• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Erzurum 0 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Bu kıraathanede müşteriler kendileri pişirip kendileri yiyor

Bu kıraathanede müşteriler kendileri pişirip kendileri yiyor
Erzurum’un geleneklerini yaşatan Temelli Kıraathanesi, çocukluk özleminde kalan sobada patates keyfini yaşatmaya devam ediyor.

İlim, kültür ve gelenek bakımından insanlara değer katan Temelli Kıraathanesi, ticari amaç gütmeden gelenekleri yaşatıyor. İşletmecisi olan Şener Temelli, kıraathanesini ısıtmak için yakacaklarını alıyor, kartol (erzurum ifadesi) yemek isteyen patatesini alıp getiriyor, sobanın gözlerine atıyor, pişince de istediğine ikram edip kartolların keyfini çıkarıyor.
Temelli, Erzurum’da, soğuk kış aylarında en çok tüketilen besinlerden biri olan patatesi, kıraathanesinde akşamları yakmış olduğu sobasının fırınında pişirerek müşterilerin yüzünü güldürüyor. Şehirde yaşayanlar sobada pişirilen patatese özlemini bu kıraathanede gideriyor.
Temelli kıraathanesine gelenler arasında, tez yazmak için sakin bir ortam arayan profesörler de var, KPSS’ye çalışan öğrenciler de, sadece ders çalışmak için değil sohbet etmek, keyifli vakit geçirmek isteyen herkes bu kıraathanede değerli zaman geçirebiliyor.
İşletmesinde sigara tükettirmeyen Şener Temelli, kıraathaneye gelen müşterilerin kendilerini evdeymişçesine rahat hissettiğini söylüyor. Geleneğin kokusunun yayıldığı kıraathane de isteyen patatesini isteyen kestanesini alıp pişirebiliyor. Temelli, “İstesem patatesi kendim alır tanesini iki liradan satarım ama yapmıyorum, parası olan var, olmayan var, öğrenci olan var, isteyen getirsin, sobayı ısınmak için kurduk, gözlerine atsınlar yemeklerini, yesinler” şeklinde konuşuyor.
Nesilden nesille aktarılan dededen toruna geçen bu kıraathanede kendilerini evinde gibi hisseden müşteriler, sobadan çıkan patatesleri diğer masada oturanlara ikram ediyor. Sıcak bir ortamın olduğu ve 7’den 70’e herkesin bulunabileceği ortamda insanlar, birbirlerinin misafiriymiş gibi özenle davranıyor.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25