Vahdet Nafiz Aksu

Vahdet Nafiz Aksu

KURUCU ŞEHİR OLMANIN GURURU

Amerika’da devleti kuran kadroya kurucu babalar (founding fathers) dendiği ve onlara büyük saygı gösterildiği malumunuzdur.

Bizim de diğer kadim devletlerimiz gibi Selçukluyu, Osmanlıyı, Cumhuriyeti kurmak için millete öncü olan büyük insanlar var. Hepsine rahmet olsun.

Kurucu babalar gibi, devletlerin tohumlarının atıldığı, istiklal mücadelelerinin başladığı kurucu şehirler de var ve bunlar tüm milletin müşterek değeri olma ayrıcalığına sahipler kuşkusuz.

İşte Erzurum onların en şanlısı, bu itibarla da onun kurtuluşu sadece bir şehrin kurtuluşu olmaktan çok daha derin anlamlar taşımakta.

“Millî Mücadele’nin ateşinden yeni bir Anadolu doğdu.” diyor bir yazarımız.

Ben de diyorum ki, evet, bu ateş de Erzurum’dan yakıldı.

O yüzden bir başka yazarımızın “Her şeyin başladığı şehir” dediği bu “Ruhaniyetli belde”nin kurtuluş yıldönümü yerel bir bayram değil,  genel bir bayramdır kanaatime göre.

Bu düşüncemi yıllardır diye getiriyorum; 12 Mart, ülke çapında ulusal bir bayram olarak kutlanmalı. Bunun için ne lazımsa yapılmalı.

Geçen yıl yapılan yüzüncü yıl kutlamalarında takdirle alkışladığım güzel faaliyetler vardı.

Büyükşehir Belediyesi’nin, sivil toplum örgütlerinin, dernek ve vakıfların çabaları takdire şayandı.

Giderek daha bilinçli kutlamalar yapılıyor şehirde, bunun altını çizmekle beraber bir hayalime tekrar vurgu yapmam gerekiyor.

Şehir ruhu ayağa kalkmalı kurtuluş haftasında, halkın içten, samimi, doğal coşkusu yansımalı sokağa.

Etkinlik salonları dolup taşmalı, genç dadaşlar dedelerinin cepheye koştuğu gibi buralara akın etmeli.

Bir dileğimiz daha var şehir önderlerinden, kutlama komitelerinden, bu işe alın teri, beyin teri katan fedakâr dostlardan.

Geçmişi hakkıyla anmak, geleceğe güçlü kulaçlar atmakla mümkün.

Gelecekle ilgili vizyonlarımız bugünkü eylemlerimizi belirler çünkü.

Etkinliklerde ortaya çıkan güçlü dadaş enerjisini geleceğe dair büyük hedeflere rehber kılmalıyız.

Kurtuluş ve kuruluş ruhunu şimdiye taşımanın yolu, üniversitelerimiz önderliğinde bilim üretiminden, ileri teknolojiye dayalı gıda ve tarım ataklarından geçiyor.

Şehir yönetimi ve siyasetçilerimiz bu gerçeğin farkındalar, çabalarından bunu seziyorum.

Küçük küçük, büyük adımların geleceğimizin aydınlığını göz kamaştırıcı seviyeye çıkaracağına yürekten inanıyorum.

Erzurum "içimizdeki aydınlığın aynasıdır."

İçimizi karartarak O’nu da karartmayalım.

Kurtuluşumuzun,  kuruluşumuzun, dirilişimizin 101.yıldönümü kutlu olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Vahdet Nafiz Aksu Arşivi

02 Şubat 2026 Pazartesi 18:39

SEN MİSİN AYNAYA BAKIP YAZI YAZAN

04 Ocak 2026 Pazar 16:06

ANLI ŞANLI ERZURUM DOKTORLARI

21 Aralık 2025 Pazar 17:57

ERZURUM KOKULU BİR NİŞAN TÖRENİ

14 Aralık 2025 Pazar 12:37

SAYIN BAKAN ŞEHRİMİZİ TEŞRİF ETMİŞKEN

04 Aralık 2025 Perşembe 19:41