• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • Erzurum 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

2. OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Özakalın; “Erzurum artık 6. Teşvik bölgesine alınsın”

2. OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Özakalın; “Erzurum artık 6. Teşvik bölgesine alınsın”
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı ve 2. OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saim Özakalın, Erzurum’un artık teşvik sisteminde kalıcı olarak 6. Bölge’ye alınması gerektiğini söyledi.

Erzurum’a yapılacak yatırımların devamlılığı ve bölgenin kalkınması anlamında bu taleplerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Başkan Özakalın, 2012 yılında ‘Bölgesel Teşvik Sistemi’nde ‘4 ve 5. Bölge İlleri’ arasında yer alan ve 2017 yılında ilan edilen Cazibe Merkezleri Programı’na (CMP) alınan; Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Malatya ve Adıyaman’daki OSB’lere yapılan yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yararlandığını hatırlatarak, bu uygulamanın 21 Ağustos 2020 tarihli 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla sonlandırıldığını dile getirdi.
Özakalın şunları söyledi; “Ancak eski Sağlık Bakanımız ve milletvekilimiz Prof. Dr. Sayın Recep Akdağ’ın başkanlığında oluşturulan ve ilimiz milletvekilleri, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve şehrimizin siyasi temsillerinin yer aldığı bir komisyonun yürüttüğü süreç sonucunda, 6. Bölge (5+1) teşviklerinden faydalandığımız teşvik uygulaması 1 yıl daha uzatılmıştı. Daha sonra bu uygulama 2021 yılı sonuna kadar uzatıldı ve 2022 itibari ile yürürlükten kaldırıldı. Bu durumda İlimizde bulunan OSB’lerimiz sadece 5. Bölge desteklerinden istifade edebilir hale dönüştürülmüştür. Her ne kadar 2017 yılında yayınlanan CMP çerçevesinde Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararın 3. Maddesinde, komite tarafından uygun görülen ve kanundaki yükümlülükleri sağlayan en az 5 milyon lira tutarındaki yatırımların 6. Bölge desteklerinden faydalanabileceği belirtilse de; bu madde bağlamında belirtilen enerji desteği hiç verilmedi.”
“Artık Teşvikte 6. Bölge’de yer almak istiyoruz”
Söz konusu kararın uygulama süresinin 2022 yılı sonunda dolacağını hatırlatan ETSO Meclis Başkanı ve 2. OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saim Özakalın, “Bölgesel teşvik haritasına bakıldığında ve 6. Bölge teşviklerinden Bölgesel teşvik sisteminden faydalanan Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van gibi bazı illerin dikkate alındığında Erzurum’un teşvik destekleri bakımından oldukça dezavantajlı durumda olduğunun açıkça görülüyor. Biz artık 6. Bölge teşviklerinden ‘+1’ olarak değil doğrudan ve kalıcı olarak 6. Bölge olarak faydalanmak istiyoruz” dedi.
Özakalın konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Erzurum’un organize sanayi bölgelerinin 6. Bölge teşviklerinden yararlandırılmasının sonlandırılarak, son düzenlemede ısrar edilmesi durumunda, yeni yatırım ve istihdam arzusu son derece zayıflayacaktır. 2. Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan Tekstil Kent Projesi gibi Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından yaptırılan ve uygun bedellerle kiraya verilmeye başlanan binaların varlığı, Erzurum’da ciddi bir istihdam fırsatı doğurmuştur. 6. Bölge teşviklerinin organize sanayi bölgelerinde sonlandırılması durumunda bu projeler de sonuçsuz kalacaktır. Yalnızca 5 Milyon TL’nin üstündeki yatırımların CMP çerçevesine dahil edilmesi ve bütün projelerin üç Bakanlık tarafından değerlendirilmesi de yatırımcıyı caydıran bürokratik bir engel olarak algılanmaktadır. Ayrıca, bu düzenlemede yer alan enerji teşvikleri zaten hiç verilmemiştir. Her iki düzenlemenin yürürlükte olduğu dönem boyunca yatırımcılar genellikle kaldırılan teşviklerden yararlanmayı tercih etmiştir.”

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25