• BIST 9079.97
  • Altın 2324.005
  • Dolar 32.3547
  • Euro 34.9444
  • Erzurum -2 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

KOCAELİ ERZURUMLULAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA VAKFI’NDAN ER-VAK’A SILA-I RAHİ

Erdal Güzel

İklim şartları ve istihdam yetersizliği gibi nedenlerle insanını toprağında tutamayan Erzurum, özellikle 1980 yılından itibaren süratle göç veren iller sıralamasında ön sıralarda yer almaktadır. Ülke geneline taşınan Erzurumluların en yoğun oldukları illerin başında İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kocaeli gibi iller gelmektedir. 

Nüfus hareketlerinin yoğun olduğu ve Anadolu’nun her köşesinden farklı kültürlerin taşındığı bu illerde Dadaşlar; kimliklerini muhafaza etmek, kültürlerini yaşamak ve Erzurum’a olan aidiyet duygularını kaybetmemek, hemşeriler arasında dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağlamak maksadıyla çeşitli dernek ve vakıflar kurarak Erzurumluluk duygusunu yaşatmaya gayret etmektedirler. 

Marka bir şehir olan Erzurum’un ismini taşıyan bu STK’ların içerisinde sadece tabela görüntüsü ile varlıklarını sürdüren ve hiçbir katma değer üretmeyenler olduğu gibi, işin özünü kavrayıp samimiyetle hizmet eden, çalışan dernek ve vakıflar da mevcuttur. 

İşte bu sorumluluk duygusuyla gayret eden STK’lardan birisi olan Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı geçen hafta Erzurum’daydı. 

Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Önal, Vakıf kurucu başkanı Azmi Cihat Hatipoğlu, Vakıf Başkan yardımcıları Çetin Çomaklı, Av. Emrah Karaman, Vakıf Genel Sekreteri Murat Şenel, Vakıf Muhasibi Erdal Durmuş ve Vakıf Yönetim Kurulu üyeleri Ali Kılıç, Cumhur Acar, Ahmet Çomaklı, Denetleme Kurulu Bşk. Yrd. Selami Sayım’dan oluşan grup Erzurum merkezi ve ilçelerinde çeşitli temaslarda bulundular.

Şehrin tanıtımına katkı sağlamak düşüncesiyle beraberlerinde misafir ettikleri Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan ve yönetim kurulu üyeleriyle şehrin en etkin Sivil Toplum Kuruluşu olan Erzurum Kalkınma Vakfı’nı (ER-VAK) ziyarete eden hemşerilerimizle çok verimli bir görüşme yapıp, Erzurum’un kalkınması ve tanıtılması konusunda nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda çok güzel istişarelerde bulunduk. 

Bilindiği üzere Erzurum’un, Kocaeli’yle tarihî ve sosyolojik yönden önemli bağlantıları vardır. 

Kocaeli’nin kurtuluşu sırasında önemli bir rol üstlenen Kara Fatma’nın (Fatma Seher) Erzurumlu olması, Kocaeli’nde yaşamayı tercih eden nüfus içerisinde Erzurumluların ilk sıralarda yer alması Kocaeli’nin Erzurum’la olan yakınlaşmasını izah ve ifade eden önemli faktörlerdir.

                                 

ER-VAK’ta  yapmış olduğumuz istişare neticesinde, bazı şehirlerde yapılan  Erzurum Tanıtım Günlerinin şehre ne kazandırdığını, bu organizasyonlarda nelerin eksik olduğunu, Erzurum’un öncelikli olarak cağ kebap ve kadayıf dolması ile tanıtılmak istenmesinin son derece yanlış bir anlayış olduğunu ve bu tanıtım günlerinin Erzurum’a yansımasının görünmediği gibi konuları ele alıp, şehrin sorunları ve çözüm önerileri konusunda ortak akıl kullanmanın gerektiğini ve Erzurum’u marka şehir yapan özelliklerinin öne alınmasının şart olduğunu, Cumhuriyet kavramının ilk kez Erzurum’dan ifade edildiğini, Mustafa Kemal’in Erzurum milletvekili ve hemşerisi olduğu gerçeğinin öne çıkarılmasını, Palandöken’in kış sporları için eşsiz imkânlara sahip olduğunu, Dadaşlık kültürünü ve bilim, tarih, din, sanat, edebiyat, askerî alanlarda kubbede hoş sedalar bırakmış değerli birçok Erzurumlu şahsiyetin tanıtılması gibi konuları aramızda müzakere ettik. 

Oldukça verimli ve keyifli geçen bu ziyarette, gurbette Erzurum’u yaşayan ve yaşatmaya gayret eden kardeşlerimize her zaman desteklerimizi sunacağımızı, yanlarında olacağımızı belirtip başarı dileklerimizi sunduk. 

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25