• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Erzurum 11 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

ESAB Başkanı Fırat, Ticaret Odası Başkanı Oral ve 1. OSB Başkanı Urkuç, Erzurum'un 6. Bölge teşvik kapsamına alınmasını istediler

ESAB Başkanı Fırat, Ticaret Odası Başkanı Oral ve 1. OSB Başkanı Urkuç, Erzurum'un 6. Bölge teşvik kapsamına alınmasını istediler
ESAB Başkanı Fırat, Ticaret Odası Başkanı Oral ve 1. OSB Başkanı Urkuç, Erzurum'un 6. Bölge teşvik kapsamına alınmasını istediler. Başkanlar peş peşe açıklama yayınladılar..

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, 5’inci bölge teşviklerinden yararlanan Erzurum’un daimi olarak 6’ncı bölgeye alınması gerektiğini söyledi. 

Başkan Fırat, “Kent ekonomisinin canlanabilmesi adına bu talebimizin siyasilerimizin de desteğiyle karşılık bulacağını ümit ediyoruz” dedi.
Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde Erzurum’un 5’inci bölgeye alındığını, bir takım girişimlerle kentin (5+1) ile 6’ncı bölge teşviklerinden yararlandırıldığını kaydeden ESOB Başkanı Rasim Fırat, bu düzenlemenin yılsonu itibariyle sona ereceğini bildirdi.
Başta mevcut yatırımların devamlılığı ve yeni girişimcilere fırsat vermek adına Erzurum’un daimi olarak 6’ıncı bölgeden faydalandırılması gerektiğini vurgulayan Başkan Fırat, “2012 yılında başlayan Bölgesel Teşvik Sisteminin, Cazibe Merkezleri Programına dönüştürülmesiyle Sağlık eski Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ, milletvekillerimiz, Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız konuya el atarak Erzurum’u 6’ıncı bölge çerçevesine aldırmıştı. 2021 yılında sona eren bu uygulama 2022 yılı sonuna kadar uzatıldı. Yılbaşı itibariyle yeni düzenlemeler beklediğimiz bölgesel teşviklerde Erzurum’un sürekli olarak 6’ncı bölgede kalması en büyük arzumudur” diye konuştu.
Sanayicisiyle, esnaf ve sanatkârıyla ekonominin bir bütün olduğuna dikkat çeken Başkan Rasim Fırat, süreci yakından takip ettiklerini dile getirdi. Başkan Fırat, “Siyasilerimiz ve bürokratlarımızın da desteğiyle Erzurum’un hak ettiğini alacağına inancımız tamdır. Kent ekonomisini diri tutmak ve yeni yatırımlara kucak açmak adına bu talebimizin karşılık bulmasını bekliyoruz” dedi.

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Erzurum’un artık teşvik sisteminde hak ettiği yerde olması gerektiğini belirterek, Erzurum'un artık kalıcı olarak 6. Bölge’ye alınması gerektiğini söyledi.Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, İlimize yapılacak olan yatırımların ve yatırım yapacak olan firmaların yatırımlarının devamlılığı ve bölgenin kalkınması anlamında İlimizin şuan bulunduğu 5.bölge teşvik sisteminden, 6. Bölge teşvik sistemine kalıcı olarak geçirilmesinin büyük bir önem taşıdığını belirtti.
Başkan Oral, “2012 yılında ‘Bölgesel Teşvik Sistemi’nde ‘4 ve 5. Bölge İlleri’ arasında yer alan ve 2017 yılında ilan edilen Cazibe Merkezleri Programı’na (CMP) alınan; Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bayburt, Gümüşhane, Tunceli, Malatya ve Adıyaman’daki OSB’lere yapılan yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yararlandığını hatırlatarak, bu uygulamanın 21 Ağustos 2020 tarihli 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla sonlandırıldığını dile getirerek 6. Bölge (5+1) teşviklerinden faydalandığımız teşvik uygulaması 1 yıl daha uzatılmıştı. Daha sonra 2021 yılı sonuna kadar uzatılan ve 2022 itibari ile uygulama süresi dolacak olan ve Teşvik modelinde ayırılarak 6.Bölge teşvik sistemi içerisine alınması ve artık kalıcı hale getirilmesi elzem olmuştur. İlimizin ve Bölgemizin Kalkınması İçin “Teşvikte 6. Bölge’de yer almak istiyoruz” 21 Ağustos 2020 tarihli 31220 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararın uygulama süresinin 2022 yılı sonunda dolacak. Bölgesel teşvike bakıldığında 6. Bölge teşviklerinden Bölgesel teşvik sisteminden faydalanan bölgemizdeki Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van gibi bazı illerin bu noktada dikkate alındığında Erzurum’un teşvik destekleri bakımından oldukça dezavantajlı bir durumda. Erzurum olarak bizde artık 6. Bölge teşviklerinden ‘+1’ olarak değil doğrudan ve kalıcı olarak 6. Bölge olarak faydalanmak istiyoruz” dedi.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, İlimizde bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin içerisinde bulunduğu teşvik sisteminin bu yıl sonu itibariyle sonlandırılması halinde, zaten yatırımcı yönünden istediği seviyeyi yakalayamayan ilimizin yeni yatırım ve istihdam noktasında da elinin zayıflayacağını belirtti.
Başkan Oral, “İlimiz için son derece önemli bir konu olan 6. Bölge teşvik sistemi haritasında kalıcı olarak yer almak ve ilimizin hak ettiği bu hakkın oluşması noktasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili Bakanlıklarla da devamlı irtibat halinde bulunacağız ve iletilmesi ve yapılması gereken ne varsa imkanlarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

Erzurum 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Urkuç, 6’ncı bölge teşviklerinden kalıcı olarak yararlanmak istediklerini belirterek, “Mevcut yatırımcıyı korumak ve yeni müteşebbislere yol açmak için 6’ncı bölge desteklerinin sabit olmasını istiyoruz. Bu konu şehrin kaderini etkiler” dedi.
Cazibe Merkezleri Programı'yla başlayan, daha sonra ‘Bölgesel Teşvikler’ başlığıyla uygulamaya konulan devlet desteklerinin yılsonu itibarıyla güncellenmesi bekleniyor. Organize sanayi bölgelerini yakından ilgilendiren bölgesel teşviklerde Erzurum’un hangi sıralamada olacağı merak konusu olurken, iş dünyası bu konuda alınacak kararı bekliyor. Erzurum’un normalde 5’inci bölge teşvikler listesinde olduğunu ancak siyasi girişimlerle (5+1) formülüyle 6’ncı bölge teşviklerinden yararlandırıldığını belirten Erzurum 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Urkuç, bunun artık sabit kılınması gerektiğini kaydetti. Teşviklerin Erzurum’un ve bölgenin kaderini etkileyebileceğini vurgulayan Urkuç, “Bu üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konu. Hem stratejik hem de iklim açısından son derece zor bir bölgede üretim yapıyoruz. Ham maddeye uzak olmamızın dezavantajlarıyla birlikte sadece elektrik ve doğalgaz tüketimimiz tüm üyelerimizin belini büküyor. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlarımız sürekli olarak ‘üretim’, ‘üretim’ derken, biz bu zorlu coğrafyada şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz için üretiyor, istihdam sağlıyoruz. Üreten bir ülke olmamızı isteyen herkesin bu konuya ayrı bir önem vermesi gerekir. Öyle ki, Erzurum OSB olarak sınırlarımızı genişletme, yeni yatırım sahaları açma adına ciddi çalışma içindeyiz. Tek arzumuz yeni girişimcilerimize üretmeleri için uygun bir alt yapı sağlamak. Hal böyleyken Erzurum’un 6’ncı bölge teşvikleri listesine alınmamasını düşünmek bile istemiyoruz. Mevcut yatırımcıyı korumak ve yeni müteşebbislerin yatırımlarına ön ayak olabilmek adına bu teşvikler bizim olmazsa olmazımızdır. Yatırımcıyı bu dezavantajlı bölgeye çekebilmek noktasında elimizde sağlam doneler olması gerekir. Bunun başında da bu teşvikler geliyor. Eğer bu nimetten yararlanılmazsa kimseyi buraya yatırım yapmaya getiremez hatta mevcudu bile koruyamayız. Bu konuda siyasilerimizin ve bürokratlarımızın büyük desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25