• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Erzurum 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Palandöken'i abartılı anlatmışlar...

Palandöken'i abartılı anlatmışlar...

Palandöken Kayak Merkezi, 27 Aralık'ta 560 Polanyalı turist ile kayak sezonunu açarken, Rus turist yine Erzurum'a sırtını döndü. Ruslar'ın Palandöken'e sırt dönmesinin nedenlerini araştırdık. 

Orkun ÇİZMELİ'nin Özel Haberi...
 
Palandöken, son iki sezondur Rus ve Ukraynalı turistlerin ambargosuyla karşılaşıyor. Erzurum'un yönünü kış turizmine çevirdiği 90'lı yıllardan beri Palandöken'e büyük ilgi gösteren Rus ve Ukraynalı turistler, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da tercihlerini başka ülkelerden yana kullandı. Hal böyle olunca da, turizmciler Avrupa'nın diğer ülkelerinin kapısını çaldı. En gözde ülke şimdilik Polonya. Palandöken'de yeni kayak sezonu da 560 kişilik bir Polonyalı kafilenin geleceği 27 Aralık'ta start alacak. Yeni yılı Erzurum'da karşılayacak olan Polanyalı turistler, kaldıkları otelde çok sayıda Türk misafirle kayak keyfi yapacak.

Rus ve Ukraynalı turistlerin Palandöken'e sırt dönmeleriyle ilgili küçük çaplı bir araştırma yapıp, turizmcilerle bu konuyu konuştuk. Anlatılanlar, hep 2009-2010 ve 2011 sezonlarında yaşananlara işaret ediyor. Peki o yıllarda neler olmuş, turizmcilerin ağzından dinleyelim: Palandöken'deki üç otel de o yıllarda Rus ve Ukrayna pazarına büyük ağırlık veriyordu. Düzenlenen fuarlarda o yılların yılbaşı etkinlikleri öyle bir abartıldı ki, insanlar çok etkilendi. Bununla birlikte Palandöken'deki kar kalınlığı hakkında da abartılı bilgiler verildi. Turistler Erzurum Havalimanı'na indiklerinde ilkşoku yaşadılar. Çünkü kar yok. Belki, ?pistlerde kar vardır' düşüncesiyle otellerine geldiklerinde, ikinci hayal kırıklığını yaşadılar. Sonrasında yılbaşı eğlenceleri tam anlamıyla en büyük şok oldu. Yedinci, hatta sekizinci sınıf diye nitelendirilebilecek sanatçılar, oryantaller ve sönük bir gece... Yanıltıcı bilgiler, zayıf eğlenceler hem turistin keyfini kaçırdı hem de tur düzenleyen firmaların Palandöken'e olan bakışı sarsıldı. Bununla birlikte Amerika'da başlayan ve kısa sürede tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz nedeniyle Alpler'deki kayak merkezlerinde inanılmaz indirimler yapıldı. Öyle ki 15-20 Euro'ya günlük oda satışları yapıldı. Hal böyle olunca da Rus ve Ukraynalıturistleri elimizden kaçırmış olduk.

Turizmcilere soruyoruz; "Peki Kış Oyunları'nın katkısıolmadı mı?" Cevap daha da ilginç: Tam tersine olumsuz etkiledi. Niye mi? Oyunlar yapılacağı için o sezon oteller organizasyon komiteleri tarafından dolduruldu. Turistlere oda satışı yapılamadı. Gelen taleplerin hepsi geri çevrildi. Zaten arada sorunlar olan Rus ve Ukraynalı turistlerin iyice kopmasına neden oldu.

Peki, Rus ve Ukraynalı turistler ile barışma ihtimalimiz hiç mi yok?

Bu sorunun cevabını ise şöyle veriyor turizmciler...

Elbette var. Bunun için de kaybedilen güven ortamının yeniden sağlanması gerekiyor. Bu ülkelerde çok iyi tanıtım kampanyalarıyapılmalı ve herşeyden önce kar olmadığı halde ?kar var' gibi yalanlar söylenmemeli. Suni kar sistemlerinin çalışabilir hale getirilip, sezon içerisinde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması sağlanmalı. Palandöken'de ve Konaklı'daki imkanların çok iyi tanıtılması, suni kar sistemlerinin anlatılmasıgerekiyor. Otellerimizin misafirlerini kaldıkları süre içerisinde eğlendirebilecek aktiviteler düzenlemesi gerekiyor. Erzurum'da kaldıkları süre içerisinde farklı ve eğlenceli günler geçirmesi, kayak dışında da aktivitelere ihtiyaç var. Ancak üzülerek söylemek gerekirse otellerin hiçbir çalışmasınaşahit olmuyoruz. Bu da kısa vadede Rus ve Ukraynalı turistlerle barışın zor olduğunu ortaya koyuyor...

 

 


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25