• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Erzurum 5 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Mesele ansızın gidişin...

Mesele ansızın gidişin...

Usta oyuncu Tuncel Kurtiz, 77 yaşında hayatını kaybetti. Ölümüyle sevenlerini şoke eden Kurtiz’in son isteği Muhteşem Yüzyıl’da canlandırdığı Ebu Suud’un hayatının beyazperdeye aktarılmasıydı.



Tiyatro ve sinemanın duayen oyuncusu Tuncel Kurtiz, dün sabah 10:00 sıralarında Etiler’deki evinde ölü bulundu. Edinilen ilk bilgilere göre; evde kimsenin bulunmadığı bir sırada kahvaltı yapan Kurtiz, oturduğu sandalyeden düşerek kafasını duvara çarptı. Bu sırada dışarıda olan eşi Menend Kurtiz eve geldiğinde ünlü oyuncunun cansız bedeniyle karşılaştı. Menend Kurtiz’in çığlıkları üzerine apartman görevlisi ve komşuları Kurtiz’in evine koşarak, durumu hemen 112 acil servise bildirdi. Olay yerine gelen sağlık görevlileri Kurtiz’in hayatını kaybettiğini belirledi.

“Biraz kötüyüm”

Ünlü oyuncunun, dün sabah saat 07:30’da spor yapmak için evden çıktığı, yürüyüş sırasında telefonda konuştuğu eşine “Biraz kötüyüm” dediği öğrenildi. Dinlenmek için evine giden Kurtiz’in fenalaştığı, telefonuna uzanmak isterken sandalyeden düştüğü tahmin ediliyor. Ünlü oyuncunun, cenazesi yapılan incelemelerin ardından savcının talimatıyla otopsi için Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Cenazesi yarın

Tuncel Kurtiz için bugün saat 11.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde anma töreni düzenlenecek. Usta sanatçı, yarın Balıkesir’in Güre Beldesi’ne bağlı Tahtakuşlar Köyü’nde toprağa verilecek. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül “Balıkesir‘e gömülmeyi kendisi istemiş. Oraları çok seviyormuş ve kardeşleri de oradaymış. Biz de isteğini yerine getireceğiz” dedi.

 

 

'Delikanlım İyi Bak Yıldızlara'video için tıklayın


İstanbul’u terk etti

Tuncel Kurtiz 2009 yılında film çekimleri için gittiği Ankara’da kalp krizi geçirmişti. Daha önce de bypass ameliyatı geçiren Kurtiz, sağlık sorunlarının ardından Balıkesir’de yaşamaya başladı. Eşiyle beraber Kaz Dağları’nın eteklerinde Zeytinbağı ismini verdiği butik otel açan ünlü oyuncu, rol aldığı Muhteşem Yüzyıl’ın çekim zamanları İstanbul’a geliyordu. İstanbul’u terk ettiğini söyleyen ünlü oyuncu, 20 gün önce kendisini çeken muhabirlere “Çok yorgunum” demişti.

‘O herkesin sevgilisiydi’

21 yıllık eşi Menend Kurtiz gazetecilere “Çok sevilen bir insandı. Sadece benim sevgilim değildi. Herkesin başı sağolsun” dedi.

Yarım asırlık dev bir çınardı

Kocaeli’de 1936 yılında doğan Tuncel Kurtiz, üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu ancak hiçbirinden mezun olmadı. Okul yıllarında İETT’de part time olarak genel ışık kontrolörü olarak çalışan Kurtiz, 1959 yılında Dormen Tiyatrosu’nda oyunculuğa başladı. Birçok sinema filmi, dizi ve tiyatro oyununda rol alan Kurtiz, 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Senaryo Ödülü”nü Nurettin Sezer ile kaleme aldığı “Gül Hasan” filminin senaryosuyla kazandı. “Hacı” ve “Asi” adlı dizilerde başrolde yer alan Kurtiz, “Güz Sancısı” filminde Kamil Efendi karakterini, “Ezel” adlı dizide de Ramiz Karaeski karakterini oynadı. Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra Ekim 2011’de 48. Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” alan Kurtiz, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Şeyhülislam Ebu Suud Efendi karakterini canlandırıyordu.

‘BÖYLE ACI OLMAZ’

Tuncel Kurtiz’in ölüm haberinin ardından meslektaşları gözyaşlarına boğuldu.

- Müjdat Gezen: En son Edremit Havaalanı’nda gördüm. Sağlığı biraz bozuktu ama o hep içine atan bir tipti. Yılmaz Güney onu yanından ayırmazdı.

- Metin Akpınar: İstediği gibi yaşadı, insanlarla mutlu oldu. Tuncel bir rol modeldir. Geçen sonbahardan beri dökülüyoruz. Her ölümden almamız gereken dersleri alalım.

- Hülya Koçyiğit: Berlin Film Festivali’nde en iyi aktör seçildi. O sınırları aşan bir aktördü. Her ölüm erkendir. Bu da öyle.

- Kenan Işık: Yaşı olmayan bir sanatçıydı. Gerçekten şaşırdım. Artık onun olamayacağı duygusu beni sarstı.

- Çağan Irmak: Dünyanın en tatlı delisi... Huzur içinde uyu.

- İlker Aksum: Çok üzgünüm, nasıl bir insanı, nasıl bir sanatçıyı kaybettiğimizi bir bilseniz.

- Halil Ergün: Derinliği olan sanat kütüphanesiydi. Canavar gibi bir aktördü.

“87 olmak istiyorum”

Tuncel Kurtiz, yaptığı bir röportajda “Tiyatro için gelen teklifleri kabul edemiyorum. Bypass’lı, kalp krizi geçirmiş bir adam olarak dağda evde yaşıyorum. Berlin’den de teklif geldi. Ama Berlin’e gidersem ne olacağını biliyorum. Ben hayatımı kontrol altında tutuyorum. 77 yaşındayım, 87, 97 olmak istiyorum” demişti.

Ramiz Dayı çok sevildi

Kurtiz’in “Ezel” dizisinde oynadığı Ramiz Dayı karakteri o kadar çok sevildi ki özlü sözleri dillere pelesenk oldu. İşte o sözlerden bazıları;

- Mesele ölmek değil. Mesele en mutlu olduğun gün ölmekmiş.

- Mesele yaşamakta değil yeğen, mesele iz bırakabilmekte.

- Hesap görmek, hesap etmekten zordur .

Ebu Suud’un filmi çekilsi

 

Kurtiz ölümünden 12 saat önce ressam Muzaffer Akyol’la buluştu. Kurtiz’in son fotoğrafını çeken Akyol o geceyi şöyle anlattı: Asmalımescit’teki atölyeme geldi. 2,5 saat sohbet ettik. Sadece 1 bardak su içti. Sigara yüzünden ‘İçme daha yapacak çok işimiz, projelerimiz var’ dedi. Muhteşem Yüzyıl’da canlandırdığı Ebu Suud Efendi’den bahsetti. Rolünü çok sevdiğini söyleyerek “Sadece Ebu Suud’u anlatan bir film çekilsin isterim, bu rolü çok sevdim. Umarım yapılır” dedi. Çıkışta koluma girdi, metroya binerek evine gitti.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25