştığı koronavirüsle mücadele çalışmaları oluşturdu. Bu kapsamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıda artan vaka sayıları, illerdeki son durum, risk haritası, yerli aşı çalışmaları ve alınabilecek tedbirlerle ilgili kapsamlı bir sunum yaptığı belirtildi. Yeni kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 
Milletimizle paylaştığımız reform gündemimizi belirlediğimiz takvime uygun şekilde yürüttük.
 
Ekonomide cari açığının azaltılmasına üretimin güçlendirilmesine yönelik çok sayıda reformu hayata geçirdik.
 
İnsan Hakları Eylem Planı'nı kamuoyuna sunduk. 3 hafta önce de ekonomi reformlarımızı kamuoyuna açıklamıştık.
 
Hukuktan ekonomiye kadar uzanan ve milletimiz tarafından memnuniyetle karşılanan reform programının takvime uygun bir şekilde uygulanmasını sağlayacağız. Bu reformlara sahip çıkacağız.
 
Milletimize verdiğimiz en önemli reform sözü, sivil bir anayasadır. Ülkemizin yönetim sistemini değiştirmek için en köklü değişimi gerçekleştirmiş olmamıza rağmen mevcut anayasamızdaki bu sorunu gideremedik. 
 
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ülkemize kazandırdıklarını salgın döneminde çok iyi gördük. Hızlı karar mekanizması, ülkemizin bu yönde pozitif ayrışmasını sağladı.
 
Yeni anayasa süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin  tahkimi açısından da bir fırsat olacaktır.
 
Tüm kesimlerin yeni anayasaya katkıda bulunmasını bekliyoruz. 2053 vizyonunun omurgasını oluşturacağını düşündüğümüz yeni anayasa için her türlü fikre açığız.
 
Yeni anayasa hazırlama sürecinin mümkün olan en geniş  uzlaşmayla yürümesi ve ortaya çıkan metnin de 84 milyonu kucaklaması  şarttır.
 
Cumhuriyetin kuruluşuyla coğrafyamıza yeniden vurduğumuz egemenlik mührünü yaşanan sıkıntılara rağmen derinleştirerek koruyoruz. Yaşanan sıkıntılara milletimizle beraber göğüs geriyoruz. Türkiye demokrasi mücadelesini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile daha da pekiştirmiştir.
 
Koronavirüs salgını, uygulamaya koyduğumuz tedbirlerden etkilenen kesimler başta olmak üzere hepimizin hayatında çeşitli zorluklara yol açtı. Sağlık altyapımız sayesinde kimi ülkelerde görülen felaketleri yaşamadık. Salgınla mücadele en önemli araçlardan biri olan aşılamada oldukça ileri seviyedeyiz.
 
Salgın sürecinde fabrikada çarklar hiç durmadı. Aksaklığa meydan verilmedi. Karayollarımıza, demiryollarımıza, hava yollarına yaptığımız yatırımların önemi bu dönemde iyi anlaşıldı.
 
Buradan tüm yatırımcılara sesleniyorum. Gelin ülkemize yatırım yapın. Artık ülkemiz yapılacak yatırımların, küresel düzeyde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye bölgesinin üretim ve ticaret merkezi olmasının ötesine geçerek küresel bir merkez haline geliyor.
 
Vatandaşlarımız evlerinde tuttuğu altın ve dövizleri ekonomiye kazandırma çağrımı yinelemek istiyorum.
 
Geçtiğimiz yıl ülkemizde 103 bin yeni şirket açılırken kapanan şirket sayısı 16 bini bile bulmadı. 75 bin 700 adet uluslararası sermayeli şirketin 11 binden fazlası geçtiğimiz yıl faaliyete başladı.
 
Ülkemizde felaket tellalları siyasetten medyaya kadar yine iş başında. Milletimiz bir tarafta İstiklal Harbi'ni verirken, diğer tarafta bir kesim manda savunuculuğu yapıyor.
 
Her yatırıma karşı birileri 'istemeyiz' diye ortalığa dökülüyor. Terörle mücadele ederken, terörün yanında duranlar hiç eksik olmadı. 
 
15 Temmuz darbe girşiminde darbe şakşakçılığı yapanları da unutmadık. Biz bunların hiçbirine itibar etmedik. Su üstünde yürüseniz bile yüzme bilmiyor diyerek bu durumu tersine çevirdik.
 
Türkiye sürekli büyüyen üretim kapasitesi, cesur girişimci ve ihracatçı potansiyeli ile hedeflerine kararlılıkla ilerlemektedir. Tuzakları bozarak, önümüze çıkartılan engelleri aşarak yolumuza devam ediyoruz.
 
Ülkemize diz çöktüremeyeceğini anlayanlar, şimdi de gözünü milletimizin birliğine, beraberliğine ve dirliğine diktiler. Milletimiz bu oyunu gördüğü için sıkı sıkıya kenetlenmiştir.
 
Dünyanın pek çok yerinde başarıya ulaşan kirli siyasi ve sosyal bölücülük oyunu Türkiye'de tutmamıştır, tutmayacaktır.
 
Türkiye'nin egemenlik haklarına saygı göstermeyen, ahlaka uygun olmayan hiçbir dayatmanın bizim nezdimizde kıymeti yoktur. 
 
Suriye'den Libya'ya, Akdeniz'den Ege'ye kadar her türlü mücadelemize bu anlayışla devam ettik. Haklı olduğumuza zaman içinde tüm dünya şahitlik etmiştir.
 
Bu doğrultuda, önümüzdeki günlerde pek çok hayırlı gelişmeyi birlikte yaşayacağız.
 
Salgın döneminde işleri azalan esnaflarımızın, öğrencilerimizin durumlarını yakından takip ediyoruz. Ülkemizin tüm imkanlarını sonuna kadar zorluyoruz. Şartların el verdiği her adımda milletimize nefes aldırmaya, esnafımıza yol açmaya çalışıyoruz.
 
Dünyanın pek çok ülkesine göre tedbirleri en akılcı uygulayan ülkeler arasındayız. Vaka, hasta ve ölüm sayıları arttığında, tedbirleri güncellemek zorunda kalıyoruz.  Vaka, hasta ve ölüm sayılarını ilişki içinde bulunduğumuz ülkelerden daha aza düşüremezsek, küresel ticaretten geri kalırız.
 
Vatandaşlarımızı tamam diye ifade ettiğimiz kurallara sıkı sıkıya riayet etmeye davet ediyorum. Aşılamada ileri yaşlardan başlayarak 15 milyona ulaşan sayıyla sahada görmeye başladık.
 
Salgının tedbirleri konusunda herkesin polisi kendi vicdanı ve aklı olmak zorundadır. Bugün de Kabine toplantısında salgınla ilgili detaylı bir değerlendirme yaptık.
 
Genel olarak her ne kadar vaka sayıları artsa da yatan hasta ve yoğun bakım hasta oranları aynı düzeyde yükselmiyor. Vefat sayılarının artması mevcut uygulamaları gözden geçirmemize mecbur bırakmaktadır.
 
 
İŞTE YENİ KARARLAR 

Çok yüksek riskli illeri temsil eden şehirlerimiz 58'e ulaştı. Elimizdeki veriler ışığında şu hususları bugün paylaşma kararı aldık
 
Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması 21.00 -05.00 olarak devam edecek.
 
Kırmızı illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.
 
Lokanta ve kafeler tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirli kurallara göre uygulanacak.
 
Bu mübarek ay boyunca, ülke genelinde hafta  sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.
 
Sadece Ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafeler hizmetlerini paket servis ile sınırlandıracak.
 
Ülke genelinde sahur ve toplu iftar düzenlenmeyecek. İşletmelere bazı katkılar sağlayacağız.
 
Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin  uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe  çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek ve ayrıca bunlara kişi başı 1500  lira nakdi ödeme yapacağız.
 
 
 
Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, Türkiye genelinde düşük  riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu.
 
ORTA RİSKLİ İLLER

Hakkari, VanBitlisMuşBatmanSiirtMardinDiyarbakır,  Şanlıurfa ve Uşak, Kovid-19'da orta riskli (sarı) iller oldu.
 
YÜKSEK RİSKLİ İLLER
 
Ağrı, Kars, Bingöl, TunceliKahramanmaraşAdanaHatayKırşehir,  AfyonkarahisarBurdurDenizliManisa Kovid-19'da yüksek riskli iller oldu. 
 
ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER
 
Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre İstanbulAnkara ve İzmir  çok yüksek riskli (kırmızı) kategoride yer aldı
.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25