• BIST 8819.26
  • Altın 3027.519
  • Dolar 34.1864
  • Euro 36.9902
  • Erzurum 9 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C

Eurovision’da Yarı Final Yarın...

Eurovision’da Yarı Final Yarın...

Yarı finalleri yarın ve 24 Mayıs’ta yapılacak 57. Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali 26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Bakü- Burcu Bağdat- Avrupa Yayın Birliği (EBU)'nun her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği dünyanın en ünlü ve uzun soluklu şarkı yarışmasının startı yarın veriliyor.

Hazar Denizi kıyısındaki EuroClub’da düzenlenen açılışa 42 ülkenin temsilcileri kırmızı halıdan geçerek katıldı. Geçit töreninde en büyük ilgiyi Türkiye’yi, “Love Me Back’’ adlı şarkısıyla temsil edecek olan Can Bonomo ve “When The Music Dies’’ şarkısıyla Azerbaycan’ı temsil eden Sebine Babayeva aldı. Bonomo ve arkadaşlarının Azerbaycan ve Türkiye bayraklarıyla araçtan inmesi tören alanındaki seyircilerin coşkusuna neden oldu. Yarı finalleri yarın ve 24 Mayıs’ta yapılacak 57. Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali 26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Haberanı’nın yarışmaları Türkiye adına izleyicilere yıllardır ileten Bülent Özveren’e yarışma öncesinde yönelttiği sorular ve cevaplar şöyle:

Eurovision’a 1975 yılında Semiha Yankı’nın seslendirdiği ‘Seninle Bir Dakika’ adlı şarkıyla katıldık.Bu şarkı sizce hakkettiği ilgiyi gördü mü?

Ne yazık ki görmedi. Ama biliyoruz ki, Eurovision Fan Klübü “Ogae”nin yüzlerce üyesi (uluslar arası anlamda) bu şarkıyı gelmiş geçmiş en kaliteli 20 Eurovision şarkısı içinde değerlendiriyor. Bana göre de bugüne kadar katıldığımız en kaliteli şarkı “Seninle bir dakika”dır.

Eurovision’u geçmişte çok önemsiyorduk şimdilerdeyse ‘çok büyütüyoruz’ demeye başladık. Sizce Eurovision’a bakış açımız nasıl olmalıdır?

56 yıldır başarıyla devam eden uluslararası anlamda tek yarışma Eurovision’dur. 1950’lerden başlayarak nerede “San Remo”lar (İtalya), nerede “Atın Orfe”ler (Bulgaristan) , nerede “Apollonia”lar (Yunanistan) ve nerede “Sopot”lar (Polonya)?

Katılan herkesin ortak fikri olarak son derece ciddi biçimde gerçekleşen bir yarışmayı fazla abartıp büyütmek yanlış olur. Yılda bir kaç hafta Türk kamuoyunun yakından takip ettiği v son yıllarda olduğu gibi ön sıralarda tamamladıkça toplumda olumlu karşılanan bir yarışmadır Eurovision…

Türkiye’nin aldığı en parlak sonuç 2003’deki Sertap Erener birinciliği…Peki en kötü sonuç hangisi?

En kötü sonuç kuşkusuz hiç puan alamadan yarışmayı bitirmektir. Rahmetli Çetin Alp (Opera) ve Seyyal Taner (Şarkım sevgi üstüne) iki kez yarışmayı “0” puanla son sırada tamamlamıştır.

Eurovision denilince akla ilk gelen isimlerdensiniz.Sizin unutamadığınız bir anınız var mı?

İlk kez katıldığımız (1975 Stockholm) yarışmayı “3” puan alıp sonuncu sırada tamamladıktan sonra, naklen yayını kapatıp lobiye indiğimde, az önce sona eren yarışmada birinci olan Hollanda’lı Teach-In grubunu kalabalık bir basın ordusu karşısında 1basın toplantısında” görünce; “Acaba bir gün biz de böyle bir basın toplantısı yapabilecek miyiz” diye hayıflandığımı hatırlıyorum. Ne mutlu ki, 28 yıl sonra Riga’da o mutlu anı ben de yaşadım.

Bu yıl Ermenistan yarışmaya katılamayacağını açıkladı.Nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu?

Eğer bir gün yolunuz Azerbaycan’a düşerse, hangi ortam olursa olsun kullanmamanız gereken kelimenin “Ermenistan” olduğunu göreceksiniz. İki ülke insanı birbirinden ancak bu kadar nefret eder. Aslında Ermenistan Şubat ayına kadar katılacağını resmen bildirmişti ama nedense Mayıs başında vazgeçtiler ve Avrupa Yayın Birliği’nden de ciddi bir ceza aldılar.

Rusya’yı “Yaşlı Nineler” yani "Buranovskiye Babushki" adlı grup temsil edecek. Sizce Eurovision’u pek ciddiye almadıklarını mı ifade etmek istediler?

Eski Doğu Avrupa ülkeleri ki şimdi bir çoğu Avrupa Birliği’nin resmi üyeleri konumundadır, iş oylamaya geldiğinde bir çoğunun anonslarda açıkça ifade etikleri gibi “Anavatan Rusya”ya tam puanlar yağdırırlar. Ruslar’da bu durumun farkında oldukları için Eurovision’a bence hiç yakışmayan bir şarkı ile katılıp, eski peyk ülkelerinden gelecek oylarla üst sıralarda yer almayı amaçlıyorlar.

Bulgaristan, şarkılarının bir bölümünü Türkçe seslendirecek.Puan kaygısıyla yapılmış bir hareket mi bu?

Herhangi bir ülkenin Türkçe kelimeler kullanması, o ülkeye Türkiye’den belki bir kaç puan çıkmasını sağlayabilir. Ama unutmayalım ki, final gecesi yarışmaya katılan 42 ülkeden oylar gelecek ve bu 42 ülkeden 40 tanesi o Türkçe sözlerden hiç bir şey anlamayacak.

Farklı tarzı ve şarkılarıyla bu yıl Eurovision temsilcimiz Can Bonomo. Şarkısını beğenenler olduğu kadar beğenmeyenler de var. Sizin yorumunuz nedir?

Ben şarkıyı ilk dinlediğim anda yanımda oturan TRT Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç’a “Hayırlı olsun, finaldeyiz” demiştim. Önemli olan öncelikle finale kalabilmek. Bu konuda bir endişem yok. Ama finalde ne olur derseniz, bunu cevabını ancak Bakü’de bütün şarkıları sahnedeki canlı sunumlarını izledikten sonra verebilirim. Muhtemelen size Bakü’den bir kaç tane değerlendirme raporu gönderebileceğim.

Can Bonomo tanıtım turnesine çıktı.Bu turnenin puanlara etki edeceğini düşünüyor musunuz?

Hayır. Düşünsenize Almanya’ya tanıtıma gidiyorlar örneğin.. Herhangi bir televizyon kanalında programa konuk olduklarında alınabilecek rating % 5’i geçebilemez.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25