• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Erzurum 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Kardeş Ülke Azerbaycan'da Kriz Çıktı

Kardeş Ülke Azerbaycan'da Kriz Çıktı

Azerbaycan'da devalüasyon oldu. Ülkenin milli para birimi manat, dolar ve avro karşısında yaklaşık yüzde 34 değer kaybetti.

Azerbaycan'da devalüasyon oldu. Ülkenin milli para birimi manat, dolar ve avro karşısında yaklaşık yüzde 34 değer kaybetti. Son 10 yıldır ülkede dolar 0,78 ila 0,80 manat bandında iken, Azeri Merkez Bankası'nın kararı ile rakam 1,05'e yükseldi. Değer kaybından önce manat karşısında 0,8962 olan avro ise 1,195'den işlem gördü.

DEVALÜASYLONUN GEREKÇESİ

Merkez Bankası, kurlarda yaptığı değişikliklere gerekçe olarak; ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi, uluslararası rekabet gücü ve ihraç potansiyelinin arttırılması, ülkenin uluslararası ödeme yeteneğinin dayanıklılığını temin edilmesini gösterdi. Ayrıca bu sayede Azerbaycan'ın dış ticaret ortağı olan bir çok ülkelerin ulusal para birimlerinin önemli ölçüde değer kaybetmesi sonucu ulusal ekonominin rekabet üstünlüğüne negatif etkilerini azaltmanın da amaçlandığı kaydedildi.

BENZİN, MAZOT VE LPG FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

MÜDAHALE DEVAM EDEBİLİR

Öte yandan Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalelerinin ilgili kanunlar çerçevesinde devam edebileceği bildirildi. Bu arada devalüasyon nedeniyle, Azerbaycan'da hafta sonu bütün bankalar çalışacak.

PARASI PUL OLDU

Petrol ve doğalgaz ülkesi Azerbaycan, dünya piyasalarında petrol fiyatlarının hızla düşmesiyle yakın bir zamanda dolara endeksli kur sistemini dolara ve Euro'ya endeksli hale getirmişti. Azerbaycan Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği söz konusu bu değişimden sonra ülkenin para birimi manat; hem dolar, hem de Euro karşısında değer kaybetmeye başlamıştı.

TEDBİRLER SIKLAŞTIRILDI

Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı, yaklaşık yüzde 34'lük devalüasyonun ardından yapay fiyat artışına karşı tedbirlerini sıklaştırdı. Ancak özellikle ithal edilen ürünlerin fiyatları artmaya başladı.

ÜLKEDE KRİZ VAR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Merkez Bankasının aldığı devalüasyon kararı hatırlatılarak piyasada oluşabilecek suistimallerin ve yapay fiyat artışının önüne geçmek için denetimlerin artırıldığı bildirildi.

ÖNLEMLER ALINACAK

Konuyla ilgili Bakanlığa bağlı Antitekel Politikası ve Tüketici Hakları Devlet Komitesinin görevlendirildiği, sonuçlara bağlı olarak yasalar çerçevesinde önlemlerin alınacağı belirtildi.

ELEKTRONİK EŞYA FİYATLARI ZAMLANDI

Merkez Bankasının devalüasyon kararı alındığı gün gıda ürünlerinin fiyatları değişmezken, elektronik eşya satan mağazalarda fiyat etiketlerinin değiştirildiği görüldü. Elektron eşya satılan mağazalarda fiyatlar yüzde 10 ile 20 arasında zamlandı.


  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Erzurum Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 532 414 82 11 0 538 776 25 25