• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Erzurum 14 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

ORTAK AKIL, AMA NASIL?

Vahdet Nafiz Aksu

Malum, Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu’nun Ak Parti Genel Merkezinde de görevi var. Partinin Ekonomi İşleri\'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Numan KurtulmuşBey’in yardımcısı olarak önemli projeler üzerinde çalışıyor. Üst yönetimin entelektüel müktesebatına ciddi katkı sağlıyor
Partiden hükümete servis edilen‘proje/öneri/tespit’ dağarcığını hazırlayan ekibin içinde yer alıyor.
‘Yerel inisiyatif hamlesi’ olarak değerlendirilen Kent Ekonomileri Forumu, bu ekipçe hazırlanıp, uygulamaya koyulan projelerden…
Sayın Yavilioğlu’nun medyada yer alan açıklamalarında ifade ettiği gibi forum; gönüllü, katılımcı, istişarî ve sivil bir oluşum…
Forumun, bir amacı da ekonomik hayatla ilgili tüm kesimleri bir araya getirerek ortak hedefler ve politikalar oluşturulmasına katkı sağlamak… Erzurum’da da bu gayeye yönelik bir heyet oluştu ve çalışmaya başladı.
***
Ortak akıl, ortak gönül, ortak eylem arayışlarının ete kemiğe bürünme, kuvveden fiile geçme, somutlaşma umudu olarak gördüğüm bu projeyi önemsiyorum. Ayrıca, Sayın AK Parti İl Başkanının ‘Ortak Akıl’ çağrısı ile Değerli Kardeşim Esat Bindesen’in makalesine konu olan aynıminvaldeki önerilerini de destekliyorum.
Özellikle ‘Ortak akıl’ çağrılarına somut bir çerçeve çizebilir düşüncesiyle 2007 tarihini taşıyan bir yazımdan bölümler aktarmama izin verir misiniz?
***
Bizde görev yapıyorken başka bir ile atanan değerli bir valimize “Erzurum bürokrasisiyle orası nasıl?” diye sormuştum da, bana büyük bir içtenlikle “Hiç emsal kabul etmeyecek derecede Erzurum üstün”demişti…
Siyasi elit ve yönetici kadro bakımından geri olmadığımız illerden niçin ekonomik ve sosyal göstergeler itibarıyla geriyiz? Bunun “sistem ve koordinasyon” sorunlarından kaynaklandığını sanıyorum.
Erzurum’da “hedef belirsizliği” olgusundan rahatlıkla bahsedebiliriz. Kurumlar arası hizmet planlaması ve hizmet icrasında koordinasyonsuzluğun ciddi aksaklıklara neden olduğunu inkâr mümkün mü?
Önümüzde acilen halledilmesi gereken bir sorun var.
Süratle kafa karışıklığımızı yenip, yerel hizmet planlaması mekanizmalarını işler hale getirmeliyiz. Yürürlükteki ekonomik ve mali sistem özel sektörün hizmet planlamasını da kamuya bağımlı kılıyor. Destek ve teşvik sistemleri kamu planlama kurumlarını belirleyici aktör haline getirdiğine göre, hedef belirsizliğinin yan tesirlerinden öncelikle kamu elemanlarını kurtarmanın önemi daha da artıyor.
Kentsel kalkınma stratejisi önemli bir kavram. Arkası beslenmeli, içi iyi doldurulmalı. Halkın gerçek ihtiyaçları üzerine bina edilmeyen, sivil toplum teşkilatlarının süzgecinden geçmeyen ve “Ankara’da hazırlanan yerel planların” geleneksel bürokratik muhtevayı aşması mümkün mü? Yerinden yönetim ve yerel kalkınma planlarının hala yerelden uzak, “merkezde”hazırlanıyor olması ayrı bir garabettir. Yanlıştır.
Kentsel kalkınma planları ve stratejileri hazırlanırken “somut verilere dayanması, yürütülebilir ve sürdürülebilir olması,finansman kaynaklarının şekillendirilmesi” temel hareket noktası olmalı. Bu özellikleri taşımayan “niyet beyanlarını” plan ve strateji olarak ilan edersek milletin gözünü boyamış oluruz. “
Evet, önümüzde cevap bekleyen hayati birkaç soru var.
• Şehrin ekonomik önceliklerini kim ve nasıl tespit ediyor, planlıyor?
• Merkezi idarenin yerel bürokratik teşkilatları, kendi hizmet alanlarıyla ilgili etüt ve projelendirme işlemlerinde öncelikleri neye göre tespit ediyor?
• Özel idare ve belediyeler hizmet önceliklerini nasıl belirliyorlar ve bunda ne kadar isabetli davranıyorlar?
• Kent içindeki yatırımlarda öncelik ve yatırımın çeşidi nasıl belirleniyor? Bu alanda yapılacak isabetsiz tercihlerin doğuracağı maddi kayıpların siyasi sonuç dışında bir yaptırımı var mı?
Yerel hizmet planlamasında her kuruluş kuşkusuz kendince en iyisini yapma çabasında olacaktır. Söz gelimi belediyeler sorumlu oldukları bölgenin önceliklerini kendi açılarından en iyi şekilde tespit edeceklerdir. Ama nihayetinde bu değerlendirmeler “mevzii” kalmaya mahkûmdur ve ilin genel ihtiyaçlarıyla her zaman uyum göstermeyebilir.
Demek ki, kurumların ve belediyelerin kendi hizmet planlamalarına saygı duymak ve onları temel almakla birlikte, “ortak akıl”, “ortak planlama” ve “koordinasyon içinde icra” anlayışını geliştirmemiz lazım.
İlin ihtiyaçlarına makro planda bakıp, mikro planlara müsaade edeceğiz
Hizmeti daha planlama aşamasında enine boyuna tartışacağız.
Peki, bunu nasıl sağlayacağız?
Nasıl bir teşkilatlanmayla bu işin üstesinden geleceğiz?
***
Meraklısı bağlantıyı tıklayarak ayrıntılarıinceleyebilir.
http://www.vahdetnafizaksu.net/erzyaz.asp?hno=327

  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25