• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Erzurum 16 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Karayolları bunu başardı

Karayolları bunu başardı

‘Kar siperleri’ milyonları cepte tuttu

Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, bu yıl başlatmış oldukları ‘Kar siperleri’ sayesinde, her yıl milyonlarca lirayı yutan karla mücadelenin faturasının 4’ te 1'e düşürdüklerini belirtti.

Hasan Ali ERDAĞI / PUSULA

Erzurum Karayolları 12.Bölge Müdürlüğü, ağır kış şartlarında yolların açık kalması, sürücülerin güvenli seyahat edebilmeleri için kış aylarında yoğun bir çalışma yürütürken, çetin kış şartlarının bilançosu bu sene ilk defa yapılan ‘Kar siperleri’ nedeniyle 4’te 1 oranında azaldı. 12.Bölge Müdürlüğü metresi 150 liraya mal olan çelik tel üzerinde PVC ile oluşturulan kar siperlerini, özellikle dağ yamaçlarında tipi etkisinde bulunan yaklaşık 4 kilometrelik yollara yerleştirildi. Her yıl hemen hemen 20 milyon lira harcanan kar mücadelede, bu yıl siperler sayesinde bu oran büyük bir azalma gösterdi.

EKONOMİDEN ZİYADE, YOLLAR KAPANMASIN

Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, kar siperlerini deneme amaçlı olarak ilk başta risk taşıyan Erzurum-Horasan, Köprüköy-Hınıs ve Erzurum-Tortum karayollarına koyduklarını söyledi. Bölge Müdürü Altıok, “Bu sene başlatmış olduğumuz kar siperleri uygulaması sayesinde kiriktik bölgelerde her yıl yaşanan aksaklıklara son verdik. Kar siperleri çetin geçen kış şartlarında Erzurum’a çok ciddi faydalar sağladı. Yapılan siperler sayesinde kar mücadelesindeki masraflar azaltıldığı gibi, yolların da kısa süreliğine dahi kapanması engellendi. Bunları ekonomikliğinden ziyade, tipiden dolayı kapanan bazı noktaların mevsim boyunca karla kapanmasını engelledik. Hiç kar yağmasa dahi arazide bulunan kar rüzgârın etkisiyle yolu kapatabiliyordu. Kar siperleri rüzgârın getirmiş olduğu karın yolda birikmesini önlüyor. Bize de böyle parça parça yorucu işler çıkmıyor. Bu gibi faydaları oldu” dedi.

BU YIL KIŞ ÇOK ÇETİN GEÇTİ

Yağan karın miktarına göre karla mücadeledeki masrafların arttığını söyleyen 12.Bölge Müdürü Altıok, “Erzurum’da bu sene kış çok çetin ve zor geçti. Karla mücadelede yaklaşık olarak 10 milyon gibi bir para harcadık. Bu rakam geçen seneki rakamın yaklaşık iki katı. Geçen yıl az kar yağmıştı. Bu yıl onun iki katı, hatta üç katı kar yağdı diyebiliriz. Karayolları 12.Bölge Müdürlüğü olarak bu kış karla mücadelede 5500 ton tuz kullanmak zorunda kaldık. 2010-2011 yılındaki kışla 2011-2012 kışını kıyaslarsak eğer bu sene ciddi ve ağır bir kış geçirdik. Buna rağmen aldığımız tedbirlerle birlikte yollarda fazla kar birikmesini engelledik. Kar siperleri sayesinde geçen yıllara oranla parasal anlamda yüzde 20’lik bir tasarruf sağladık. Kullandığımız malzemeler sayesinde daha etkin bir görev yaptık” dedi.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25