• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • Erzurum 0 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

ERDAL GÜZEL’İN 3’ÜNCÜ GÜZEL KİTABI OKUYUCUYLA BULUŞTU

ERDAL GÜZEL’İN 3’ÜNCÜ GÜZEL KİTABI OKUYUCUYLA BULUŞTU
Erzurum ve Erzurum kültürü ile yaptığı çalışmalarla şehrin hafızasına katkılar sağlayan Er-Vak Bşk. Erdal Güzel’in “SÖZÜN GÜZELİ ERZURUM” isimli üçüncü kitabı okuyucuyla buluştu.

“GÜZEL ERZURUM” ve “ERZURUM’DAN GÜZEL HATIRALAR” isimli iki kitabı bulunan Güzel’in yeni kitabı “SÖZÜN GÜZELİ ERZURUM”  Dergah Yayınları’nın Erzurum Kitaplığı serisinde yerini aldı.

 Yeni kitabı hakkında bilgiler veren Güzel, kadim kültür ırmaklarının  suladığı Erzurum’un, üzerine en güzel sözlerin söylendiği ve sözün güzelinin üretildiği bir şehir olduğunu hatırlattı.

Ruhunun, günümüze kadar gelen ve kubbede “bir hoş sada” bırakan bu sözlerden bir buket hazırlamak ve gelecek nesillere bırakmak arzusuyla  birkaç yıldan beri dolmakta olduğunu belirten Güzel, Erzurum insanının olaylara bakışını, dünya görüşünü kısaca kültürel  kodlarını ifade eden bu sözlerle, Erzurum’u bir başka açıdan tanımaya ve tanıtmaya çalıştığını söyledi.

Erzurumlu olmanın vermiş olduğu sorumluluk gereği Erzurum kültürü ile ilgili “Güzel Erzurum ve Erzurum’dan Güzel Hatıralar” isimli iki kitabı kaleme aldığını ,altmış yıllık birikiminin ifadesi olan bu kitaplarla  bir boşluğu doldurmanın heyecanını daha önce yaşadığını ifade eden Güzel,. aynı duyguları üçüncü kitabının çalışması esnasında da hissettiğini, topladığı bilgileri ,duyduklarını, gördüklerini ve birikimlerini bir araya getirince Erzurum üzerine söylenen ve Erzurum’un değerli şahsiyetlerinden geriye kalan zekâ ürünü sözlerin etkisiyle Erzurumlu olmanın hazzını ve gururunu bir kez daha duyduğunu belirtti.

  Akademisyeninden yazarına, siyasetçisinden  din adamına, işçisinden esnafına, askerinden, köylüsüne, şairinden, bürokratına özetle; hayatın her kesimindeki Erzurumlularla , Erzurumlu olmayıp da dadaşlar diyarının derin ruhunu sezenlerin söz ve serüvenlerini kaleme aldığını  söyleyen Güzel ,Dadaşlık kültürünün açık ifadesi olan ve Erzurum kültürüne katkı sunacağını düşündüğü “Sözün Güzeli Erzurum ” isimli kitabının  gelecek nesiller için yol gösterici mesajlar taşıdığını ve şehrin kimliğini ortaya koyduğunu belirterek Erzurum kültürü ile ilgili çalışmalarının devam edeceğinin de müjdesinde verdi.

İncil ve Tevrat gibi kutsal kitaplar “Her şeyden önce söz vardı.” diyerek sözün gücüne işaret ederler.

Düşünen varlık olan insan ,hayatı ancak sözle ifade edebilir, varlığını sözle anlamlandırabilir.

Hayata nizam veren düşünceler sözle hayat bulur. Sosyal yaşam sözle şekillenir. Dünya her sabah sözle kurulur.

Yunus Emre yıllar ötesinden “ Keleci bilen kişinin yüzünü ağ ede bir söz
                                                       Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz”    diyerek sözün tılsımına dikkat çeker.

Günlük hayatımızı sıradan sözlerle sürdürürken, düşündürücü ve farkındalık oluşturan sözlerle de dünyayı tanzim ederiz.

Belli bir birikimin, olgunluğun, zekâ ve düşüncenin mahsulü olan sözlerin insan üzerindeki etkileri tartışılmazdır.

Yılların süzgecinden geçip günümüze ulaşan mesaj yüklü derin anlamlarıyla istikamet veren sözler genelde kadim kültürlerin ürünleridir.

Kadim kültür ırmaklarının  suladığı Erzurum, üzerine en güzel sözlerin söylendiği ve sözün güzelinin üretildiği bir şehirdir.

Ruhum, günümüze kadar gelen ve kubbede “bir hoş sada” bırakan bu sözlerden bir buket hazırlamak ve gelecek nesillere bırakmak arzusuyla  birkaç yıldan beri dolmaktaydı..

Erzurum insanının olaylara bakışını, dünya görüşünü kısaca kültürel  kodlarını ifade eden bu sözlerle şehrimi bir başka açıdan tanımaya ve tanıtmaya çalıştığımı söyleyebilirim.

 İbn-i Haldun “Coğrafya kaderdir” der. Benim yazgım da Erzurum’da doğmuş olmamdır.

Bu yazgımın bana yüklediği sorumluluk gereği Erzurum kültürü ile ilgili “Güzel Erzurum ve Erzurum’dan Güzel Hatıralar” isimli iki kitabı kaleme almış ,altmış yıllık birikimimin ifadesi olan bu kitaplarla  bir boşluğu doldurmanın heyecanını daha önce yaşamıştım. Aynı duyguları üçüncü kitabımın çalışması esnasında da hissettim.Topladığım bilgileri ,duyduklarımı, gördüklerimi ve birikimlerimi bir araya getirince Erzurum üzerine söylenen ve Erzurum’un değerli şahsiyetlerinden geriye kalan zekâ ürünü sözlerin etkisiyle Erzurumlu olmanın hazzını ve gururunu bir kez daha duydum.

Başlangıçta, elli başlık altında toplamayı düşündüğüm yeni kitabımı hazırlarken kaynakların bereketi nedeniyle hedefimi yükseltip kitabımı altmış üç başlık altında  çıkarmaya karar verdim.

Neticede , altmış üç yıllık ömür serüvenim,  altmış üç başlık altında kaleme aldığım “Sözün Güzeli Erzurum” isimli kitabımla ortaya çıkmış oldu.

       Akademisyeninden yazarına, siyasetçisinden  din adamına, işçisinden esnafına, askerinden köylüsüne, şairinden bürokratına özetle; hayatın her kesimindeki Erzurumlularla , Erzurumlu olmayıp da dadaşlar diyarının derin ruhunu sezenlerin söz ve serüvenlerinin kaleme alındığı bu kitabın  gelecek nesiller için yol gösterici mesajlar taşıdığını ve şehrin kimliğini ortaya koyduğunu söyleyebilirim.

Dadaşlık kültürünün açık ifadesi olan ve Erzurum kültürüne katkı sunacağını düşündüğüm “Sözün Güzel’i Erzurum ” isimli kitabımın Dergah Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulması benim açımdan son derece anlamlıdır.

Bu münasebetle, Erzurum kültürüne büyük katkıları olan vefalı büyüğüm ,erdemli insan Ezel Erverdi ağabeyim ile kitabımın hazırlık aşamasında yardımlarını esirgemeyen değerli kardeşlerim Hanefi Hancı ve  Muammer Çelik’e en kalbi duygularımla teşekkür ediyor bana her zaman destek olan eşim ve çocuklarıma sevgilerimi sunuyorum.

                                                                                                                   

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25