• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Erzurum 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Erzurum’da gazeteciler için çalıştay yapılacak

Erzurum’da gazeteciler için çalıştay yapılacak

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, medya sektörü temsilcileri ile bir araya geldi

Akdoğan, "BYEGM, Basın İş Kanunu'nun gazetecilerin ihtiyaçlarını giderecek şekilde düzenlenmesi için İstanbul, Erzurum ve Ankara'da 3 çalıştay düzenleyecek. Sektör temsilcilerinin, akademisyenlerin, tüm tarafların görüşleri alınarak bir taslak hazırlanacak ve daha sonra meclis'in gündemine sunulacak"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, medya sektörü temsilcileri ile Başbakanlık Merkez Bina'da ilk kez bir araya geldi. Toplantıya Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, RTÜK Başkanvekili Hasan Tahsin Fendoğlu, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Naci Arkan, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel, Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel ile medya temsilcileri katıldı. Akdoğan, konuşmasında internet medyası için önemli mesajlar verdi. Akdoğan sözlerine, "Basın ve medya dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli meslektaşlarım, değerli arkadaşlar, hepinizi saygıyla selamlıyor, toplantımıza hoş geldiniz diyorum" diyerek başladı. Toplantıya katılan ve tüm dernek, vakıf veya sendika başkanlarına teşekkür eden Akdoğan, "Basın ve medya alanında kamu, özel sektör ve sivil toplum üçlü bir sac ayağı oluşturur. 62'inci Hükümetin iletişim kurumlarının bağlı olduğu başbakan yardımcısı olarak ilk toplantımı sektörün paydaşları olan sivil toplum kuruluşlarıyla yapmak istedim. Kamu tarafından ayrıntılı brifing almadan, devlet tarafının görüşleriyle fikrimi şekillendirmeden, öncelikle sivil toplumun görüşünü öğrenmek, konuya muhataplarımız gözüyle bakmak istedim. Bugünkü toplantımız belki bir tanışma ve tebrikat anlamı taşıyor ama ben bu toplantıyı bir istişare sürecinin ilk halkası olarak görüyorum. Bundan sonra belki sizlerle farklı konularda birçok görüşmemiz ve toplantımız olacak" ifadelerini kullandı.

"Çalıştay yapılacak"


Gazetecilerin çalışma koşullarını ilgilendiren bir duyuruda bulunan Akdoğan, "Ülkemizde uygulanmakta olan uygulanan iş mevzuatı gazeteciye özel bir önem veriyor. Yani İş Kanunu'na ek olarak 5153 Sayılı Basın Kanunu da ilişkilendirilmiş durumda. Yani iki kanunun aslında koruması altında. 1952 yılında çıkarılan İş Kanunu zaman geçmesine rağmen, şartlar değişmesine rağmen çok boyutlu olarak taraflarca tartışılmış değil. Yani ilgili kanunun sektörün ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabildiği, bir takım sıkıntıların, sorunların gündeme geldiğini de görüyoruz. Bu yüzden BYEGM, Basın İş Kanunu'nun sizlerin ihtiyaçlarını giderecek şekilde düzenlenmesi için İstanbul, Erzurum ve Ankara'da 3 çalıştay düzenleyecek. Bundan sonra sizlerin de sektör temsilcilerinin, akademisyenlerin, tüm tarafların görüşleri alınarak bir taslak hazırlanacak ve daha sonra Meclis'in gündemine sunulacak" dedi.


"Basın ve medya sektöründe teknoloji değişebilir, mevzuat değişebilir, araçlar değişebilir ama gazetecilik ruhu değişmez" diye konuşan Akdoğan, şunları kaydetti:


"Fikir emekçisi olan gazeteci kardeşlerimi toplum doğru bilgilendirilmesi hizmet ederken belki bizden daha fazla kamu görevi ifa ediyorlar. Medya da siyaset kurumu kadar siyasetin bir bileşenidir ve vazgeçilmez unsurudur. Ne siyasetçi fikir hürriyeti olmadan yaşayabilir ne de medya mensubu düşünce özgürlüğü olmadan ayakta kalabilir. Siyaset-medya, iktidar-medya, sermaye-medya ilişkisinin dünyanın her yerinde çeşitli sorunlarla malul olduğunu biliyorum. Bu aktörüne ve öznesine bakmadan doğası gereği oluşan bir sorunsal. Bize düşen temel özgürlükler bağlamında bunu en aza indirmektir. Editoryal bağımsızlık üzerindeki tabii ve irade sınırlılıklarının aşılması elbette önem taşımaktadır. Sizlerin varlığı demokrasinin garantisidir, özgür, hür ve bağımsız çalışan medya her türlü vesayete karşı sivil siyasetin yoldaşıdır. Vesayetçi odaklarla mücadelede demokrasi ve hukuk adına her türlü desteği vereceğinize yürekten inanıyorum. Biz demokratik hukuk devletinin en güçlü ayaklarından birisinin medya olduğuna inanıyoruz. Basın özgürlüğü ve basın ahlakı, bunlar birbirinin mütemmim cüzüdür. Basın etik kurallarının eşzamanlı olarak geliştirilmesi de yadsınmaması gereken bir gerçektir. Siyasetçi medyanın eleştirilerine kimi zaman üzülebilir, kimi zaman gerçeği yansıtmadığını düşündüğü haberlerine, siyasi yorumlarına, mahremiyet sınırlarını zorlayan yayınlarına üzülebilir, kızabilir ama medyadan vazgeçemez. Çünkü siyasetin halkla buluşma aracı medyadır. Hepimiz aynı gemide yol aldığımıza göre belli ilkeler, evrensel kurallar çerçevesinde sağlıklı bir ilişkiyi geliştirmeyi başarmak durumundayız. Biz güçlü, bağımsız ve tarafsız medyanın varlığından korku ve endişe duymuyoruz. Bundan ancak mutluluk duyarız. Umarım bu toplantı sağlıklı bir diyalog ortamının ilk adımı olur. Samimi bir diyalog ortamı oluşturabilirsek sizlerin yaşayıp yakından şahitlik ettiği birçok sorunu kolaylıkla çözebiliriz. Başta medya emekçilerinin çalışma koşullarını, ekonomik ve sosyal durumlarını daha iyi noktalara çıkarmanın adımlarını atabiliriz."


Akdoğan, sözlerini "Deklanşörleriniz güzellikler için çaksın, flaşlarınız karanlığa ışık tutsun, sorularınız ve yorumlarınız daha müreffeh, daha demokrat, daha kardeşçe bir gelecek için umut olsun" diyerek tamamladı.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25